Een verfijnde speler is Lisandro Magallan niet. De Argentijn bezit ook geen fantastische uitvoetballende skills. Magallan is wél een keiharde verdediger. En fysiek ook heel sterk. Een één-op-één vervanger voor de geblesseerde Hannes Delcroix is Magallan dus niet. En da's toch vreemd.
ONMISBARE DELCROIX
In de filosofie van Vincent Kompany zijn verdedigers die goed kunnen uitvoetballen van cruciaal belang. ’t Is daarom dat de coach van Anderlecht vorig seizoen Hannes Delcroix lanceerde in het Lotto Park. Kompany merkte de grote opbouwende skills van het Neerpede-product op en vervolgens hij gaf Delcroix voluit zijn kans in de Jupiler Pro League. En die gelegenheid nam de centrale verdediger met beide handen. Indien fit, dan is Delcroix altijd een vaste basisspeler onder Kompany.
Hannes Delcroix vormde vorig seizoen een goeie tandem met Matt Miazga centraal achterin. De Amerikaan is niet de meest verfijnde voetballer, maar op het fysiek vlak bracht hij een surplus bij Anderlecht. Miazga camoufleerde zijn matige voetballende vaardigheden door de risico’s in het opbouwende spel steevast te vermijden. Op die manier leed Miazga heel weinig balverlies in de passing en haalde hij bijgevolg een hoge passing-zuiverheid. De meer complexe passing liet hij wijselijk over aan zijn kompaan Delcroix.
Het duo Hannes Delcroix en Matt Miazga was aldus erg complementair, wat één van de hoofdredenen was waarom Anderlecht vorig seizoen erg goed presteerde op het defensieve vlak. Sporting beschikte toen immers na Club Brugge over minst gepasseerde verdediging van België. Delcroix zag zijn veelbelovende evolutie zelfs beloond worden met een eerste oproep voor de Rode Duivels. Hij lag bovendien tevens op koers om de definitieve selectie te halen voor het Europees Kampioenschap. Maar door een blessure aan de linkerknie zag hij die droom uiteindelijk uiteenspatten.
BIBBEREN MET HOEDT
En ook in het huidige voetbalseizoen rekent Vincent Kompany overduidelijk op de 22-jarige centrale verdediger. Met Taylor Harwood-Bellis en Wesley Hoedt kreeg Hannes Delcroix er weliswaar twee concurrenten bij, maar hij blijft nog steeds incontournable in het Lotto Park. Harwood-Bellis laat voorlopig wel een hoopgevende indruk na, terwijl Wesley Hoedt de hoge verwachtingen maar niet kan inlossen. De paars-witte defensie blijft dit seizoen dus grotendeels afhankelijk van Delcroix, waardoor zijn recent opgelopen blessure vorige week – dit keer aan de linkerknie – een enorm probleem vormde in het Lotto Park.
Hannes Delcroix zal tussen drie à vier maanden buiten strijd zijn, en daardoor zag Peter Verbeke zich genoodzaakt om nog een extra centrale verdediger aan te trekken. Met Taylor Harwood-Bellis, Wesley Hoedt, Lucas Lissens en Zeno Debast waren er niettemin alternatieven genoeg aanwezig om enkele maanden te kunnen depanneren, maar de sportieve cel wilde er toch nog een kwalitatieve optie bij. Dat heeft grotendeels te maken omdat Wesley Hoedt op het voetballend gebied dan toch niet zo’n grote meerwaarde brengt zoals oorspronkelijk gedacht.
ENTER: MAGALLAN
De scoutingscel van Anderlecht kwam daarom met Lisandro Magallan op de proppen. Een 27-jarige Argentijn van Ajax die merkwaardig genoeg niét hetzelfde profiel bezit zoals Hannes Delcroix. Magallan is tot op vandaag de op één na duurste verdediger bij de Amsterdammers, maar in Nederland hij bleek al snel een enorme miskoop te zijn. Hij kostte een flinke negen miljoen euro, maar desondanks is Ajax hem al jaren liever kwijt dan rijk. In de voorbije jaren werd Magallan namelijk al met weinig succes uitgeleend aan Deportivo Alaves en FC Crotone. Bij Ajax maakte ze bijgevolg een vreugdedansje toen Anderlecht kwam aankloppen om de Argentijn te huren.
