KRC Genk heeft zich afgelopen weekend niet op een foutje laten betrappen. Ondanks de nodige rotaties won de competitieleider dik verdiend op het veld van KV Mechelen (1-2). Al claimde men bij de thuisploeg wel tevergeefs een strafschop.
Na de zware bekermatch van enkele dagen eerder op het veld van Club Brugge, besloot coach Thorsten Fink om volop te roteren bij de Limburgers. Door deze vele wissels duurde het een tijdje alvorens de Genkse motor op toerental kwam. Daar wist KVM volop van te profiteren door snel op voorsprong te klimmen.
Vervolgens nam Genk de match echter stevig in handen. De achterstand werd nog voor rust omgebogen tot een 1-2-voorsprong. En na de pauze was het al Racing wat de klok sloeg. Het enige minpunt was dat de troepen van Fink er niet in slaagden om hun voorsprong verder uit te bouwen.
Te licht voor penalty
De gemiste kansen had Genk immers zuur kunnen opbreken. Zo had de wedstrijd er heel anders kunnen uitzien als als KV Mechelen vlak voor rust wel een strafschop had gekregen. Ken Nkuba duwde José Marsa namelijk eerst neer zonder de bal te raken, vervolgens werd het leer ook nog eens beroerd door de arm van de vallende Kos Karetsas.
De bewuste fase werd ook herbekeken door de VAR. Maar uiteindelijk besloot de wedstrijdleiding om niet in te grijpen. Volgens oud-scheidsrechter Serge Gumienny is dat een goede zaak. "De scheidsrechter schatte de situatie goed in. Ik ben blij dat dit soort lichte strafschoppen niet meer gefloten worden", klinkt het bij Het Belang van Limburg.
Twee keer correct
Bij Malinwa zal men ongetwijfeld gedacht aan penalty's die bij gelijkaardige fases wél gegeven worden. Maar Gumienny vindt dat dit de enige correcte beslissing was. "KVM appelleerde twee keer in één fase voor penalty. Eerst voor een duwtje van Nkuba op Marsa en nadien omdat de bal over de hand van Karetsas rolde. Beide gevallen waren voor mij veel te licht om een strafschop te fluiten. Op het middenveld zou dat duwtje ook niet zijn afgefloten en de bal raakt de hand van Karetsas omdat hij uitglijdt en in een reflex zijn hand zet om niet te vallen.