Hij kreeg de voorbije twee jaar een vrijgeleide op de linksachter bij KRC Genk, maar desondanks kon Gerardo Arteaga zich niet opwerpen tot een onbesproken basisspeler. Mexicaanse media omschreven hem als een topper. Dimitri de Condé betaalde 3,5 miljoen euro voor hem. Maar Arteaga loste die hooggespannen verwachtingen nog niet in. Nochtans bezit hij wel de juiste intrinsieke kwaliteiten om een doorslaggevende rol te spelen in de Cegeka Arena. En dat zijn verschillende buitenlandse clubs alvast ook niet ontgaan.
TOPPER IN MEXICO
De 23-jarige linksback voldoet op papier perfect aan de strenge aanwervingsvoorwaarden die KRC Genk zichzelf oplegt: een jong talent mét ervaring en een veelbelovend profiel met een ruime progressiemarge. Op een opflakkering na aan het eind van het vorige kalenderjaar, onderging Gerardo Arteaga daarna terug een serieuze dip. De Mexicaan speelde vorig seizoen precies wat met de handrem op, want vooral zijn offensieve meerwaarde - wat nochtans zijn uitgesproken sterkte was in zijn thuisland - is niet zoals die zou moeten zijn. Al heeft dat wel te maken omdat de onderlinge wisselwerking met Théo Bongonda niet optimaal verliep.
Gerardo Arteaga kenmerkte zich in Mexico namelijk als een complete full-back die tomeloos zijn linkerflank afdraafde. Hij stelde steeds het defensieve werk voorop, maar hij voorzag zijn ploegmaats van Santos Laguna ook van voldoende offensieve impulsen - als omgevormde flankaanvaller mocht dat overigens ook verwacht worden. Arteaga onderscheidde zich in de Mexicaanse MX Liga ook met zijn zuivere passing en heel wat opbouwend vermogen. Maar na twee jaar blijft men bij KRC Genk toch zwaar op hun honger zitten met Arteaga.
FITSTE SPELER VAN GENK
Al de veelbelovende zaken waarmee hij zich in de Mexicaanse competitie kon onderscheiden, bevestigde Arteaga nog niet helemaal in de Jupiler Pro League. De 23-jarige toonde wél al vlagen van zijn grote kunnen en dito capaciteiten, maar voorlopig kan hij het vereiste niveau (nog) niet op een duurzame wijze aanhouden. En dat ondanks het feit dat Arteaga vorig seizoen een vrijgeleide kreeg op de linksachter bij Genk. Zijn concurrent Simen Juklerod was quasi een gans seizoen onbeschikbaar door een blessure, waardoor Arteaga de noodgedwongen de enige beschikbare optie is op de linksachter.
Dat vertaalt zich in het enorme aantal speelminuten van Gerardo Arteaga vorig seizoen bij KRC Genk. Enkel Bryan Heynen (4.088) en Junya Ito (4.762) waren de veldspelers die meer minuten telden dan Gerardo Arteaga (3.944), maar zoals eerder gesteld: dat was eerder uit noodzaak. “Gelukkig is precies Arteaga de fitste speler in onze kern, onze kinesisten hebben hem nog nooit op tafel gehad”, zei John van den Brom eerder dit seizoen nog over de Mexicaan. Arteaga kreeg door de onbeschikbaarheid van zijn concurrent Simen Juklerod dus zelden of nooit een rustmoment, en ook dat moet uiteraard in rekening gebracht worden in zijn evaluatie.
6 GEÏNTERESSEERDE CLUBS
Het blijft echter een feit dat Gerardo Arteaga niet helemaal voldoet aan de verwachtingen en dat leverde hem dikwijls pakken kritiek op van de eigen achterban. In balbezit liet de linksachter van KRC Genk het bijvoorbeeld vaak afweten. Daarnaast blijft zijn moeilijk positiespel en beperkt tactisch meedenken nog steeds een groot probleem. Al is dat uiteraard niet gemakkelijk omdat de onderlinge samenwerking met Théo Bongonda ook niet perfect verliep. Arteaga was op het gebied van procentueel gewonnen duels en defensieve duels de op één na slechtst presterende linksachter van de Jupiler Pro League. Qua defensieve regelmaat was hij de vierde laatste.
Anderzijds bewees Gerardo Arteaga op het aanvallend gebied toch zijn steentje bij te dragen in de Genkse ploeg. Qua passing-zuiverheid en accuraatheid van de voorzetten was hij bijvoorbeeld de primus onder alle linksachters van de Jupiler Pro League. Met zijn versnellingen en aantal dribbels schaarde hij zich ook in de top vijf. Dat zijn interessante kwaliteiten die ook andere buitenlandse clubs niet zijn ontgaan. Arteaga speelde dan wel niet zijn beste seizoen ooit, hij had ook enkele geldige excuses in te roepen. De Mexicaan bezit toch bepaalde capaciteiten die een gedegen basis vormen om zich verder te laten ontplooien tot een betere versie van de speler die hij vandaag is.
Begin juni doken er namelijk opvallend veel buitenlandse clubs op die vermeende interesse tonen om Gerardo Arteaga over te nemen van KRC Genk. Die komen er voornamelijk uit Italië - met Atalanta, Fiorentina, AC Milan, en Spanje - met Valencia, Villarreal en Getafe. En ondanks zijn eerder wisselvallige prestaties hield zijn marktwaarde ook goed stand met een actuele waardering van 4 miljoen euro. Op die manier houdt Genk goede hoop om de investering van 3,5 miljoen euro volledig te recupereren en misschien zit er zelfs wat winst in.