In de voorbije wintermercato was Fashion Sakala (KV Oostende) één van de grootste doelwitten bij Antwerp FC. Een Antwerpse aanvalslinie vertegenwoordigd met de Zambiaan en Dieumerci Mbokani: dat zou vonken geven. Maar na het sluiten van de transferperiode was de achterban echter een desillusie rijker. Het werd uiteindelijk geen Sakala, maar wel de geflopte Standard-spits Felipe Avenatti.
HOPELOOS
In het voorbije tussenseizoen was Felipe Avenatti klaar om te knallen. Tijdens de voorbereiding op de huidige voetbaljaargang was de Uruguayaanse aanvaller van Standard dé grote blikvanger bij uitstek. Nadat Avenatti vorig seizoen amper twee keer kon scoren, vond hij in de oefencampagne opeens wél vlotjes de weg naar het doel. Eén jaar voordien, in juli 2019, betaalde Standard maar liefst 3,5 miljoen euro plus 750 duizend euro bonussen om Avenatti weg te halen bij Bologna FC. In de voorbije zomer van 2020 leek hij dus eindelijk zijn goede vorm terug te vinden, die hij oorspronkelijk etaleerde bij KV Kortrijk, en aldus zijn hoge prijskaartje te rechtvaardigen.
Onder de pas aangestelde Philippe Montanier genoot Felipe Avenatti al snel het volledige vertrouwen, en de boomlange targetspits leek klaar te zijn voor de grote wederopstanding. Want vergis u niet, de Uruguayaan genoot in zijn Luikse beginperiode allerminst een goede reputatie. Sterker nog, door zijn statische spelstijl en een gebrek aan doelpunten werd Avenatti tijdens zijn eerste seizoen aan de boorden van de Samber en de Maas volledig verguisd. De Luikse achterban trakteerde Avenatti toen meermaals op stevige fluitconcerten, maar voor de start van het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League zou de échte Avenatti helemaal verrezen zijn.
Het bleek echter tevergeefs. In het huidige voetbalseizoen herviel Felipe Avenatti bij Standard namelijk in zijn oude gewoontes. De Uruguayaan oogde lusteloos, straalde weinig initiatief uit en was te slap in de duels. Maar bovenal was de 27-jarige totaal afwezig in de zone van de waarheid. Amper één doelpunt in tien competitiewedstrijden is een dramatische statistiek voor een spits met een totale kostprijs van meer dan vier miljoen euro. Die offensieve anonimiteit wordt gestaafd door zijn aantal doelpogingen, dat vandaag amper 13 stuks telt. Ter vergelijking: Bas Dost van Club Brugge waagde zich ondertussen al aan 12 pogingen naar het doel. En dat terwijl Avenatti dit seizoen trouwens nog 115 minuten meer speelde dan de Nederlander.
DURE VOGEL
In de voorbije wintermercato wilde Standard uiteraard ook af van zijn dure dure spits. Naast zijn stevig prijskaartje van ruim vier miljoen euro, incasseerde Felipe Avenatti ook nog eens een jaarlijks salaris van één miljoen euro. De Luikenaars torsen vandaag een enorme schuldenput van maar liefst 51 miljoen euro euro en ook de salarislast is buiten proportie. Roland Duchâtelet verklaarde onlangs aan Het Nieuwsblad dat de loonmassa bij Standard zo'n 10 miljoen euro hoger ligt dan onder zijn bewind. Zeker in de huidige corona-crisis laten zo'n grote tekorten zich pijnlijk voelen en daarom waren de Rouches hun tegenvallende Uruguayaanse spits liever kwijt dan rijk.
Felipe Avenatti werd zelfs naar de B-kern gestuurd om hem op die manier sneller te kunnen lozen, een beslissing die overigens al genomen werd vooraleer Mbaye Leye als nieuwe coach werd aangesteld. Definitief of op huurbasis, het maakte niet echt uit, want de dure investering zal wellicht nooit meer het gewenste rendement halen bij Standard. In de voorbije jaren devalueerde zijn marktwaarde bijvoorbeeld van vier miljoen euro naar een actuele waardering van amper anderhalf miljoen euro. De interesse is Avenatti was nooit erg groot. Het Spaanse Cartagena en KV Mechelen boden zich aan, maar die aanbiedingen legde hij naast zich neer. Antwerp FC, dat was dan weer iets anders.
