In januari kunnen voetbalclubs hun transferbeleid corrigeren tijdens de wintermercato, maar veel clubs vatten dan reeds de voorbereiding aan met het oog op de zomerse transferperiode. Daarom wordt Charles De Ketelaere nu al gelinkt aan verschillende clubs want een vertrek in januari is nagenoeg uitgesloten voor Club Brugge. De nieuwste gegadigde voor CDK is Leicester City, maar dat lijkt niet de beste carrièremove te zijn voor hem.
GEGEERD IN ENGELAND
Op een astronomisch bod van 40 miljoen euro na, is de kans zowat onbestaande dat Charles De Ketelaere in januari Club Brugge zal verlaten. Anderzijds lijkt een transfer in de zomermercato een uitgemaakte zaak te zijn. Oorspronkelijk heerste er voornamelijk vanuit Italië heel wat belangstelling voor het Brugse goudhaantje, maar in de voorbije weken is hij in het vizier gekomen van verschillende Premier League-clubs.
Zo kwam de interesse van Tottenham Hotspur reeds ter sprake, waar Antonio Conte naar verluidt een voorstander is van De Ketelaeres eventuele komst. Maar onlangs is ook Leicester City in de dans gesprongen voor de jonge Rode Duivel. De Foxes hebben een rijke historie aan Belgische voetballers met Franck Moussa, Ritchie De Laet, Youri Tielemans, Dennis Praet en Timothy Castagne.
De interesse vanuit Engeland is niet zo vreemd. Charles De Ketelaere liet namelijk een goede indruk na in de Champions League wedstrijd tegen Manchester City, en niemand minder dan Pep Guardiola was lovend over hem. Qua referentie kan dat dus wel tellen. Op die manier raakte De Ketelaere op de watchlist van verschillende Premier League clubs terecht, waaronder dus ook die van Leicester City.
INSTABIEL
Het is nog maar de vraag of een transfer naar Leicester City wel de juiste carrièrestap zou zijn voor Charles De Ketelaere. Volgende zomer wordt hij 21 jaar en op die leeftijd heeft hij vooral nood aan speelminuten en stabiliteit. En dat terwijl Leicester vandaag geen stabiele ploeg is. The Foxes profileren zich als ‘the best of the rest’ in de Premier League, maar hun huidige tiende plaats in de rangschikking bevestigt dat helemaal niet.
Sinds het befaamde seizoen 2015/16, waarin Leicester de historische eindoverwinning pakte in de Premier League, blijft de club zoeken naar stabiliteit. Sindsdien ontsloeg Leicester drie trainers. Claudio Ranieri, amper negen maanden nadat hij de club vanuit het degradatiemoeras naar de titel leidde. Craig Shakespeare, de ex-assistent van Ranieri die in de wandelgangen een enorm aandeel had in de titel. En ten slotte Claude Puel.
ONDER DE VERWACHTINGEN
Sinds 2019 staat Brendan Rodgers aan het roer in het King Power Stadium, maar ook de Noord-Ier slaagt er niet in om van Leicester echt ‘the best of the rest’ te maken. The Foxes zullen zich dit seizoen niet kwalificeren voor de Champions League en zelfs een plaats in de top zes van de Premier League is ver weg. Nochtans staat Rodgers te boek als een coach die bijna obsessief en met grote drive het beste nastreeft voor zijn ploeg. Hij leerde zelfs de Spaanse en Italiaanse taal om beter te kunnen communiceren met zijn spelers – en uiteraard met het oog op de toekomst.
Aan kwaliteit ontbreekt het de spelersgroep van Leicester nochtans niet. ’t Is vooral op het mentale gebied dat het probleem zich bevindt. Rodgers probeert verschillende zaken uit om de juiste oplossing voor het mentale probleem te vinden, maar de gouden formule heeft hij nog niet gevonden. De coach voert erg frequent tactische en personeelswissels door, maar die blijken zelden succesvol te zijn. Leicester lijkt vandaag dus niet meteen een stabiele omgeving te zijn, en dat geldt niet enkel op het veld. In de voorbije jaren speelden er zich zelfs verschillende machtspelletjes af in de kleedkamer.
In dat opzicht lijkt het King Power Stadium niet meteen de beste keuze te zijn voor Charles De Ketelaere. De golden boy van het Belgische voetbal maakt weldra zijn eerste buitenlandse transfer en die moet er hoe dan ook ‘boenk’ op zitten. De Ketelaere zal ongetwijfeld een eerste mislukt buitenlands avontuur willen vermijden, want op die manier kan hij kostbare tijd verliezen in zijn carrièreopbouw. “Hij zal naar het buitenland moeten gaan om te tonen dat hij dat niveau aankan”, vertelde Kevin De Bruyne onlangs over De Ketelaere in de podcast MidMid. Maar dan lijken er volgens ons veel betere opties weggelegd voor hem dan dit Leicester City.
SCHUIVEN, SCHUIVEN, SCHUIVEN
Nochtans beantwoordt het profiel van Leicester, dat zich profileert als ‘the best of the rest’ op papier goed aan de verwachtingen van De Ketelaere. Leicester is een leuke club met uitstraling, en bovendien ambitieus. The Foxes treven elk jaar om Europees voetbal en de top zes van de Premier League te behalen. Maar de club wordt in de voorbije jaren vooral gezien als een instabiele omgeving. En dat is niet de juiste biotoop voor het supertalent De Ketelaere.
Ter verdediging van Brendan Rodgers kan de hoge blessurelast worden ingeroepen. De kwetsuren van Ricardo Pereira en Wesley Fofana betekenden een grote domper voor Leicester. Daarnaast wisselden de sterkhouders Youri Tielemans, James Madisson en Wilfried Ndidi elkaar af in de ziekenboeg, waardoor The Foxes zelden met hun beste elftal konden aantreden.
Daarnaast zijn de stand-ins van bovengenoemde namen niet meteen kwalitatieve vervangers gebleken. In bijna vier jaar tijd maakte Caglar Soyuncu nooit zoveel foutjes zoals dit seizoen. Zomeraanwinst Boubakary Soumare heeft moeite om zich aan te passen en het constante geschuif van pionnen en formaties door Brendan Rodgers helpt daar uiteraard niet bij. We vragen ons al af hoeveel posities de polyvalente Charles De Ketelaere onder Rodgers zou bekleden bij Leicester?