Iedereen kent de grote Belgische spelers in het buitenland, zoals Eden Hazard, Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku en vele anderen. Er zijn niet veel 'grote' Belgische namen als coach aan de slag. Sven Vandenbroeck is wel actief in het buitenland. Onze redactie sprak met de Belg, het begin van een aantal ‘Belgen in het buitenland’, die in Tanzania werkzaam is.
Vandenbroeck is sinds eind 2019 aan de slag als coach van Simba SC in Tanzania. Daar doet hij het zeer goed en hij werd er onlangs nog tot ‘Trainer van de maand’ uitgeroepen. Na zijn passage als asisstent-trainer bij Kameroen - waar hij samen met Hugo Broos de Afrika Cup won - en zijn werk als bondscoach van Zambia, was dit dus een nieuwe uitdaging.
Ook in Tanzania dook het coronavirus ondertussen op.
Ook in Tanzania houdt het coronavirus Vandenbroeck bezig. "Ik beleef het voorlopig vanop afstand, maar ik ben toch enorm bezorgd om mijn familie in België. Je kan hun wel aanraden om voorzichtig te zijn, maar je hebt niets onder controle. Ik volg het nieuws op de voet, omdat de getroffen maatregelen hier van pas kunnen komen. We kunnen in Tanzania maar beter anticiperen, in plaats van reageren op wat komen gaat. België heeft in mijn ogen te lang gewacht om iets te ondernemen."
In Afrika is het coronavirus minder sterk aanwezig, althans volgens de cijfers… "Ze controleren hier elk inkomend persoon op de luchthaven, maar ze checken enkel op koorts. Iemand die besmet is, maar nog geen symptomen vertoont, glipt zonder probleem door de mazen van het net. Dat is hier het probleem. Tot op heden zijn er weinig gevallen van het virus in Midden- en Oost-Afrika bekend, omdat de lokale bevolking niet naar een dokter stapt bij ziekte. Ook de test is niet voldoende voorhanden en enkel in handen van de ministeries. Alhoewel de ziekenzorg hier best goed is, zijn de ziekenhuizen hier in mijn ogen niet klaar voor een uitbraak van het coronavirus, zelfs niet voor enkele individuele gevallen. Vandaag (enkele dagen geleden, nvdr.) is het eerste geval in Tanzania ontdekt, een Tanzaniaanse vrouw die vanuit België het land is binnengekomen. Het is afwachten wat er de komende weken zal gebeuren."
Vandenbroeck doet het zeer goed bij Simba SC.
We laten corona even links liggen en gaan nu weer over naar de belangrijkste bijzaak ter wereld: voetbal. Voor Vandenbroeck is het een opvallend avontuur sinds eind 2019. "Door de laatste jaren actief te zijn in Afrika en ook best succesvol te zijn, leer je mensen kennen en bouw je relaties op. Ik had de mensen van Simba ontmoet tijdens hun Champions League-wedstrijd tegen Nkana in december 2018. Begin december 2019 kreeg ik telefoon van de CEO van de club, die me vroeg of ik interesse had. Een paar dagen later zat ik op het vliegtuig met een akkoord over een contract van 2,5 jaar."
En alles gaat goed. De club staat ondertussen stevig aan de leiding, met maar liefst 17 punten meer dan de tweede in de rangschikking. "Toen ik hier aankwam, stond de club vierde. Ondertussen hebben we een mooie reeks neergezet en staan we afgescheiden aan de leiding. We zitten ook nog in de beker."
In Afrika kunnen de fans zeer passioneel zijn en Vandenbroeck geniet wel van de sfeer. Er komen soms 60.000 mensen kijken, wat ook in Europa absolute top zou zijn. Cijfers waar Belgische topclubs alleen maar van kunnen dromen, maar de druk ligt daardoor ook hoog. "De beleving is enorm, en de druk navenant. Topwedstrijden voor 60.000 fans, elke dag zijn er acht kranten enkel over voetbal. Ook de rivaliteit tussen de twee grote clubs (Simba en Young Africans, nvdr.) is enorm en de derby is een geweldige belevenis. Het is de vijfde grootste derby op het Afrikaanse continent en makkelijk vergelijkbaar met een Inter - AC Milan."
Samatta is de bekendste speler uit Tanzania.
Vandenbroeck ondervindt dat fans zeer ver kunnen gaan en hij kreeg ook al te maken met valse profielen op de sociale media. "Social media is hot in Tanzania. Fans hebben valse accounts van me op Facebook en Instagram aangemaakt waar ze zaken op posten… Deze accounts hebben best een groot aantal volgers. Je kan dus zeggen dat het geroddel en fake news groot is."
De voormalige T2 van Oud-Heverlee Leuven is niet enkel coach, maar hij is meer een soort 'manager'. "Mijn takenpakket is niet omschreven. Het is heel simpel: het omvat alles. Een groep managen, trainingen maken, speelwijze uittekenen en overbrengen, videoanalyse, evaluaties,
transfers, organisatie rondom het team, organiseren van de reizen, .... Je moet alles kunnen en doen. En best de lokale trainers erbij betrekken, zodat ze het gevoel hebben dat ze erbij horen en af en toe hen iets laten uitvoeren. Anders gaan ze tegenwerken...."
Tanzania is de nummer 134 op de FIFA-ranking en Ally Samatta (ex-KRC Genk) is de bekendste speler. Hoe zit het met het niveau in het land? "Ik vind de competitie hier technisch best goed, zeker in vergelijking met wat ik heb gezien in Kameroen. Er wordt van achteruit opgebouwd en ze beheersen de bal heel goed. Er zijn ook enkele trainers die hun team kunnen neerzetten en tactisch wat aanpassen om resultaat te halen. Het nadeel is dat de spelers mentaal en lichamelijk veel minder sterk ontwikkeld zijn. Daar is nog veel werk en winst te halen."
KV Oostende en Waasland-Beveren toonden in het verleden interesse.
Tot slot is er de
Jupiler Pro League. Vandenbroeck was enkele jaren geleden bijna trainer van Waasland-Beveren, maar op het allerlaatste moment ging het niet door. Vorig seizoen was er KV Oostende dat interesse toonde, waar Hugo Broos toen nog technisch directeur was.
“Waasland-Beveren toonde tweemaal interesse, vorig seizoen was KV Oostende ook geïnteresseerd. Verder was er geen belangstelling vanuit België, maar ik ben ook niet heel actief op zoek in België. Heel eerlijk, ik zit hier heel goed op dit ogenblik. Simba is een grote club, we staan aan de leiding en hebben zicht op de Afrikaanse Champions League. Al blijft het wel mijn ambitie om in Europa aan de slag te gaan de komende jaren", besluit de voormalige middenvelder van KV Mechelen, Roda JC en Lierse SK.