RSC Anderlecht heeft een bijzonder tegenvallend seizoen afgesloten op een elfde plaats, de slechtste notering sinds 1937. De recordkampioen lijkt dan ook in een vicieuze cirkel te zijn belandt waarbij financiële en sportieve teleurstellingen zich blijven opvolgen. Toch hoeven de Brusselaars nog niet te wanhopen.
Na jaren van successen onder de Van den Stock-dynastie, kwam Anderlecht eind 2017 in handen van Marc Coucke. Al snel werd echter duidelijk dat de club er financieel gezien bijzonder slecht aan toe pas en veel te weinig was mee geëvolueerd met het moderne voetbal. Maar ook onder Coucke werden heel wat fouten gemaakt. In een poging die misstappen recht te zetten, ontstond een ongeziene stoelendans aan de (sportieve) leiding. Maar vijf jaar later is de schuldenberg nog steeds behoorlijk groot, zonder extra impulsen van de aandeelhouders zou RSCA al op apegapen hebben gelegen. En ook de sportieve resultaten blijven tegenvallen.
Volgens financieel journalist Dries Bervoet is echter een uitweg uit deze vicieuze cirkel. Allereerst zal er bespaard moeten worden, niet in het minst op de loonuitgaven. "Dat, in combinatie met een transferbeleid à la Union, dat met heel weinig middelen erin slaagt om heel gerichte transfers te realiseren die veel opleveren, kan een uitweg uit de malaise zijn", klinkt het bij Bruzz. "Maar dat is een oefening van jaren waarvan je niet weet of ze haar vruchten zal afwerpen. Want zolang de motor niet aanslaat en je weer in een opwaartse spiraal komt, is de club sowieso veroordeeld tot enkele jaren in de middenmoot.”
VERS KAPITAAL
Met Zeno Debast en Bart Verbruggen heeft RSCA momenteel ook het nodige kapitaal in de selectie zitten. Maar als zij te gelde worden gemaakt, zullen waardige vervangers gevonden moeten worden. En sowieso wordt het zaak om op korte termijn de nodige versterking aan te trekken zodat Anderlecht volgend seizoen weer een rol van betekenis kan spelen. Daarvoor wordt opnieuw richting de aandeelhouders gekeken. "Tenzij er opnieuw fikse investeringen volgen van de eigenaar, zit er niets anders op dan écht de tering naar de nering te zetten", aldus Bervoet.