Club Brugge heeft Andreas Skov Olsen voor 14 miljoen euro verkocht. De Deen heeft financieel geen grote winst opgeleverd, al heeft hij sportief veel bijgedragen. Skov Olsen komt in een indrukwekkend lijstje terecht bij Club Brugge, maar kan hij beter doen dan de meeste van zijn voorgangers?
Club Brugge betaalde 6,5 miljoen euro om Skov Olsen los te weken. In België presteerde hij geweldig met zeer goede statistieken, in de Champions League -op het hoogste toneel- bleef hij steken op 1 goal en 1 assist in 11 duels. Bij Denemarken was het ook te weinig. Daardoor stonden de clubs niet in de rij voor hem. Club Brugge verdiende 14 miljoen euro, plus mogelijk nog eens 1 miljoen euro aan bonussen. Als we het loon van de afgelopen drie jaar bijtellen, zal Club niet al te veel winst hebben gemaakt. Maar Skov Olsen was in België wel zeer bepalend, wat uiteraard mee titels heeft opgeleverd én Champions Leagu-gelden. Zijn transfer was dus een succesverhaal voor Club, zonder meer.
Izquierdo, Limbombe & co
Club Brugge verkocht de afgelopen jaren héél wat flankaanvallers. Met de som van Skov Olsen hebben de snelle, dribbelvaardige flankaanvallers de kassa met bijna 120 miljoen euro. Toch lijkt er wel een vloek te rusten op hen. Het vergaat hen een stuk minder goed eens buiten Brugge, al zijn er ook lichtpunten.
José Izquierdo werd voor 18 miljoen euro verkocht aan Brighton. Daar kreeg hij af te rekenen met zwaar blessureleed, een tijdelijke terugkeer naar Brugge bracht geen soelaas. Hij hing op 30-jarige leeftijd de schoenen aan de haak. Anthony Limbombe: ging voor 8,25 miljoen euro naar FC Nantes. Zijn periode in Brugge was zijn hoogtepunt. In Frankrijk werd het niets en na tussenstops bij Standard en Almere City, speelt hij nu voor SK Beveren. Daar is hij geen uitblinker.
Arnaud Danjuma ging voor 16,5 miljoen euro naar Bournemouth, waar hij het wél goed deed. Trok voor 23 miljoen euro naar Villarreal, maar daar was het wat wisselvallig. Werd uitgeleend aan Tottenham en Everton, maar de Premier League was geen succes. Speelt nu op huurbasis voor FC Girona, waar hij niet bepaald de pannen van het dak speelt. Emmanuel Dennis verliet Club Brugge voor Watford, dat 5,2 miljoen euro betaalde. Deed het daar goed en trok voor 15 miljoen euro naar Nottingham Forest. Werd terug uitgeleend aan Watford en zit nu compleet op een zijspoor bij Nottingham Forest. Speelde er dit seizoen geen minuut.
Krépin Diatta versierde voor 16,7 miljoen euro een overgang naar AS Monaco. Speelt er nog steeds, maar verdwijnt steeds meer op het achterplan. Kwam dit seizoen nog maar aan 230 speelminuten. Tajon Buchanan liet Club Brugge een jaar geleden achter zich voor Inter, dat 7,5 miljoen euro betaalde. Liep een blessure op, maar komt amper tot niet aan spelen toe sinds hij fit is. Mag de club al verlaten en Galatasaray en AS Roma worden genoemd.
Sterke Nusa
Noa Lang trok voor 12,5 miljoen euro naar PSV. De flankaanvaller is van mening dat hij het potentieel heeft voor de wereldtop, maar op zijn 25ste lijkt dat veraf. Is uiteraard ook een basisspeler bij PSV, maar de Eredivisie overstijgen? Dat doet Lang voorlopig ook niet, al is hij wel een smaakmaker. Antonio Nusa maakte het misschien wel het minst waar bij Club Brugge, maar iedereen zag zijn enorme talent. RB Leipzig betaalde 21 miljoen euro en opvallend genoeg is de Noor misschien wel degene die het meest indruk maakt in dit lijstje. Hij doet het er zeer goed en ondertussen wordt al gewag gemaakt van interesse van Bayern München.
Club Brugge hoopt dat Skov Olsen het net als Nusa, en in eerste instantie ook Danjuma, het waarmaakt in een topcompetitie. Het is belangrijk dat spelers doorbreken in topcompetities. Dat is goed voor het statuut van de spelers van Club. De Ketelaere is daarom zeer goede reclame voor Blauw-Zwart. Hij maakt het waar bij Atalanta na een miskleun bij AC Milan. Hij staat niét in deze lijst omdat CDK niet die snelle, flankaanvaller was in Brugge zoals bovenstaande spelers.
CR