Club Brugge zoekt momenteel naar een nieuwe sportief directeur en is reeds bezig met de markt te verkennen. Matthias Leterme kwam in mei dit jaar al in beeld om Vincent Mannaert sportief te ondersteunen, en nu, na zijn vertrek bij KV Kortrijk en Valenciennes, is de 39-jarige beschikbaar.
Met een succesvol track record in het leiden van een club met beperkte middelen - als algemeen én sportief manager nota bene - lijkt Leterme een geschikte kandidaat voor de rol van sportief directeur bij Club Brugge, mogelijk in samenwerking met Bob Madou als CEO.
Leterme werd in mei al genoemd bij Club Brugge
Het lijkt nu al vast te staan dat de dubbele rol van Vincent Mannaert als CEO en sportief directeur zal worden opgesplitst. Als voornaamste kandidaat voor de functie van CEO wordt momenteel Bob Madou (41), huidig Chief Business Officer bij Club Brugge, gezien.
Hij wordt bij voorkeur gekoppeld aan een ‘sportief’ profiel dat de functie als sportief directeur kan invullen. Voor die functie kijkt Club Brugge vooral naar externe oplossingen, waarbij Sven Jaecques wordt genoemd als mogelijke optie.
De algemeen directeur van Antwerp FC heeft echter veel en grondige redenen om te passen voor de mogelijke job als sportief directeur bij Club Brugge. Nu de club toch bezig is met de verkenning van de markt, kan men (terug) aankloppen bij Matthias Leterme.
In mei werd hij door Krant van West-Vlaanderen al genoemd als mogelijke versterking voor Club Brugge, als de rechterhand van Mannaert, maar toen werd er geen gevolg gegeven aan die flirt.
Voorzitter Ronny Verhelst en manager Matthias Leterme stappen op bij KV Kortrijk uit onvrede met eigenaar Vincent Tan https://t.co/HkEOopzszA
— KW_Kortrijk (@KW_Kortrijk) April 28, 2023
Is Leterme meteen beschikbaar voor Club Brugge?
Door de hele heisa rond de Kaminski Group en de mislukte overname, boden Matthias Leterme en Ronny Verhelst vorige zomer hun ontslag aan als respectievelijk algemeen directeur en voorzitter aan de raad van bestuur.
Leterme besloot zijn geluk te beproeven in Valenciennes, waar hij vol enthousiasme aan zijn eerste buitenlandse avontuur begon. In de Ligue 2 zijn de televisierechten even hoog als in de Jupiler Pro League.
Valenciennes beschikt over een recent stadion met een capaciteit van 25.000 toeschouwers, en het heeft een ambitieuze nieuwe eigenaar met aanzienlijke financiële mogelijkheden.
Begin augustus meldde La Voix du Nord dat Leterme alweer zou stoppen als algemeen directeur bij Valenciennes. Hoewel hij was aangetrokken door de nieuwe clubeigenaar, Sport Republic Group, vond hij naar verluidt Valenciennes niet de juiste omgeving om te blijven werken.
Sport Republic heeft ook Southampton FC en het Turkse Göztepe SK in haar portefeuille, en het is algemeen bekend dat werken in een multi-club ownership omgeving uiterst frustrerend en complex kan zijn voor leidinggevende functies.
Opvallend is dat er vandaag geen vermelding meer wordt gemaakt van Leterme op de clubwebsite van Valenciennes en in de Franse media, waardoor het waarschijnlijk is dat hij beschikbaar is voor een nieuwe uitdaging.
Voorzitter Ronny Verhelst en manager Matthias Leterme stappen op bij KV Kortrijk uit onvrede met eigenaar Vincent Tan https://t.co/HkEOopzszA
— KW_Kortrijk (@KW_Kortrijk) April 28, 2023
Leterme: succesvol CEO en sportief directeur bij KV Kortrijk
Hoewel hij pas 37 jaar is, heeft Matthias Leterme al ruime ervaring als bestuurder op het hoogste voetbalniveau. In 2009 werd hij financieel manager bij KV Kortrijk en sinds 2016 tot in de vorige zomer was hij er de algemeen manager.
In die functie had Leterme ook een ruim takenpakket als CEO en sportief directeur, dat misschien wel te vergelijken was met dat van Vincent Mannaert bij Club Brugge, weliswaar op een ander niveau en omvang.
Leterme had de verantwoordelijkheid voor het toezicht op de organisatie en strategie bij KV Kortrijk, evenals het dagelijks bestuur en het sportieve aspect. Hij was de man die de eindbeslissingen nam bij de club, en eveneens verantwoordelijk was voor de transferonderhandelingen.
