Hoewel hij veel liever als CEO functioneert dan in een puur sportieve rol, overweegt Club Brugge toch om Sven Jaecques aan te stellen als sportief directeur.
Gedurende een jaar, na het vertrek van Luciano D’Onofrio, vervulde Jaecques de dubbele rol van algemeen directeur en sportief directeur bij Antwerp FC, waarin hij bijna alles regelde binnen de club, zowel op het gebied van dagelijkse werking als op sportief vlak.
De ervaringen van Jaecques bij Antwerp FC toonden aan dat hij de rol als sportief directeur tegen wil en dank vervulde, dat hij zich zeker niet enkel op die rol wilde toeleggen, en dat hij zich liever met andere zaken bezighield.
Club Brugge kijkt dus maar best uit naar andere opties voor de rol van sportief directeur.
Jaecques genoemd als ‘sportief profiel’ Club Brugge
Vincent Mannaert zal na dit seizoen zijn dubbele rol als CEO en sportief directeur van Club Brugge neerleggen. Volgens Het Nieuwsblad wordt Bob Madou, momenteel de 'chief business' van de club en bekend om zijn organisatorische en commerciële sterkte, als een belangrijke kandidaat beschouwd om Mannaert op te volgen als CEO.
In een ideale situatie zou Madou worden bijgestaan door een meer 'sportief profiel', waarbij de krant de naam van Sven Jaecques, de algemeen manager van Antwerp FC, naar voren brengt.
De mogelijke overgang van Jaecques naar Club Brugge zou op zijn zachtst gezegd opmerkelijk zijn. De Bruggeling heeft een verleden bij stadsrivaal Cercle Brugge, en bovendien zou een dergelijke overstap van Antwerp naar Club Brugge bijzonder gevoelig liggen bij de fans van beide clubs.
Daarnaast moet Jaecques zelf nog overtuigd raken van de meerwaarde van zo'n gevoelige overstap, evenals van de specifieke taken en verantwoordelijkheden die gepaard gaan met de rol van 'sportief profiel' naast een CEO.
Jaecques één jaar 'gedwongen' sportief directeur bij Antwerp FC
Sven Jaecques bekleedt momenteel de functie van CEO bij Antwerp FC, waar hij met succes de Great Old heeft gestructureerd en uitgebouwd tot een absolute topclub in België.
Eerder vervulde hij sportieve functies bij Eendracht Aalst, Cercle Brugge, en ook gedurende één jaar bij Antwerp FC, waarin hij verantwoordelijk was voor het regelen van transfers. Na interne strubbelingen hield Luciano D’Onofrio het in 2021 voor bekeken in Deurne-Noord en werd zijn takenpakket overgenomen door Jaecques.
Gedurende een jaar vervulde Jaecques de dubbele rol van algemeen directeur en sportief directeur, waarin hij bijna alles regelde binnen de club, zowel op het gebied van dagelijkse werking als op sportief vlak.
In deze dubbele rol coördineerde Jaecques, in nauw overleg met voorzitter Paul Gheysens en naast zijn taken als CEO, de aanstelling van een nieuwe trainer (Brian Priske), een nieuwe technische staf, en de samenstelling van de spelersselectie.
Jaecques leverde uitstekend werk op de transfermarkt, op een geheel andere manier dan zijn voorganger D'Onofrio. Waar de Italo-Belg vertrouwde op persoonlijke connecties en adresboekje, werkte Jaecques op een modernere manier.
Daarnaast implementeerde Jaecques als sportief directeur ook een vernieuwd scoutingsbeleid, dat zowel belangrijker als professioneler moest worden. Op die manier haalde Joachim Vercaigne binnen als hoofdscout.
Jaecques sportief directeur tegen wil en dank: hij is liever CEO
De vraag rees of Antwerp op dat moment überhaupt nog een nieuwe technisch directeur nodig had.
“Een transfer afronden, kan iedereen. Maar de juiste transfers doen voor resultaat op zowel korte als lange termijn, is niet simpel. Wat ik de laatste weken gedaan heb, kan ik onmogelijk in mijn eentje blijven doen”, zei Sven Jaecques in die periode aan Het Nieuwsblad.
Knack bevestigde eveneens dat Jaecques zich eerder als een CEO ziet functioneren dan als een puur sportief profiel zoals een technisch directeur. “Zich louter op die functie toeleggen wil de Bruggeling niet.”
“Tegen wil en dank doet hij dat, zo steekt Jaecques niet onder stoelen of banken. Hij wil zich liever met andere zaken bezighouden, maar nood breekt wet”, schreef Het Laatste Nieuws.
Op de Bosuil wordt soms gezegd dat Jaecques onvermoeibaar is, een harde werker met veel kennis, en dat zijn agenda altijd vol staat. Maar ook hij heeft zijn grenzen. Tijdens de intense periode als CEO en sportief directeur kreeg hij een serieuze wake-upcall van zijn lichaam.
“Ik zat hier op mijn bureau in de zetel en ik was bezig aan een evaluatie met de hoofdscout. Ik was aan het babbelen, voelde iets en plots was ik weg van de wereld”, zei Jaecques aan Het Laatste Nieuws.
“Ik heb me laten onderzoeken in het ziekenhuis en alles was oké. (Denkt na) Ik ben iemand die zich moeilijk kan inhouden. Als ik ergens voor ga, dan gá ik ervoor. Misschien moet ik af en toe wat temperen.”
Antwerp FC probeerde Jaecques te ontlasten in zijn dubbele functie en de club stelde (tijdelijk) Dirk van Oekelen aan als co-CEO. Hierdoor moest Jaecques zich vooral concentreren op het sportieve luik, terwijl Van Oekelen de verantwoordelijkheid nam over het niet-sportieve luik.
Club Brugge denkt (tevergeefs?) aan Jaecques als sportief directeur
Sven Jaecques was dan ook opgelucht en tevreden toen Antwerp FC vorig jaar Marc Overmars aanstelde als Directeur Voetbalzaken. Op die manier kon Jaecques zich opnieuw volledig richten op zijn rol als CEO, een functie die hij duidelijk liever vervult dan die van sportief directeur.
Deze ontwikkeling doet vermoeden dat de kans op een overstap naar Club Brugge voor Jaecques minimaal of zelfs onbestaande is. De dubbele functie van Vincent Mannaert wordt opgesplitst, en intern lijkt de aandacht vooral uit te gaan naar Bob Madou, Chief Business Officer, om door te stromen als CEO van de club.
Voor de technische directeur met een sportief profiel wordt Sven Jaecques naar verluidt overwogen, maar zijn ervaring bij Antwerp toonde aan dat hij die rol tegen wil en dank vervulde, dat hij zich zeker niet enkel op die rol wilde toeleggen, en dat hij zich liever met andere zaken bezighield.
Daarnaast is Jaecques een cruciale en belangrijke figuur bij Antwerp FC, waar hij de rechterhand is van voorzitter Paul Gheysens. Jaecques werkt al acht jaar in dienstverband voor de club en door zijn recente contractverlenging van drie jaar in juni, is zijn betrokkenheid bij Antwerp duidelijk gericht op de lange termijn.