In de afgelopen zomermercato heeft Anderlecht tot twee keer toe tevergeefs geprobeerd om Amadou Diawara te verkopen.
Het niet kunnen verkopen van de Guineeër was zelfs de reden waarom Jesper Fredberg zichzelf geen 10 op 10 gaf in zijn rapport van de voorbije transferperiode.
Niettemin blijft Brian Riemer geloven in de kwaliteiten van Diawara, ondanks zijn teleurstellende prestaties tot nu toe. De langdurige afwezigheid van Thomas Delaney biedt Diawara nu een kans om zich eindelijk weer in de gunst van Fredberg te spelen.
De ‘logische’ keuze
Zondag heeft Thomas Delaney een zware blessure opgelopen na een luchtduel in de wedstrijd tegen Club Brugge, met een gebroken sleutelbeen tot gevolg.
Anderlecht vreesde aanvankelijk voor een worstcasescenario, en helaas is die vrees uitgekomen met de diagnose van een wekenlange afwezigheid van de Deense middenvelder.
Delaney heeft deze week al een operatie ondergaan voor zijn gebroken sleutelbeen en naar verwachting zal hij tot half november aan de zijlijn staan. Dit betekent dat hij tussen vijf en zeven wedstrijden zal missen in de ploeg van Brian Riemer.
De coach van Anderlecht staat nu voor een moeilijke keuze om zijn belangrijke controlerende middenvelder te vervangen, al zijn er verschillende tactische opties beschikbaar.
Een van de meest voor de hand liggende oplossingen, zoals ook onder meer L’Avenir opport, zou kunnen zijn om Amadou Diawara in de basisopstelling te droppen. Eerder dit seizoen werd Delaney al twee keer vervangen, tegen Club Brugge en KRC Genk, en beide keren kwam de Guineeër in zijn plaats.
Door Diawara in de basis te laten spelen, kunnen Theo Léoni en Mats Rits bovendien in het team blijven staan.
De ‘gereputeerde’ stofzuiger van Riemer
Een bijkomend voordeel voor Amadou Diawara is dat Brian Riemer het wel heeft voor de 26-jarige middenvelder. De coach heeft onlangs de status van zijn middenvelder, die als international al speelde voor topclubs zoals Napoli en AS Roma, onder meer benadrukt op een persconferentie.
Eerder dit seizoen sprak Riemer ook al lovend over hem. “Diawara is mijn stofzuiger, die doet waar hij goed in is en maakt het voor de rest niet moeilijker dan nodig. Een balveroveraar met daar twee slimme en sterke voetballers voor, dan kom je al heel ver”, zei Riemer.
Vorig seizoen, toen Riemer bij Anderlecht begon, leidde de aanwezigheid van de nieuwe coach ook tot een (korte) heropleving van Diawara, die voordien nochtans erg teleurstellende prestaties had laten zien. “Amadou is een zeer goede speler”, zei de coach vorig seizoen over Diawara.
“Amadou was misschien vergeten hoe goed hij kan zijn. Door dat vertrouwen zie je dat hij nu begint open te bloeien en je kan nu zien waarom Napoli en AS Roma grof geld betaalden voor hem. Om eerlijk te zijn, ik denk dat we nog een veel betere versie kunnen zien van hem”, vertelde Riemer.
Diawara heeft (veel) boter op het hoofd
Natuurlijk brengt de keuze voor Amadou Diawara als vervanger van Thomas Delaney ook enkele grote nadelen met zich mee. Diawara staat bekend als een krachtpatser die de rol van 'breker' voor de verdediging op zich kan nemen, terwijl Delaney meer ervaring, voetballend vermogen, kwaliteit en leiderschap biedt.
Daarnaast heeft de ploeg van Anderlecht op dit moment eerder behoefte aan creativiteit en aanvallende flair, vooral in de eerstvolgende wedstrijd tegen KAS Eupen dit weekend, waarin het team zal moeten domineren en aanvallend sterk moet presteren.
Het is ook opvallend dat Diawara al eerder de vervanger van Delaney was tegen Club Brugge en KRC Genk, waarbij hij betrokken was bij twee tegendoelpunten. In deze twee fases kreeg Killian Sardella veel kritiek, maar ook Diawara trof schuld.
Alexandre Teklak merkte na de wedstrijd tegen Club Brugge op: “Delaney zou deze fout niet hebben gemaakt”, aldus de analist in La Dernière Heure. “Toen Zinckernagel de bal heroverde, was er geen '6' meer... Diawara draagt medeverantwoordelijkheid in deze situatie.”
Ook bij het tegendoelpunt in de wedstrijd tegen KRC Genk werd Sardella bekritiseerd, maar Diawara was eveneens betrokken. Diezelfde Teklak zei toen: “Diawara is de schuldige, niet Sardella”
En laten we ook Diawara’s teleurstellende prestatie in de seizoensopener tegen Union SG niet vergeten.
Twee keer op de transferlijst
Enkele dagen na de dramatische seizoensopener tegen Union SG (2-0 verlies), had Anderlecht besloten om tabula rasa te maken op het centrale middenveld.
De club erkende dat het toenmalige middenveldtrio, bestaande uit Amadou Diawara, Kristian Arnstad en Majeed Ashimeru, niet in staat was om de ploeg te dragen naar een hoger niveau.
Daarom stond Anderlecht open voor het verkopen van deze drie spelers tijdens de voorbije zomermercato, mochten er acceptabele aanbiedingen binnenkomen voor het trio. Diawara mocht eigenlijk al vroeg in het tussenseizoen vertrekken uit Brussel, maar toen was er weinig beweging op de transfermarkt rond de Guineeër.
Het niet kunnen verkopen van Diawara was trouwens ook de reden waarom Jesper Fredberg zichzelf geen 10 op 10 gaf op zijn rapport over de afgelopen zomermercato, waarin hij hoopte afscheid te kunnen nemen van Diawara en ook Benito Raman.
Grootverdiener zonder rendement
Diawara blijkt te vaak een risicopatiënt te zijn, hij is positioneel niet sterk, niet erg balvast en niet zelfzeker. Ondanks zijn ruime internationale ervaring is hij bovendien ook niet het type dat anderen op sleeptouw neemt.
Daarnaast is Diawara één van de grootverdieners bij Anderlecht. Zijn royaal salaris van anderhalf miljoen euro weegt echter niet op tegen de ondermaatse en zeer wisselvallige prestaties van Diawara.