RSC Anderlecht kent eindelijk weer stabiele jaren. Vorig jaar was het al een stuk beter en ook dit jaar draait het sportief best goed. Marc Degryse deed wel een vaststelling over de kern van Paars-Wit. Is die te oud? We gingen het na.
"Zet er straks Vertonghen en Hazard bij, en dan moet je toch concluderen dat dit Anderlecht verdorie een oude ploeg is, die vooral teert op métier”, zei hij aan Het Laatste Nieuws.
Zeer evenwichtig samengestelde kern
Paars-Wit heeft een kern die gemiddeld 25,8 jaar oud is. Daarmee hebben ze de derde oudste kern van België. Als we kijken naar de top vier, dan valt het op dat vooral één ploeg piepjong is. Royal Antwerp FC heeft een selectie van gemiddeld 25,5 jaar, Club Brugge 24,8 jaar en KRC Genk is de jongste ploeg van de de Jupiler Pro League met gemiddeld 22,7 jaar.
Jesper Fredberg zag twee jaar geleden dat RSCA een kern had die simpelweg slecht en onevenwichtig was samengesteld. Na een 11de plaats had RSCA nood aan resultaten en het was dan ook logisch dat hij voor direct inzetbare versterkingen ging. Dat loonde (en loont), want RSCA is terug Belgische top.
Anderlecht heeft momenteel een kern die goed in evenwicht is. In een ideale voetbalwereld heeft een topclub in een goed uitgebalanceerde kern een groep dertigers, jongens tussen de 25 en 29 jaar en daaronder jonge(re) talenten. Vele jaren geleden had RSCA vooral jonge spelers, maar er waren toen te weinig middelen om meer ervaren spelers te halen. Er moest vooral verkocht worden. De financiële balans is ondertussen een stuk beter.
Ervaring versus jeugd in balans
Anderlecht heeft een kern van 28 spelers met 7 dertigers. Enkel Jan Vertonghen (37) en Mathias Jorgensen (34) zijn echt ouderdomsdekens. Zij zullen na het seizoen de club verlaten, dat lijkt vast te staan. Spelers als Colin Coosemans (32), Thorgan Hazard (31), Mats Rits (31), Ludwig Augustinsson (30) en Thomas Foket (30) kunnen nog wel een aantal jaren mee.
Daaronder is er een groep van 7 spelers tussen de 25 en 29 jaar met Leander Dendoncker (29, geen eigendom van de club), Amadou Diawara (27, A-kern maar overbodig), Kasper Dolberg (27), Majeed Ashimeru (27), Anders Dreyer (26), Mads Kikkenborg (25) en Francis Amuzu (25).
Anderlecht heeft dus veertien ervaren spelers en veertien spelers die jonger zijn dan 25 jaar en dus nog stevig geld kunnen opleveren als ze zich goed kunnen ontwikkelen. Mannen als Théo Leoni (24), Luis Vazquez (23), Yari Verschaeren (23), Killian Sardella (22), Moussa N’Diaye (22), Marco Kana (22, maar overbodig), Samuel Edozie (21, geen eigendom van RSCA), Nilson Angulo (21), Timon Vanhoutte (20), Mario Stroeykens (20), Tristan Degreef (19), Jan-Carlo Simic (19), Nathan De Cat (16) en Nunzio Engwanda (16) zorgen voor de nodige dynamiek.
Indien topfit staan Stroeykens, Edozie, Sardella en Simic altijd in de basis. Ook N’Diaye is een basispion geworden. Voeg daarbij nog de meer ervaren twintigers bij als Dreyer, Dolberg en Dendoncker. Dan is er in de basis nog plaats voor drie dertigers met Vertonghen, Coosemans en Rits. Hazard keert mogelijk ook nog terug, ten koste van wie is nog onduidelijk. Ervaring gekoppeld aan het dynamisme van de jongere spelers.
Puur op leeftijd zit dat allemaal snor. De kern van Anderlecht heeft volgens Transfermarkt een marktwaarde van 110,40 miljoen euro. Dendoncker en Edozie vertegenwoordigen 15 miljoen euro, maar zijn geen eigendom van RSCA. Voor Dendoncker is er wel een aankoopoptie. Enkel Club Brugge is meer waard.
RSCA heeft ten opzichte van de jaren onder Kompany een ‘oude kern’, maar wel een selectie die inzake leeftijd veel meer in balans is. Het is dan ook geen toeval dat jonge talenten zich goed ontwikkelen sinds RSCA een meer ervaren ploeg heeft en dat Anderlecht inzake resultaten op twee jaar tijd best stabiel voor de dag komt. Qua squad balance zit het dus best goed in het Lotto Park. Olivier Renard heeft bovendien nog genoeg spelers in de kern die op termijn voor grof geld kunnen worden verkocht.
Claudio Reulens