Marc Coucke’s geduld met Wouter Vandenhaute staat onder druk, nu de voorzitter van RSC Anderlecht solo een grote beslissing nam: hij benoemde Olivier Renard als sportief directeur, zonder Coucke’s betrokkenheid. De eigenaar heeft zelfs nog niet gesproken met Renard.
Deze zet vond plaats na de problemen die Jesper Fredberg had om de targets te realiseren, wat de club in een moeilijke positie bracht. Volgens Marc Degryse is de aanstelling van Renard de laatste kans voor Vandenhaute. “Ik hoor dat zijn relatie met Marc Coucke best wel goed is, maar het geduld van Coucke is ook niet oneindig”, zei Degryse in Het Laatste Nieuws.
Vandenhaute speelde soloslim met Renard: Coucke buitenspel
Tijdens de zomermercato slaagde Jesper Fredberg er niet in zijn gewenste targets te halen bij RSC Anderlecht. Zijn netwerk bleek te beperkt om succesvol te opereren op de transfermarkt, en de verantwoordelijkheden als CEO Sports waren simpelweg te groot.
De positie van Fredberg was al een tijdje onzeker in het Lotto Park, maar het vertrek van de Deen kwam enigszins aan als een verrassing. Het was Wouter Vandenhaute die met een vervanger van Fredberg op de proppen kwam.
De voorzitter van Anderlecht kwam Olivier Renard toevallig tegen tijdens de interland België-Frankrijk en twee weken later werd hij aangesteld als de nieuwe sportief directeur van Anderlecht.
Volgens Ludo Vandewalle, chef voetbal van Het Nieuwsblad, heeft Renard zelfs nog niet met Marc Coucke gesproken. “De keuze om niet meer met een CEO Sports maar met een sportief directeur te werken komt ook uit zijn koker.”
Volgens Marc Degryse is de aanstelling van Renard de laatste kans voor Vandenhaute. “Ik hoor dat zijn relatie met Marc Coucke best wel goed is, maar het geduld van Coucke is ook niet oneindig”, zei Degryse in Het Laatste Nieuws.
Vandenhaute had beter twee keer nagedacht
Ook Franky Van der Elst vindt het vreemd dat Olivier Renardoorspronkelijk niet in Wouter Vandenhautes’ hoofd zat, of niet op een lijst stond. Net als het feit dat ze eerst een trainer aanstellen en dan pas een sportief directeur.
“Je zou toch denken dat het omgekeerd moet. Dit kan je wanbeleid noemen”, zei de Fox in Het Nieuwsblad.
Renard vierde zijn coming-out als sportief directeur van Anderlecht tijdens de bekerwedstrijd tegen Tubize. Daar werd zijn komst niet goed onthaald door de fans van Sporting. Die verstuurden enkele niet mis te verstane boodschappen vanuit de tribunes.
“Renard not welcome”, viel er onder meer te lezen. Op een tweede spandoek werd gespeeld met het woord “Renard”, wat ook “vos” betekent. “Noblesse = De Zilveren Vos (een verwijzing naar Mister Michel Verschueren), die andere is ongedierte”, stond er.
Van der Elst had toch twee keer nagedacht om Renard aan te stellen. Daarmee doelt de analist niet op zijn mogelijk aandeel in operatie Propere Handen, maar wel op zijn Standard-stempel. “Een gevoeligheid waar Wouter precies nogal licht over ging.”
Renard moet snel successen boeken op de transfermarkt
Olivier Renard en Wouter Vandenhaute kunnen de kritiek alleen de mond snoeren door één ding te realiseren: resultaten behalen. De nieuwe sportief directeur moet de scoutingscel van Anderlecht opnieuw gebruiken, iets wat Jesper Fredberg veel te weinig deed.
Renard zal successen moeten boeken op de transfermarkt, waar hij met een beperkt budget aan de slag moet gaan. Hij zal zijn uitgaande targets moeten halen, alsook betaalbare, jonge spelers moeten aantrekken die later veel geld moeten opleveren.
Daar heeft hij alvast heel wat ervaring mee, maar in januari worden er al meteen resultaten verwacht. “Ik ga overleggen met de trainer wat hij nodig heeft en ik heb mijn eigen visie”, zei Renard op de persconferentie.
“Het wordt een goede mengeling. In de MLS werken we met een salarisplafond en zelfs met een klein budget werd Montréal tweede”, vertelde Renard.