Hij staat al bijna twee jaar onder contract bij RSC Anderlecht, maar in die lange periode speelde Colin Coosemans nog geen enkele officiële wedstrijd voor de club. Desondanks start Sporting weldra de gesprekken op om zijn aflopend contract - met nog een optie voor één jaar - te bespreken. Hoewel Coosemans nog steeds wacht op zijn debuut bij Anderlecht, is hij wel een erg belangrijke en cruciale pion in de kleedkamer. En zo’n gangmaker is een absolute meerwaarde voor de club die in volle crisis vertoeft.
GEVOELIGE TRANSFER
In de zomer van 2021 was Anderlecht op zoek naar een nieuwe reservedoelman omdat Timon Wellenreuther zich niet kon schikken met een derde plaats in de paars-witte hiërarchie der doelmannen. Kenny Steppe was een optie maar hij lag toen onder contract bij Sint-Truiden en aldus moest Anderlecht een transfersom betalen om hem naar het Lotto Park te halen. Dat deed men liever niet in Brussel en daarom kwam Colin Coosemans in beeld. Zijn contract liep af bij AA Gent waardoor Anderlecht hem transfervrij konden oppikken.
Die transfer riep veel en grote vraagtekens op, want in de afgelopen drie seizoenen speelde Colin Coosemans amper zes officiële wedstrijden voor de Buffalo’s. Daarnaast heeft de doelman een verleden bij de aartsrivaal Club Brugge, wat altijd een gevoelig item is bij de fans van Anderlecht. Coosemans trad in Brussel als ex-speler van Club Brugge en AA Gent in de voetsporen van onder meer Marc Degryse, Nordin Jbari, Vadis Odjidja-Ofoe, Alin Stoica, Erwin Vandendaele en René Vandereycken.
EN EEN BIZARRE TRANSFER
Colin Coosemans kwam met een duidelijke opdracht naar Anderlecht: hij moest er derde doelman worden. Hendrik Van Crombrugge en Bart Verbruggen stonden hoger dan hem in de hiërarchie, maar de Gentenaar wilde zijn concurrenten wel het vuur aan de schenen leggen en de onderlinge competitie opdrijven. Coosemans moest bij Anderlecht de nieuwe Frank Boeckx worden: een betrouwbare reservedoelman en sparringpartner. Maar ook een gang- en sfeermaker in de kleedkamer, een rol die hij vroeger ook met verve vervulde bij AA Gent.
Voordat Colin Coosemans zijn contract tekende bij Anderlecht sprak hij met Vincent Kompany en Jelle ten Rouwelaar, maar het was vooral Peter Verbeke die de grote motor was achter deze transfer. De ex-sportief directeur kende Coosemans namelijk nog van zijn periodes bij AA Gent en Club Brugge. “Hij is altijd in hem blijven geloven”, stelde vader en makelaar Philippe Coosemans toen in een gesprek met Het Nieuwsblad. Coosemans senior hoopte dat zijn zoon kon verrassen door op te klimmen in de hiërarchie, maar dat lukte hem duidelijk niet.
RETURN ON INVESTMENT
Colin Coosemans was een dankbare reservespeler om op te nemen op het wedstrijdblad, want Anderlecht had en heeft geen overschot aan voetbalbelgen met ervaring. En door zijn contractvrije status was hij bovendien een erg goedkope optie voor de rol als derde doelman. Coosemans kon zich ook goed vereenzelvigen met die functie. Bij AA Gent speelde hij bijvoorbeeld amper zes officiële wedstrijden in drie jaar tijd, maar een onruststoker was hij er nooit. Coosemans stelde zich altijd professioneel op en bij elke ex-club lag hij heel goed in de kleedkamer.
En dat is ook het geval bij Anderlecht. In de docu ‘Mauve’ werd het duidelijk dat Colin Coosemans erg belangrijk is voor de kleedkamer. Hij spreekt vijf talen, waardoor hij met iedere speler kan communiceren, en hij is de absolute sfeermaker in de vestiaires. Coosemans vervulde op aanvraag van voorzitter Wouter Vandenhaute zelfs succesvol de rol van quizmaster tijdens een grote familiequiz van de club. “Ze hadden wat return on investment nodig”, grapte hij toen.
OP NAAR EEN NIEUW CONTRACT
Colin Coosemans ligt duidelijk goed in de groep en dat is precies wat Anderlecht wil: meer verbondenheid binnen de club. De 30-jarige is lid van de spelersraad, hij blijft langer hangen in de spelersruimte en tijdens etentjes probeert hij iedereen te betrekken in het gesprek. Dat hij Nederlands, Engels, Frans, Spaans en Italiaans spreekt, helpt daar natuurlijk bij. “Als er iets georganiseerd moet worden - een drink of een etentje - kijkt iedereen naar mij en Colin Coosemans”, zei Benito Raman vorig jaar in Het Nieuwsblad. Coosemans fungeert als goede lijm bij Anderlecht.
Keeperstrainer Laurent Deraedt, eerder dit seizoen ontslagen samen met Felice Mazzu bij Anderlecht, zei in L’Avenir dat Colin Coosemans de ideale invaller is. “Hij is erg belangrijk op en naast het veld. Hij heeft goede menselijke waarden. Het drietal keepers kon het goed met elkaar vinden toen ik met ze samenwerkte. Ze trokken elkaar omhoog. Colin was nooit gierig in het geven van advies aan Bart (Verbruggen, red.).” Zo’n type is natuurlijk uitermate belangrijk voor Anderlecht, ook al speelde Coosemans al bijna twee jaar geen enkele officiële wedstrijd.
Een verlengd verblijf van Colin Coosemans in het Lotto Park zou dus helemaal geen verkeerde zaak betekenen voor Anderlecht. Dat komt dus vooral dankzij de ondertussen ontslagen technisch directeur Peter Verbeke, die in 2021 de grote motor was achter de transfer van Coosemans naar Sporting. Verbeke sloeg weliswaar meerdere keren de bal mis op de transfermarkt, maar de transfer van Coosemans is dus duidelijk wel een belangrijke geweest. Eentje waarvan Anderlecht, vooral de spelers en de kleedkamer, wellicht nog enkele jaren zullen kunnen genieten.