In het begin van februari had KRC Genk een enorme voorsprong van 17 punten op de dichtstbijzijnde achtervolger, Union SG. Helaas voor de Genkies is die voorsprong inmiddels geslonken tot slechts 2 punten. Dit komt voornamelijk door een gebrek aan efficiëntie en scorend vermogen bij Genk, wat resulteerde in het verliezen van maar liefst 15 belangrijke punten in de voorbije twee maanden en half. Ondanks het mooie en frivole spel dat Genk nog steeds levert, is de terugval in aanvallende cijfers sinds begin februari een grote reden tot zorg. Hoewel ze het misschien niet graag willen horen in de Cegeka Arena, lijkt het vertrek van Paul Onuachu tijdens de afgelopen wintertransferperiode de ploeg erg duur te komen staan.
ER WORDT NIET MEER GESPROKEN OVER ONUACHU
Na het vertrek van Paul Onuachu naar Southampton wilde KRC Genk bewijzen dat ze als ploeg niet van één speler afhankelijk zijn. Bij Genk probeert men dan ook zo weinig mogelijk te spreken over het enorme sportieve verlies van Paul Onuachu op deadline day in de voorbije wintermercato. Meer nog, het is zelfs een item dat erg gevoelig ligt bij de club en niet in het minst bij Wouter Vrancken. “Misschien hadden Lucumi, Dessers, Ito, Bongonda en Thorstvedt ons ook wel kunnen helpen. Ik focus op de spelers die er zijn”, zei een kregelige Vrancken eerder dit jaar over de sportieve aderlating door de miljoenentransfer van Onuachu.
GEEN GEMIDDELDE OM KAMPIOEN MEE TE WORDEN
Zag hij de bui misschien al hangen? Het is alleszins een feit dat KRC Genk sinds het verlies van Paul Onuachu de voorsprong op Union SG, de nummer twee in de rangschikking van de Jupiler Pro League, van 15 punten naar slechts 2 punten zag krimpen. En dat is best wel een zorgwekkende vaststelling. “De cijfers van Genk zijn intussen gewoon slecht: 9 punten op 24, twee keer gewonnen in 8 wedstrijden, dat is geen gemiddelde om kampioen mee te worden”, waarschuwde Peter Vandenbempt bij Sporza. “Vrancken kan wel terecht zeggen dat ze goed blijven voetballen en kansen creëren, maar om de titel te pakken moet Genk dringend weer een paar wedstrijden na elkaar winnen.”
41% MINDER GOALS ZONDER ONUACHU
Maar om punten te pakken, moeten er eerst doelpunten gescoord worden. Het is duidelijk dat KRC Genk grote problemen heeft met doelpunten maken zonder de aanwezigheid van de Nigeriaanse spits Paul Onuachu. Met Onuachu in de ploeg scoorde Genk gemiddeld 2,6 doelpunten per wedstrijd, terwijl dit na de wintertransferperiode is gedaald naar slechts 1,5 doelpunten per wedstrijd. Dit vertegenwoordigt een aanzienlijke daling van 41%. Genk-coach Wouter Vrancken erkende eerder al dat zijn ploeg weer efficiënter moet worden, en de Genk-coach beseft maar al te goed dat zijn ploeg veel kansen nodig heeft om een doelpunt te kunnen scoren. 37%
MINDER EFFICIËNT ZONDER ONUACHU
Met Paul Onuachu aan boord was er een kans van 19% om te scoren na één doelpoging, terwijl deze ratio sinds begin februari is gedaald tot 12%, wat aangeeft dat de efficiëntie met 37% is afgenomen zonder de Nigeriaan. Ondanks het feit dat het gemiddelde aantal gecreëerde doelpogingen nagenoeg hetzelfde is gebleven (13,4 per wedstrijd met Onuachu en 12,7 per wedstrijd zonder Onuachu), heeft Genk duidelijk de grootste moeite om deze kansen om te zetten in doelpunten. Wouter Vrancken looft het initiatief, het goede spel en de kansencreatie van zijn ploeg, maar daar staan dus relatief weinig doelpunten tegenover. Zo telde Genk vorig weekend 3 expected goals tegen Standard, maar in de realiteit werd er langs Limburgse zijde geen enkele keer gescoord.
HET BEGINT KRAP TE WORDEN VOOR VRANCKEN
De grote vraag is echter wie de broodnodige doelpunten moet scoren sinds het vertrek van Paul Onuachu. Tolu Arokodare werd op deadline day aangetrokken als Onuachu’s onvervalste vervanger, maar de Nigeriaanse spits ligt al wekenlang in de lappenmand. Yira Sor nam vorig weekend de honneurs waar als aanvalsleider ad interim tegen Standard, omdat Ally Samatta ziek was, maar ook hij moest vroegtijdig gewisseld worden. Daarna moest flankaanvaller Joseph Paintsil depanneren als de diepste man.
“Sor was dit seizoen mijn zesde spits”, zei een teleurgestelde Wouter Vrancken na de 2-0 nederlaag op Sclessin. “Dessers, Onuachu en Németh zijn vertrokken. Samatta en Arokodare kwamen erbij, maar de ene was vandaag ziek en de andere is geblesseerd. Dat zijn al vijf spitsen die niet beschikbaar zijn. Als dan ook nog Sor, optie nummer zes, na een trap vervangen moet worden, wordt het toch een beetje van het goede te veel. Hopelijk hebben we ons deel van de pech nu gehad.” Ook Marc Degryse stelde in Het Laatste Nieuws dat het offensief wel heel krap begint te worden voor Vrancken.