KRC Genk behield nog een sprankeltje hoop op de kwalificatie voor de Champions’ Play-offs, maar de recente nederlaag tegen Union SG bezorgt de Limburgers een flinke dreun. Eén van de grote tegenvallers bij de Genkies vorig weekend was Gerardo Arteaga. En dat was al niet de eerste keer dit seizoen.
TRIBUNE
KRC Genk is opnieuw een deceptie rijker. De Limburgers gingen zondag kopje onder in het Dudenpark, waar competitieleider Union SG te sterk was. ‘t Was uitgerekend Dante Vanzeir die de Genkies de genadestoot gaf. En die kwam wel aan. In 2019 werd Vanzeir niet zo netjes weggebonjourd bij Genk, nu staat ie met Union los op kop in de Jupiler Pro League. En Genk? Die tellen vandaag al 21 punten (!) minder dan de Brusselaars. Op een teleurstellende negende plaats in het klassement.
“Storck heeft het team nog niet genezen. De boosterprik om er snel bij te zijn in topwedstrijden heeft niet gewerkt.” Analist Stef Wijnants zat er niet naast in zijn commentaarstuk voor Het Belang van Limburg. Storck zal het tij snel willen doen keren want in zijn zes eerste wedstrijden voor KRC Genk kon ie er ‘nog’ maar drie winnen. “Schrik niet als er de komende weken af en toe eens een ‘grote naam’ op de bank, of zelfs de tribune zit”, waarschuwde Storck vorige week al op de persconferentie.
“Da’s mijn manier van werken. Ik kijk niet altijd naar prestaties, wel naar wie het best past in mijn wedstrijdplan”, dixit Bernd Storck. Een ‘grote naam’ waarop de Duitser doelt is misschien wel Gerardo Arteaga. In de zomer van 2020 haalde KRC Genk de aanvallende linksachter in de Mexicaanse competitie, waar lokale media hem omschreven als een topper. En mocht ook wel omdat hij de Limburgers een flinke transfersom van maar liefst 3,5 miljoen euro kostte.
ANDERHALF JAAR WACHTEN
Maar anderhalf jaar later heeft Gerardo Arteaga de hooggespannen rond zijn persoon helemaal nog niet kunnen inlossen. De 23-jarige voldoet op papier nochtans perfect aan de strenge aanwervingsvoorwaarden die Genk zichzelf oplegt: een jong talent mét ervaring en een veelbelovend profiel met een ruime progressiemarge. Maar helaas voor Genk heeft Arteaga zich nog niet kunnen profileren als een onbetwiste meerwaarde voor de ploeg.
Op een opflakkering na aan het eind van het vorige kalenderjaar, bevindt Gerardo Arteaga zich momenteel terug in een serieuze dip. De Mexicaan speelt dit seizoen precies wat met de handrem op, want vooral zijn offensieve meerwaarde - wat nochtans zijn uitgesproken sterkte was in zijn thuisland - is niet zoals die zou moeten zijn. Maar misschien heeft dat wel te maken omdat de onderlinge wisselwerking met Théo Bongonda niet optimaal verloopt.
Gerardo Arteaga kenmerkte zich in Mexico als een complete full-back die tomeloos zijn linkerflank afdraafde. Hij stelde steeds het defensieve werk voorop, maar hij voorzag zijn ploegmaats van Santos Laguna ook van voldoende offensieve impulsen - als omgevormde flankaanvaller mocht dat overigens ook verwacht worden. Arteaga onderscheidde zich in de Mexicaanse MX Liga ook met zijn zuivere passing en heel wat opbouwend vermogen. Maar na anderhalf jaar blijft men bij KRC Genk toch zwaar op hun honger zitten met Arteaga.
ONDERGRENS
Vorig weekend kreeg Gerardo Arteaga tegen Union SG wederom heel wat kritiek te slikken - ‘t is helaas stilaan een gewoonte geworden. Felice Mazzu gaf precies de opdracht aan zijn spelers om de linksachter van KRC Genk zonder enige druk aan de bal te laten, want in balbezit was hij namelijk niet in grootse doen. Daarnaast blijft zijn moeilijk positiespel en beperkt tactisch meedenken nog steeds een groot probleem. Al is dat uiteraard niet gemakkelijk omdat de onderlinge samenwerking met Théo Bongonda ook niet perfect verloopt.
Op het defensieve vlak maakt Gerardo Arteaga geen grote indruk, maar vooral zijn aanvallende en opbouwende bijdrage blijft beperkt. Tegen Union verstuurde hij bijvoorbeeld 12 verkeerde passes, wat een groot stuk meer is dan zijn Genkse tegenhanger op rechts Daniel Munoz (7). Als we dit vergelijken met de verdedigers bij Union, dan valt Arteaga nog meer op in een negatieve context: Ismaël Kandouss (3), Siebe Van der Heyden (6), Christian Burgess (5). Al moet het wel gezegd dat Genk veel offensiever voetbalde dan Union.
IN HET ROOD
Daarnaast merken we ook op dat Gerardo Arteaga zondag bitter weinig initiatief nam in het Dudenpark. De 23-jarige ondernam bijvoorbeeld geen enkele dribbel en hij kon geen enkele van zijn twee verstuurde voorzetten succesvol afleveren bij een ploegmaat. Al de veelbelovende zaken waarmee hij zich in de Mexicaanse competitie kon onderscheiden, bevestigde Arteaga dus helemaal nog niet helemaal in de Jupiler Pro League. En dat ondanks het feit dat hij momenteel een vrijgeleide krijgt op de linksachter bij Genk.
Dat laatste heeft ook het gevolg dat Gerardo Arteaga - na Junya Ito en Daniel Munoz - onder alle veldspelers bij KRC Genk momenteel het meeste speelminuten telt over alle competities heen. “Gelukkig is precies Arteaga de fitste speler in onze kern, onze kinesisten hebben hem nog nooit op tafel gehad”, zei John van den Brom eerder dit seizoen nog over de Mexicaan. Arteaga kreeg door de onbeschikbaarheid van zijn concurrent Simen Juklerod dus zelden of nooit een rustmoment, en ook dat moet uiteraard in rekening gebracht worden in zijn evaluatie.