Het Belgische voetbal heeft een zeer slechte reputatie inzake financiële corruptie. De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) gaat zowat alle Belgische profclubs onder de loep nemen. Volgens De Tijd zijn er maar liefst 57 onderzoeken gaande.
Bij de fiscus lopen 57 onderzoeken naar de handel en wandel van clubs, makelaars en spelers, leert een navraag bij de federale overheidsdienst Financiën. Daarbij wordt gekeken naar de boekhouding, facturen en andere relevante stukken. De BBI kan wegens het geheim van het onderzoek geen namen van clubs of individuen geven. Maar volgens de info van De Tijd gaat het om zo goed als alle profclubs.
Bij sommige clubs gaat de fiscus zeven jaar terug omdat er een vermoeden van fraude is. Daarnaast gebeuren enkele algemene controles waarbij de speurders drie jaar teruggaan. De onderzoeken zijn een uitloper van ‘Operatie Zéro’. Er is sprake van belastingontduiking op grote schaal. Het gaat onder meer om illegale commissies voor makelaars, verdoken betalingen aan trainers, coaches en spelers en schimmige fiscale constructies.
UPDATE 29/07
Het Nieuwsblad weet te melden dat er 51 onderzoeken liepen naar makelaars en 18 dossiers zijn afgerond. Voetbalclubs, -spelers en -makelaars moeten na onderzoek van de Bijzondere Belastinginspectie 11,1 miljoen euro extra belastingen betalen. De komende maanden komen er dus nog meer dossiers aan bod én het gerechtelijke onderzoek van 'Operatie Propere Handen' moet ook nog afgerond worden.
POLL: Goede zaak dat er een grondige controle is?