“Onze scouting zit echt wel goed in elkaar, beter dan die van de meeste clubs met veel meer geld. Maar er is een katalysator en een hefboom nodig om spelers te kunnen halen die misschien iets meer kosten”, zei hij in Krant van West-Vlaanderen.
Hij staat bekend als een dynamische manager, een hardwerkende persoon zonder veel franje. Leterme, als econoom een man van cijfers, zorgt ervoor dat de financiële zaken altijd in orde zijn.
In het afgelopen boekjaar was KV Kortrijk een van de zeldzame clubs in het Belgische profvoetbal die winst hebben gemaakt en de club deed dit zonder externe financiering of kapitaalverhogingen.
En dat is erg uitzonderlijk. Sporteconoom Trudo Dejonghe merkte daarom op in Het Laatste Nieuws: “Matthias Leterme heeft dat goed gedaan. De vraag is hoe lang zoiets blijft duren.”
Matthias Leterme en Ronny Verhelst kondigen vertrek aan.
— KV Kortrijk (@kvkofficieel) April 28, 2023
Onder hun leiding is KV Kortrijk uitgegroeid tot een stabiele club, zowel op als naast het veld.
De club is hen daar zeer dankbaar voor.
📝Alle info hier ⤵️https://t.co/bFmzztmL0D pic.twitter.com/9IVigR8Efs
Leterme van onschatbare waarde bij KV Kortrijk
Dankzij het voortreffelijke werk van Matthias Leterme is KV Kortrijk in de voorbije 8 jaar nooit ernstig in de problemen gekomen op sportief of financieel gebied, wat op zich een groot mirakel is.
Als algemeen en sportief manager voerde hij een slim transferbeleid, waarbij de beste spelers verkocht moesten worden om de club draaiende te houden. Dit maakte het echter uiterst complex en bijna onmogelijk om elk jaar een kwalitatieve selectie samen te stellen en tegelijkertijd winst te maken.
Leterme heeft al herhaaldelijk gewaarschuwd: “We strijden niet met gelijke middelen. Vroeg of laat zal het misgaan.” Kortrijk is ambitieus, maar stuitte keer op keer op hun financiële grenzen omdat de schatrijke eigenaar Vincent Tan nog geen euro in de club heeft geïnvesteerd, noch in spelers, noch in het stadion.
“Hij heeft niét geïnvesteerd. Hij heeft de club cashflowmatig ondersteund, maar als ik het over acht jaar bekijk, heeft hij er geen euro moeten bijsteken”, zei Leterme in juli aan Krant van West-Vlaanderen.
In de laatste 8 jaar heeft Leterme fenomenaal verricht als CEO en sportief directeur bij KV Kortrijk.
Zijn vertrek als algemeen en sportief directeur werd intern opgevangen door twee personen: Guillaume Nuytten (CEO Non-Sports) en Pieter Eecloo (CEO Sports). Ook dat is veelzeggend en onderstreept de onschatbare waarde die Leterme bij Veekaa had.
Fans en bestuur KV Kortrijk al na speeldag 1 in de clinch, maar CEO Leterme voelt geen druk: “De supporters zijn ongeduldig, maar ik lig hier niet wakker van” https://t.co/YTSZC7HE7A pic.twitter.com/ALdU33L9q1
— Nieuwsblad Sport (@nieuwsbladsport) July 27, 2022
Matthias Leterme: de nieuwe Vincent Mannaert?
Matthias Leterme heeft zonder twijfel een aantrekkelijk profiel om Club Brugge te versterken, vooral gezien zijn succesvolle invulling van exact dezelfde (dubbele) functie bij KV Kortrijk als Vincent Mannaert vandaag in Brugge bekleedt.
Het is geen toeval dat Club Brugge al in mei interesse toonde in Leterme, en nu lijkt de weg naar een mogelijke samenwerking wijd open te liggen.
Leterme zou bij Club Brugge letterlijk en figuurlijk in de voetsporen van Mannaert kunnen treden, aangezien Mannaert in 2011 naar Club Brugge werd gehaald na zijn uitmuntende werk bij een andere West-Vlaamse club, Zulte Waregem.
Met een track record van acht jaar heeft Leterme met overtuiging bewezen dat hij met beperkte middelen maximale resultaten kan behalen, zowel op sportief, financieel, structureel als dagelijks beleidsniveau.
Voor hem zijn resultaten van doorslaggevend belang, wat hem uitstekend laat passen in de prestatiecultuur van Club Brugge.
Bovendien lijkt Leterme goed aan te sluiten bij het gewenste profiel, zowel als sportief directeur als CEO. Zijn bewezen succes en toewijding maken hem een waardevolle kandidaat voor een leidende rol binnen Club Brugge.