Hoe kan dat nu toch, dat een topploeg als
Club Brugge al tien jaar geen landstitel kon binnenrijven? Welke personen en factoren zijn mee verantwoordelijk voor dit debacle? Hieronder alvast tien gegronde redenen.
10. TEGENSLAGEN
Club Brugge had af te rekenen met tegenslagen op belangrijke momenten, zoals vorig seizoen nog de aanslepende blessures van Victor Vazquez en Tom De Sutter tijdens Play-Off I, of de owngoal van Thomas Meunier tegen tien
Anderlecht-spelers. Passen zeker ook bij dit thema: de dood van de ontbolsterende François Sterchele, de knieproblemen van miljoenenaankoop Koen Daerden, de blessures van voortrekker Jonathan Blondel, …
9. BUUR CERCLE
Cercle Brugge zit al jaren in een zetel. Het betaalde al vaak niet voor een nieuw veld, het kan gebruikmaken van goede faciliteiten voor een kleine ploeg én vooral erg cruciaal: de vereniging ging al meermaals – onlangs opnieuw met Frans Schotte - dwarsliggen bij het plan van Club Brugge om in een nieuw stadion te gaan spelen. Zeker te begrijpen vanuit het standpunt van Cercle, maar wel een enorme last voor Blauw-Zwart. Zo had een grotere en meer moderne tempel voor Club al jaren meer inkomsten en progressie opgeleverd.
8. VERTREK VAN DAUM
Club stuurde in oktober 2011 Adrie Koster de laan uit. Op Jan Breydel haalde men vervolgens met Cristoph Daum een heel grote vis binnen. De Duitse kampioenenmaker, die al vier landstitels op zijn naam had staan, maakte van Club een geoliede machine en kroonde zich nog tot vicekampioen. Dat Daum wegens privéredenen vertrok, kwam bij Club dan ook als een ferme dreun aan.
7. AANSTELLING VAN LEEKENS
Club veroorzaakte veel ophef door in mei 2012 Georges Leekens weg te halen bij de Rode Duivels. De Belgische voetbalwereld stond op zijn kop, maar het werd nog erger voor Blauw-Zwart, want Leekens bakte er niet veel van. In november van dat jaar werd Mac The Knife wegens de slechte resultaten dan ook ontslagen. Vincent Mannaert sprak achteraf van een inschattingsfout, maar intussen was een nieuwe titel weer erg veraf.
6. GOUDEN GENERATIE VAN STANDARD
Amai, wat een ploeg had Standard onder Michel Preud’homme en daarna Laszlo Bölöni. Op deze foto staan onder meer Rode Duivels Marouane Fellaini, Axel Witsel en Steven Defour. Ook toppers als Dante, Milan Jovanovic en Dieumerci Mbokani waren heel goed voor het Belgische niveau. In het seizoen 2007-2008 stond Club maanden aan de leiding, maar uiteindelijk nam Standard het roer over en werd het kampioen. Ook het jaar daarop kroonde de Luikse club zich tot de beste van België.
5. FALENDE SPELERS
Waren spelers als Björn Vleminckx, Ibrahim Salou en Laurent Ciman dan eigenlijk zo slecht? Welnee, want voor ze naar Club Brugge kwamen, waren ze sterkhouders geweest bij hun ploegen. Eénmaal op Jan Breydel ging het ineens een pak minder goed. Veel spelers mogen dus ook in hun eigen boezem kijken dat ze gewoon te weinig brachten om Club naar een titel te loodsen. Ze konden het positieve van hun carrière dus niet bevestigen op Jan Breydel.
4. MISLUKTE PASSAGE VAN DEGRYSE
Frank Farina, Daniel Amokachi, Robert Spehar, Mario Stanic, … Allen braken ze door en loodsten ze Club Brugge naar succes. Verantwoordelijk hiervoor: Antoine Vanhove. Zijn opvolger Marc Degryse deed het dan weer véél minder goed. De keuzes voor Jan Ceulemans en Emilio Ferrera, de ‘goedkope’ verkoop van Nicolas Lombaerts en Tom De Sutter, miskopen zoals Grégory Dufer en Brian Priske,… Degryse sloeg de bal wel heel vaak mis en droop in 2007 zelf af.
3. LOW-BUDGET-TRAINERS
Het bleken blunders: Club gaf de laatste tien jaar meermaals een kans aan een ambitieuze trainer zonder palmares. Adrie Koster, Jacky Mathijssen, Emilio Ferrera en Juan Carlos Garrido… neen, ze bleken alles behalve toptrainers in wording. Dat bleek ook na hun passages op Jan Breydel: momenteel is Koster hulptrainer, traint Mathijssen een tweedeklasser, zit Garrido bij Al Ahly en leidt Ferrera zelfs een derdeklasser.
2. SUCCESRECEPT RSC ANDERLECHT
Anderlecht is met zijn 33 landstitels al de meest succesvolle Belgische ploeg tot nu toe, maar de laatste tien jaar zitten ze bij Paars-Wit zelfs aan zes kampioenschappen. Zo eindigde Club in 2012 en 2014 als tweede na de Belgische recordkampioen. Het beleid van Roger Vanden Stock en Herman Van Holsbeeck draaide in die jaren dan ook stukken beter uit dan de eerdere beslissingen op Jan Breydel.
1. HEEL VEEL MISLUKTE TRANSFERS
Dusan Dokic, Bernd Evens, Manaseh Ishiaku, Mohamed Dahmane, Victor, Mushaga Bakenga, Joos Valgaeren … De lijst van mislukte
transfers van de laatste tien jaar is wel erg lang. En dat terwijl Club Brugge er vroeger om bekend stond om spelers goedkoop weg te halen en wél te laten renderen, denk maar aan Jean-Pierre Papin, Paul Okon, Lorenzo Staelens en Vital Borkelmans. Pas sinds Michel Preud’homme zich mengde in de transferpolitiek is er eindelijk beterschap gekomen voor Blauw-Zwart.