Nog heel even geduld, en dan trekt de Jupiler Pro League zich weer in gang. In de laatste rechte lijn richting het seizoen 2022-23 stelt VoetbalNieuws dan ook graag uitgebreid de 18 eersteklassers voor. Met vandaag: Charleroi.
De Zebra"s sloten hun voorbije reguliere campagne af op plaats zes, in de Europe Play-Offs deed Genk nog haasje-over. Charleroi belandde zo alsnog op de plek waar het thuishoort: zes clubs scoorden meer goals en/of incasseerden minder tegentreffers dan de Karolo's, die ook qua doelsaldo de zevende stek bekleedden. Edward Still verdient dus vooral lof voor het evenwicht dat hij in het elftal wist te slepen. Nu eindelijk eens bevestigen en het jojo-effect dat zich op Mambourg vaak voltrekt zien te vermijden.
ZOMERMERCATO
De jonge T1 moet het wel zonder Vakoun Bayo stellen, die op korte termijn een woekerwinst opleverde. Ook de aankoopoptie van Valentine Ozornwafor werd gelicht om hem nadien snel weer van de hand te doen, reservedoelman Bingourou Kamara loopt er evenmin nog bij. De enige andere huurling met significante minuten in de benen, Daan Heymans, vervoegde wel permanent de rangen. Voorst liet Charleroi een pak pionnen die niet meer in de plannen voorkwamen vertrekken. Enkelen van hen, zoals Lucas Ribeiro Costa, Ivan Goranov, Younes Delfi en Aboubakar Keita, werden eerder al eens elders gestald. Zo ook Lazare Amani, die Union uiteraard graag definitief overnam.

Oude bekende Damien Marcq bewandelt het omgekeerde pad en keert, samen met ploegmaat Jonas Bager, vanuit het Dudenpark terug naar het Zwarte Land. Zij vormen daar vooralsnog meteen de helft van de direct inzetbare nieuwkomers, want Julien Maggiotti blijft nog een jaartje langer bij zijn vorige werkgever in de Franse tweede klasse. Als vervanger van Kamara werd nog een divisie lager doelman Pierre Patron weggeplukt. Benieuwd of hij zijn naam waarmaakt, al staat er met Hervé Koffi onder de lat wel nog steeds een concurrent van formaat in de weg. De jonge Martin Delavallée, gratis opgepikt bij het failliete Moeskroen, biedt er een optie op de toekomst.
WIE MAG/MOET NOG WEG?
Winteraanwinsten als spits Nauris Petkevicius of verdediger Ben Karamoko, geen enkele keer op het wedstrijdblad, kwamen in hun eerste halfjaar nauwelijks in actie. Trekken zij daarom straks reeds hun conclusies? Ook sterkhouders als Ryota Morioka en Ali Gholizadeh verloren toen zowaar eventjes hun basisplaats. Zeker in die eerste zijn geval genoeg reden om de geruchtenmolen te voeden. Voorts telt de jonge selectie van 23 veldspelers, grotendeels intact gehouden, weinig overtollige ballast. Still lijkt bovendien van plan om de kaart van de jeugd te trekken. Vooral in het offensief compartiment, waar hij toch een aantal interessante talenten voorhanden heeft.
WAT MAG/MOET ER NOG BIJ?
Een paar ervaren pionnen zouden desondanks niet misstaan. Marcq en Ryota Morioka zijn nu de enige dertigers in de kleedkamer, die ze delen met maar liefst vijf tieners. Hoewel de Zebra's volop geloven in hun kunnen is de kern misschien dus toch niet zo breed. Diep in de punt laat een opvolger voor Bayo op zich wachten. Yousseph Badji lijkt geen garantie voor doelpunten, een rasechte goalgetter - Nadhir Benbouali? – blijft dan ook de voornaamste prioriteit. Daarnaast zoekt Charleroi een aantal backs die de volledige flank aankunnen. Vooral op de rechterkant, waar Jules Van Cleemput lang buiten strijd is. De meeste alternatieven zijn jonge en aanvallende profielen.

GROOTSTE AANWINST/VERLIES
Met ruime voorsprong laat Bayo de grootste leemte na in Mambourg. In 12 competitieduels schoot de stand-in voor Shamar Nicholson zeven keer raak, in de PO's deed hij er nog eens vier stuks bij. Goed voor een gouden zaak in de boekhouding, maar op sportief vlak vormt zijn vertrek een fikse aderlating. In blijde verwachting van een nieuwe nummer negen, die de Karolo's telkens wel weten te vinden, is Bager tot dusver de belangrijkste aanwinst. Bij vicekampioen Union balanceerde de Deen tussen bank en basis, al verscheen hij toch 24 keer – waarvan vier keer in de PO's – aan de aftrap. In het trio achterin moet Bager zich alleszins vlug als een vis in het water voelen.
OM NAAR UIT TE KIJKEN
Indien ze aan boord blijven wordt er erg veel verwacht van het viertal Stelios Andreou, Adem Zorgane, Anass Zaroury – wiens contract volgende zomer afloopt – en Jackson Tchatchoua, jonge smaakmakers in iedere linie. Een potentiële troefkaart is echter Isaac Mbenza, die na een proefperiode met zelfs een paar optredens in de PO's een langdurig contract tekende. Scoren lukte toen nog niet, maar met een volledige voorbereiding in de benen barst de nog altijd pas 26-jarige aanvaller straks wie weet wel los. Iedereen hoopt alvast dat Mbenza, ooit 12,5 miljoen waard, zijn carrière terug kan lanceren. In het systeem van Still kan hij alvast op diverse posities uit de voeten.

MOGELIJKE 11
Stabiliteit is de sleutel in het Stade du Pays, waar Still allicht ook vasthoudt aan zijn flexibele 3-4-3. Achterin zijn de postjes dan verdeeld, tenzij linkspoot Loïc Bessile zich in de debatten mengt. Ook op het middenveld en de flanken is de pikorde duidelijk, in de pockets ruimen Morioka en Gholizadeh mogelijk plaats voor Zaroury en Heymans. Toch wat vernieuwing dus, met ook elders veel jong geweld. Diep in de punt tot slot neemt voorlopig Badji de honneurs waar. Alles opgeteld een evenwichtig en aantrekkelijk elftal, mét wisselopties. Maar of het volstaat voor de top vier? Een plaats bij de eerste acht, en dus geen terugval, lijkt het hoogst haalbare. Van daaruit ligt een Europees ticket nog binnen bereik.
Potentiële XI: Koffi ; Bager, Knezevic, Andreou ; Kayembe, Ilaimaharitra, Zorgane, Tchatchoua ; Zaroury, Heymans, Badji