De voorbije jaren was er in België helaas weer alsmaar meer te doen om supportersgeweld. Ook bij onze noorderburen loopt het jammer genoeg geregeld helemaal uit de hand. Zo gingen de poppen tijdens de Klassieker tussen Feyenoord en Ajax in april van dit jaar nog maar eens stevig aan het dansen.
Daarbij werd Davy Klaassen onder meer geraakt door een aansteker vanuit de tribunes, waar alleen maar thuissupporters aanwezig waren. Toch werd een regelrecht drama slechts op het nippertje vermeden, zo blijkt nu uit een rapport van het Auditteam Voetbal en Veiligheid dat de NOS zopas als eerste mocht inkijken.
Volle Kuip
Hun onderzoek wijst uit dat de uitermate gevaarlijke combinatie van binnengesmokkelde fakkels en vuurwerk met grote spandoeken en overvolle supportersvakken, waarin ook alle trappen bezet waren, aanzienlijke brandveiligheidsrisico's met zich meebracht. Dat er geen slachtoffers vielen wordt "wonderbaarlijk" genoemd.
Uit een reconstructie blijkt dat het al misliep bij de toegangscontrole, waar men door de drukte stopte met fouilleren. Op die manier kregen heel wat fans fakkels het stadion in om een duidelijk gecoördineerde actie te voeren. Door de felle rookwolk zag de scheidsrechter zich zelfs genoodzaakt de wedstrijd tijdelijk stil te leggen.
Heizeldrama
"De kans dat door de fakkels of afgeschoten projectielen de vlag in brand had kunnen vliegen, met paniek en verwondingen tot gevolg, is te groot om er niet tegen op te treden", schrijft het auditteam, dat onder andere de vergelijking maakt met het Heizeldrama in ons land. Daarbij krijgt Feyenoord tevens een tik op de vingers.
Zo worden verdachten in De Kuip zowel tijdens als na de feiten niet kordaat genoeg aangepakt. Daarnaast werden er volgens Rotterdams burgemeester Ahmed Aboutaleb, fel geschrokken door het rapport, te veel tickets verkocht. Hij pleit in één klap voor een verbod op grootschalige sfeeracties met spandoeken en fakkels.