AVENATTI SPRINGT ERUIT
Oorspronkelijk richtte Antwerp FC haar pijlen op Adolfo Gaich (CSKA Moskou), de Argentijnse spits die vorig jaar nog nadrukkelijk op de radar stond bij Club Brugge. De piste-Gaich bleek echter al snel te complex, waarna Luciano D'Onofrio naar het plan-B overstapte: Felipe Avenatti. Nochtans zijn beide centrumspitsen qua kwaliteiten en reputatie van een ander niveau en reputatie. Maar toch. De Uruguayaan heette een opportuniteit te zijn voor Antwerp, dat zijn specifieke kwaliteiten nog kent van zijn passage in Kortrijk en bij Bologna.
De sportieve cel van Antwerp had in januari een duidelijk profiel vooropgesteld. De toekomstige collega van Dieumerci Mbokani moest een diepe spits zijn met lengte en een scorend vermogen. Dat type-voetballer was Felipe Avenatti inderdaad, in 2018 bij KV Kortrijk althans. Bij Standard lukte hij in de laatste twee seizoenen amper 5 doelpunten in 40 wedstrijden, wat niet bepaald strookt met een groot scorend vermogen. “Als we verschillende spelers naast elkaar legden, sprong hij eruit”, verklaarde algemeen directeur Sven Jaecques enigszins verrassend aan Gazet van Antwerpen.
FASHION SAKALA
Hoe je het nu ook draait of keert, het is een feit dat de fans van Antwerp FC op hun honger bleven zitten tijdens de voorbije wintermercato. De tegenvallende Guy Mbenza is dit seizoen geen waardig alternatief voor aanvalsleider Dieumerci Mbokani, die vooraan steeds meer op een eiland vertoefde. Na de blessure van de Congolees moest er zelfs teruggegrepen worden naar de verguisde en uitgespuwde Didier Lamkel Zé, die het overigens wel erg goed doet als centrale aanvaller. Op de Bosuil moest er dus zeker één kwalitatieve spits bij.
Maar als je dan enkel met Felipe Avenatti op de proppen komt, die de laatste twee seizoenen slechts 5 keer kon scoren, dan komt er gegarandeerd kritiek vanuit de achterban. Het clubbestuur kan dan nog verklaren dat de Uruguayaan “eruit sprong” maar nochtans had Antwerp ook een akkoord gesloten met KV Oostende omtrent de overgang van Fashion Sakala. Een diepe spits zonder lengte, maar wél met een scorend vermogen. In de laatste twee seizoenen kon Sakala 20 doelpunten scoren in 50 wedstrijden. Dat zijn totaal andere cijfers dan die van Avenatti.
Ondanks een vergelijk tussen Antwerp FC en KV Oostende ging de deal van Fashion Sakala toch niet door. Naar verluidt door de speler zelf. Op het aanvallend compartiment moet The Great Old het daarom enkel stellen met Felipe Avenatti, die nochtans een totaal ander type is dan Sakala. Een aanvalsduo Mbokani-Avenatti of Mbokani-Sakala, voor de Antwerp-fans zou de keuze snel gemaakt zijn. Maar ook op het speltechnisch gebied vormen beide duo's totaal andere dimensies.
ANTWERPSE CONTRADICTIE
't Is toch wat tegenstrijdig. Nadat Antwerp FC de komst van Felipe Avenatti aankondigde, met een aankoopoptie van twee miljoen euro, verklaarde algemeen directeur Sven Jaecques dat de Uruguayaan eruit sprong qua vooropgesteld profiel: een diepe spits met lengte en scorend vermogen. Over die laatste paramater kan dus nog danig worden gediscussieerd, maar het is opmerkelijk dat Antwerp ook onderhandelde met KV Oostende omtrent een deal met Fashion Sakala - die toch een ander type is dan het vooropgestelde profiel.
Zonder namen te noemen was Antwerp-coach Franky Vercauteren toch ook ietwat gedesillusioneerd nadat er enkele transferdossiers vastliepen. “Enkele eisen werden niet ingevuld, maar ik ga er niet over klagen”, verklaarde hij dinsdagavond na de gewonnen bekermatch tegen La Louvière. “Ik was erbij tot tien voor twaalf, en heb gezien welke inspanningen de club deed. We zijn jammer genoeg op enkele verrassingen gestoten. Ach, deal with it, we zullen het met deze groep moeten doen, en bekijken in welke mate de volgende mercato oplossingen biedt.”
POLL: Zal Avenatti slagen bij Antwerp?