Koopjesjagers, opgelet. Nog een week lang wordt de gehele inventaris van AGOVV Apeldoorn geveild. Voor ieder wat wils, zou ik bijna zeggen. Stropdas? Check. Altijd al lol willen trappen met een inklapbare reservebank? Kan. Voor dertig schamele eurootjes krijg je de opbergtas er gewoon bij.
Voor de die-hard fans van Klaas-Jan Huntelaar is de naar hem vernoemde, demontabele, tribune (ca. 995 plaatsen) op te halen voor zo’n vijftienduizend euro. Voor wat minder geld heb je echter een mooi wandbord van het AGOVV-embleem of een gesigneerd Feyenoord-shirt. Zonder gekheid: het moet voor iedereen die de club een warm hart toedraagt (of toedroeg) pijn doen om te zien dat alle spullen voor een prikje van de hand worden gedaan.
Na Haarlem opnieuw een Jupiler League-club die het hoofd niet boven water kan houden. AGOVV, dat sinds 2002 weer professioneel speelde, kampte met een belastingschuld van vier ton en werd daarvoor al gestraft door de KNVB: twee punten werden afgenomen. Vervolgens kregen
De Blauwen vier weken om met een beleidsplan op te proppen te komen, maar ondanks de inzet van onder meer Henk Timmer mocht het niet lukken.
Het gevolg is dat enkel de amateurtak van AGOVV in leven blijft, deze komt uit in de zondag tweede klasse. Alle verdriet ten spijt is Apeldoorn op zich wel een goudmijn(tje) voor de oplettende koper. Niet alleen het scorebord of de trainingskleding kan voor bijna niks worden opgehaald, de spelers kosten ook niets meer. Er moet toch interesse zijn in een groot deel van de selectie die elfde stond (voor de puntenaftrek) in de op één na hoogste competitie van Nederland.
Met name voor Joey Godee stonden er een aantal clubs in de rij. De oud-speler van Ajax (jeugd) en Sparta speelt inmiddels al voor het Belgische Cercle Brugge. Aanvaller Istvan Bakx, ook wel
Google-spits genoemd, werd daarnaast al aangetrokken door FC Den Bosch. Aanvoerder Sander Fischer, eerder onder contract bij NAC en Cambuur Leeuwaren, traint momenteel 'vrijblijvend' mee met Excelsior, waar hij ook al in de jeugd speelde.
Ook hier geldt: de een zijn dood is de ander zijn brood. De Gelderse koopjeskelder zal de komende weken wel vaker genoemd worden als
transfers worden bevestigd. Voor de Jupiler League is het hopen dat er niet meer clubs failliet geraken. Anderzijds zal ook de toestroom vanuit de Topklasse niet toenemen. De financiële regels van de KNVB en de nodige investeringen om clubs 'Jupiler League-proof' te maken, zitten dat – gecombineerd met de crisis – voorlopig in de weg.