Lisandro Magallan staat al sinds januari 2019 onder contract bij Ajax, waar hij sindsdien amper zeven (!) officiële wedstrijden in actie kwam - da’s omgerekend bijna 1,3 miljoen euro per wedstrijd. Hoewel de Argentijn zijn eerste wedstrijd in Amsterdamse loondienst nog tot een goed eind bracht, in de TOTO KNVB-beker tegen sc Heerenveen (3-1winst) speelde hij elke minuut, zakte Magallan daarna grandioos door de mand. Zijn traject bij Ajax kan zelfs omschreven worden als een echte lijdensweg.
SPOORLOOS IN DE KUIP
Ajax had een specifiek plan opgemaakt voor Lisandro Magallan. De Amsterdammers zouden hem eerst enkele maanden te laten wennen aan de nieuwe omgeving en voetbalcultuur. Per slot van rekening speelde hij voordien uitsluitend in de Argentijnse voetbalcompetitie, onder meer bij de topclub Boca Juniors. Maar door een blessure bij Nicolas Tagliafico werd Magallans proces bij de Ajacieden danig versneld. Vier dagen na zijn eerste wedstrijd voor Ajax tegen sc Heerenveen, draafde de Argentijn opnieuw op in de basis. Locatie? De Kuip. Tegenstander: Feyenoord. De Klassieker.
Lisandro Magallan is natuurlijk wel het één en ander gewend. Zo speelde hij met Boca Juniors onder meer de finale van de Copa Libertadores tegen de grote rivaal River Plate. Dan zou de Klassieker met Ajax tegen Feyenoord ook geen groot probleem mogen vormen. Maar dat was het wel. En wat voor een. De ervaren Robin van Persie veegde genadeloos de vloer aan met een duizelende Magallan, die niet wist wat hem overkwam. Magallan onderging een ware masterclass onder aanvoering van van Persie, die onder meer twee doelpunten kon scoren.
De eindstand in de Kuip was al even vernederend als historisch: 6-2. Met een stuntelende Lisandro Magallan in een bedenkelijke hoofdrol. Clubicoon Sjaak Swart vond het vreemd dat Erik ten Hag besliste om Magallan al meteen voor de leeuwen te gooien. En dat in de altijd speciale topper tegen Feyenoord. “Je moet het een Zuid-Amerikaan die hier pas een week is, niet aandoen om gelijk de Klassieker in De Kuip te spelen. Al was hij niet de enige slechte verdediger”, citeerde De Telegraaf.
DUUR SLIPPERTJE TEGEN SPURS
Sinds de afgang tegen Feyenoord en Robin van Persie, verscheen Lisandro Magallan nooit meer aan de aftrap bij Ajax. De Argentijnse verdediger werd constant geassocieerd met het debacle in de Kuip, waarmee hij in Amsterdam meteen al zijn krediet verloor. Het bleef dan ook bij die ene basisplaats in de Kuip. Magallan kreeg wel nog enkele minieme herkansingen via vijf invalbeurten. Waaronder ééntje in de legendarische halve finale van de Champions League tegen Tottenham Hotspur. En ook dat liep niet goed af. Dramatisch zelfs.
In de Johan Cruijff-Arena viel Lisandro Magallan in tijdens de slotfase van de wedstrijd, toen de stand nog op een gunstige 2-2 stond: met die score zou Ajax zich onverhoopt kwalificeren voor de finale van het Kampioenenbal. Maar dat was buiten Magallan gerekend. De Argentijn gleed in de allerlaatste seconden onderuit, waarna Deli Alli vervolgens handig gebruik maakte van dat slippertje om de 2-3 aan te bieden aan Lucas Moura. De Amsterdamse droom was voorbij. Drama. En Magallan de zondebok. Opnieuw.
Ajax stond op enkele seconden van de Champions League-finale maar de uitschuiver van Lisandro Magallan veranderde dus alles. “Ik kan wel namen gaan noemen, maar de goals waren weggevers”, analyseerde Sjaak Swart bij de Nederlandse oproep NOS. “Vooral de tweede, dat de keeper hem nog vast had en de bal uit zijn handen werd gelopen. Magallán viel in. Hij moest de bal hebben met een sliding (bij 2-3, red.). Als je ziet hoe die Engelsen tacklen, dan gebeurt er niets. Maar, dat gebeurt niet.”
