Het Amerikaanse FOX van Rupert Murdoch heeft de uitzendrechten van de
Eredivisie vanaf 2013-14 in handen en dat nieuws is niet overal met gejuich ontvangen. De topclubs uit het betaalde voetbal reageerden allen verheugd op de extra inkomsten, terwijl de kleinere clubs vaak sceptisch zijn.
SoccerNews maakte een overzicht van de reeds bekende reacties.
Ajax: "We moeten het niet overdrijven"
In Amsterdam is men bovenal verheugd na de gigantische tv-deal met mediatycoon Murdoch. "Het is een goede deal, maar we moeten het niet overdrijven", stelt commercieel directeur Henri van der Aat. "We komen iets dichter bij Engeland, maar het is nog lang niet genoeg om financiële aansluiting bij de Europese top te krijgen. Toch is dit absoluut een stap in de goede richting. Internationaal gezien is deze deal ook belangrijk voor Ajax."
Feyenoord: "Inkomsten gebruiken voor verbetering negatieve eigen vermogen"
Ook Feyenoord schaart zich achter de optimistische partijen na het meerderheidsbelang van FOX in Eredivisie Media & Marketing. Op de officiële website maakt de Stadionclub melding van 'aanzienlijk meer gelden uit de verkoop van televisierechten dan tot dusver het geval was'. De komende twaalf jaar ontvangt de volksclub elk jaar meer geld dan nu en afhankelijk van de sportieve resultaten wordt het bedrag mogelijk zelfs verdubbeld. De deal betekent echter niet dat de centen direct worden geïnvesteerd: ze worden vooral gebruikt voor een verdere verbetering van het (negatieve) eigen vermogen van de club.
PSV: "Een impuls en versterking van Eredivisie Live qua kunde en expertise"
De media-inkomsten vanuit de Eredivisie leverden PSV tot dusver zo'n vier miljoen euro op per jaar. Het komende seizoen komt daar zo'n 3,5 bij, meldt de Eindhovense club. In de komende twaalf jaar strijken de Noord-Brabanders gemiddeld 5 tot 5,5 miljoen euro extra per jaar op. "Wij hebben belang bij een sterke zender, de samenwerking met Fox betekent een impuls en versterking van Eredivisie Live qua kunde en expertise", zegt een woordvoerder. "Dit betekent een financiële impuls voor de Nederlandse clubs en dus ook voor PSV. De betalingen gaan aanzienlijk hoger uitkomen dan voorheen."
FC Twente: "We zijn niet meer het 'gossie-landje'"
"We krijgen meer geld, maar belangrijker is dat er de komende twaalf jaar (vanaf seizoen 2013-14) gegarandeerd geld binnenkomt. En de schuld van 60 miljoen euro van Eredivise Live is afgedekt", aldus voorzitter Joop Munsterman, die stelt dat de Eredivisie niet meer 'het zieligste jongetje van de klas' is. "We zijn niet meer het ‘gossie-landje’. Maar we kunnen ook lang niet meedoen met grote jongens als Duitsland en Engeland. Als Mudoch niet over de brug was gekomen, was Al Jazeera de partner geworden."
AZ: "We kunnen er niets over zeggen"
AZ kan geen officiële reactie naar buiten brengen aangaande de miljoenenovereenkomst. Toon Gerbrands is namens de clubs toezichthouder van de Eredivisie CV, de organisatie die de rechten verkocht aan FOX. Vanuit zijn functie bij AZ, algemeen directeur, kan hij er niets over kwijt. Daarnaast is directeur voetbalzaken Earnie Stewart met vakantie. "En voor de rest zijn er weinig mensen bij AZ die er iets over kunnen zeggen", aldus een woordvoerder.
FC Groningen: "Onze inkomsten doen recht aan onze prestaties"
FC Groningen ontving het afgelopen seizoen 1,8 miljoen euro en gaat er ook op vooruit, hoewel financieel directeur Robbert Klaver niet wil vertellen hoeveel. "Met de achttien Eredivisieclubs hebben we een verdeelsleutel op basis van de prestaties van de afgelopen tien seizoenen. Het aandeel van de tv-gelden dat wij krijgen doet recht aan onze prestaties, daar zijn we zeer content mee."
FC Utrecht: "Mooie bijkomstigheid
FC Utrecht lijkt rustig te blijven onder de grootte van de tv-deal en de bijbehorende media-aandacht. De Domstedelingen spreken van een 'mooie bijkomstigheid', maar zijn niet direct uit de financiële problemen. "Er komen niet ineens miljoenen meer binnen, dus we gaan gewoon door met het verder structureren van de club", laat algemeen directeur Wilco van Schaik weten.
PEC Zwolle: "De restjes gaan naar de kleinere clubs
PEC Zwolle ging samen met VVV-Venlo onder protest akkoord met de historische deal. De Zwollenaren wilden een eerlijker verdeling van de inkomsten. Volgens voorzitter Pieter Visser krijgen clubs als FC Twente, Ajax, PSV en Feyenoord vijf keer meer dan PEC Zwolle. "We krijgen in principe onvoldoende", vindt de preses. "We hebben ervoor gestreden om de zaak wat te nivelleren, maar het meeste gaat naar de grote clubs. De restjes gaan naar de kleinere clubs. Als je een sterke competitie wilt, waarin topclubs kunnen verliezen van de kleinere clubs, dan zal je de middelen evenwichtiger moeten verdelen"
FC Volendam: "Misschien krijgt Ajax er tien miljoen euro bij en wij maar één ton"
Ook FC Volendam is sceptisch. De eerstedivisionist weet nog niet goed waar men aan toe is, maar trekt wel een simpele conclusie. "Het gat wordt groter", meent bestuurslid Cor Tol. "De afgelopen jaren schoven de Eredivisieclubs een percentage van de inkomsten uit Eredivisie Live door naar de Jupiler League. Hopelijk blijft dat percentage hetzelfde", aldus de bestuurder. "Misschien krijgt Ajax er tien miljoen euro bij en wij maar één ton. Dan wordt het gat natuurlijk groter. Maar misschien kunnen wij wel meer met die ton. Procentueel is een ton veel geld voor ons."
Telstar: "Geen idee wat dit voor Telstar betekent"
Naast Volendam maakt Telstar zich ook zorgen om het doorgeschoven percentage van de inkomsten van Eredivisie Live naar de Jupiler League. "Wat hiermee gaat gebeuren, weet ik niet", laat algemeen directeur Pieter de Waard optekenen. "Daarvoor moet ik mij er in verdiepen en dat heb ik nog niet gedaan."