Dimitri de Condé haalde vorig jaar een grote slag thuis met de transfer van Yira Sor, als een offensieve attractie en een van de meest gevreesde aanvallers in de UEFA Conference League.
Ondanks hoge verwachtingen ondervindt de Nigeriaan echter de grootste moeite om een vaste basisplaats te veroveren bij KRC Genk, en worden zijn gebreken - zoals gebrek aan efficiëntie en overzicht in zijn acties en zijn spel - steeds zichtbaarder.
Zijn schotnauwkeurigheid is veruit het laagste onder alle offensief ingestelde spelers bij Genk , en ondanks bijna 3 expected goals heeft hij nog geen doelpunt gescoord dit seizoen.
De aanhouder wint: De Condé slaat grote slag met Yira Sor
Dimitri de Condé staat bekend om zijn niet-aflatende aanpak bij het opvolgen van transferdoelwitten, een proces dat soms meerdere jaren beslaat, alvorens hij definitief toeslaat met een effectieve deal.
Een opvallend voorbeeld hiervan is de transfer van Yira Sor, die in augustus vorig jaar al op het punt stond om naar KRC Genk te verhuizen. De vermoedelijke transferprijs bedroeg toen acht miljoen euro, wat Sor de duurste inkomende transfer ooit bij Genk zou maken.
Ook de Nigeriaanse aanvaller wilde graag naar Limburg verhuizen, maar zijn toenmalige werkgever, Slavia Praag, stak echter een stokje voor de overgang. “Er was een mondeling akkoord met Slavia, maar plots wilden ze hem niet meer laten gaan”, zei De Condé in september vorig jaar aan Het Laatste Nieuws.
Vier maanden later wist de Head of Football toch zijn slag te slaan tijdens de wintermercato, wat als een huzarenstukje mag worden beschouwd. Sor had namelijk flink indruk gemaakt als een grote sensatie en een van de meest gevreesde spitsen in de UEFA Conference League.
Hoewel zijn initiële prijs in de zomer op acht miljoen euro lag, bereikte De Condé eind december een akkoord voor 6,5 miljoen euro, waarmee Sor de op één na duurste inkomende transfer ooit werd bij Genk.
“Door de combinatie van zijn snelheid en techniek is hij een gesel voor elke defensie en zijn dynamische speelstijl geeft onze kern nog meer aanvallende mogelijkheden”, communiceerde de club.
Nigeriaanse attractie in de schaduw van Arokodare en Ait El Hadj
Yira Sor werd in Tsjechië omschreven als een offensieve attractie, want bij Slavia Praag schoot hij als een komeet de hoogte in. Sor arriveerde in Praag als een zuivere vleugelspeler, wat door zijn buitengewone (start)snelheid en dribbelend vermogen, een positie is die perfect past bij hem.
Maar onder coach Jindřich Trpišovský werd Sor succesvol omgevormd tot centrumspits. Een meesterzet, zo bleek achteraf. “Hij heeft een uitzonderlijke startsnelheid. Zijn eerste vier, vijf meters zijn absoluut geweldig”, zei Trpišovský.
“Hij een speler die de grenzen van het Tsjechische voetbal ver overschrijdt. Het is dan ook moeilijk om te zeggen waar zijn plafond ligt.”
Ondanks dat Sor de tweede duurste aankoop in de clubgeschiedenis van KRC Genk werd, stond zijn komst in wintermercato anno 2023 toch wat in de schaduw van Tolu Arokodare, die voor de neus van Anderlecht werd weggekaapt, en Anouar Ait El Hadj, die rechtstreeks van Sporting kwam. :
Wouter Vrancken merkte bovendien op dat Sor nog tijd nodig zou hebben om zich aan te passen en tactisch helemaal mee zou zijn met de spelprincipes van de ploeg.
Yiru Sor is niets meer dan een invaller bij KRC Genk
Yira Sor startte verschroeiend aan zijn Genkse passage, met onder andere een winning goal tegen Zulte Waregem tijdens zijn debuut in het basiselftal. In de beginperiode in Limburg liep alles volgens plan, totdat een blessure zijn vooruitgang afremde.
Sor voelde zich lange tijd niet op volle kracht, maar ook speltechnisch kon hij niet meer overtuigen. “Het draait wel nog vooral om tactiek en techniek”, oordeelde hij over zijn eerste maanden in het Belgische voetbal.
De Nigeriaan bracht zijn rechtstreekse tegenstanders wel regelmatig in de problemen met zijn enorme snelheid, doelgerichtheid en dribbels, maar hij miste vooral nog veel efficiëntie en overzicht in zijn spel en acties.
Deze tekortkomingen blijven ook dit seizoen aanwezig bij Sor, waardoor hij in bijna een jaar tijd nog steeds geen vaste basisplaats heeft veroverd in het elftal van Wouter Vrancken, en zelden overtuigt wanneer hij de kans krijgt om te spelen.
Sinds zijn aankomst vorige winter heeft hij slechts 12 keer in de basis gestaan en maar liefst 26 keer als invaller gespeeld, wat veelzeggend is over zijn huidige situatie bij de club.
Sor heeft veel intrinsiek talent maar nog meer gebreken
Yira Sor bezit intrinsiek alle kwaliteiten om een meerwaardespeler te worden bij KRC Genk, maar het is duidelijk dat er nog veel schaafwerk nodig is om zijn volledige potentieel te ontplooien.
Omdat hij niet de juiste looplijnen aanhoudt, vergeet Sor zijn grootste wapen - zijn duizelingwekkende snelheid - uit te spelen. “Waardoor hij voortdurend in situaties komt, waarin vooral zijn gebreken - techniek en overzicht in de korte ruimte - zichtbaar worden”, merkte Het Belang van Limburg op eerder dit seizoen.
Sor laat zich te vaak te gemakkelijk van de bal zetten, heeft te veel tijd nodig om op doel te schieten, maakt vaak onzichtbare invalbeurten en speelt soms non-matchen.
Ondanks het feit dat Sor dit seizoen bijna 3 expected goals heeft verzameld, heeft hij in werkelijkheid nog geen enkel doelpunt gescoord. Zijn schotnauwkeurigheid is met een gemiddelde van slechts 15% van zijn doelpogingen tussen de palen veruit het laagste onder alle offensief ingestelde spelers bij Genk.
Anderzijds wordt Sor ook niet altijd op zijn favoriete positie als flankaanvaller ingezet - bijna de helft van zijn speeltijd fungeerde hij als centrumspits - wat bijdraagt niet aan zijn zelfvertrouwen. Hoewel de 23-jarige doet wat de coach hem vraagt, bevestigde hij eerder dit seizoen dat de flank zijn beste positie is.