OVERMARS DE MIST IN
Ajax dacht met Lisandro Magallan de toekomstige opvolger van Matthijs de Ligt te hebben binnengehaald, maar de Argentijn kon het vertrek van de voormalig Ajax-aanvoerder helemaal niet invullen. Zijn positionering is doorgaans niet van een aanvaardbaar niveau, hij is niet explosief op de eerste meters en bovendien is Magallan niet comfortabel met de bal aan de voet. De Argentijn is eigenlijk een atypische Ajax-verdediger. Vreemd. En al zeker omdat de Amsterdammers maar liefst negen miljoen euro betaalden voor hem. Nog vreemder.
“Eigenlijk alles wat je niet denkt aan te treffen als je voor zoveel geld een Latijns-Amerikaanse verdediger haalt”, maakte journalist Simon Zwartkruis dezelfde bedenking in het Nederlandse vakblad Voetbal International. Daarmee werd de transferpolitiek van Marc Overmars ook meteen openlijk in vraag gesteld. Hoewel Ajax in de voorbije jaren enorm veel winst maakte met hun aan- en verkoopbeleid, is de aankoop van Magallan toch een grote en dure flater gebleken. ‘Een speler van de tweede garnituur’, werd zelfs gezegd.
In de loop van Lisandro Magallans eerste seizoen bij Ajax, gaf Marc Overmars ook ruiterlijk toe dat de Argentijn toch wat tegenviel. “Daar moet ik eerlijk over zijn: we hadden wel gehoopt dat hij al wat verder zou zijn”, aldus de directeur voetbalzaken aan De Telegraaf. Anderzijds hield Overmars zijn aankoop van negen miljoen euro nog een hand boven het hoofd. “Heel veel spelers die eigenlijk al afgeschreven waren door de voetbalexperts en analytici, zijn het later toch heel goed gaan doen. Ik noem Arek Milik, Daley Blind, David Neres, zelfs Zlatan Ibrahimovic. En Magallan is een vechter.”
HET KENNERSOOG
Zeven wedstrijden sinds januari 2019. Verder raakte Lisandro Magallan niet bij Ajax. In de voorbije twee seizoenen werd hij daarom uitgeleend aan respectievelijk Deportivo Alaves en FC Crotone. En bij beide clubs was hij ook geen onbetwistbare sterkhouder. De kwaliteiten van Magallan zijn dan ook niet naar de normen van een club als Ajax. Patrick Busby, een vermaard voetbalscout in Nederland, staafde dat als volgt in de Volkskrant. “Bal veroveren en inleveren, dat kan hij goed. Maar niet opbouwen, of met veel ruimte in de rug spelen, zoals Ajax doet.”
Ook Piet de Visser, de legendarische scout van Chelsea, liep al niet erg wild op met Lisandro Magallan. “Magallan is een heel sterke verdediger, maar hij zal echt een tandje beter moeten worden aan de bal”, aldus de topscout aan de Telegraaf. „Dat wordt bij Ajax wel van hem gevraagd. Maar goed, dat is mogelijk, hè? Toen ik Alex in 2004 naar PSV bracht, zeiden ze na een paar trainingen: ’Piet wat heb je nou gedaan, man? Wat een logge olifant!’ Maar na drie maanden was hij de beste speler van PSV. Als Magallan het net zo oppikt als Alex, kan het nog wel wat worden. Ik ben er nog niet van overtuigd, maar ze moeten hem bij Ajax wel even de kans geven.”
MAGALLAN AAN ZET
En die kans wordt Lisandro Magallan dus duidelijk niet meer gegund. Ajax was zelfs opgelucht dat Anderlecht in de slotfase van de zomermercato nog kwam aankloppen voor hun overbodige speler, want er heerste erg weinig interesse voor de Argentijn. Dit gecombineerd met zijn beperkte voetballende capaciteiten, maakt het heel erg vreemd dat Magallan werd aangetrokken door Sporting. En toch. Magallan heeft 76 officiële duels op de teller bij Boca Junior en hij was ook Argentijns jeugdinternational. En ook Peter Verbeke zal Magallan uiteraard diepgaand en uitvoerig gescout hebben. Dan moet hij toch wel iets in zijn mars hebben, vermoeden we?
POLL: Zal Magallan slagen bij Anderlecht?