Als bewezen wordt dat de wedstrijd Olympique Lyon - Dinamo Zagreb in de Champions League in december 2011 gefixt is, is het onwaarschijnlijk dat Ajax daarvoor schadeloos wordt gesteld. Dat vreest Lars Westhoff, sportjurist van Vissers Advocatuur.
Vorige week zorgde de Duitse officier van justitie Andreas Bachmann voor opschudding door te verklaren dat sinds 2009 drie Nederlandse ploegen internationaal zijn benadeeld. De aandacht ging meteen uit naar de domper van Ajax in 2011. In de laatste wedstrijd van de poulefase waande Ajax zich redelijk zeker. De Amsterdammers hadden drie punten meer en een doelsaldo van plus zeven ten opzichte van concurrent Olympique Lyon. Uit bij Dinamo Zagreb rustten de Fransen met een 1-1 tussenstand. Geen vuiltje aan de lucht. Maar na rust ging het snel. Binnen een half uur stond de eindstand van 1-7 op het scorebord. Aan met name de 1-4, als de keeper op een voorgetrokken bal zijn handen thuis lijkt te houden, zat een luchtje. De knipoog van Dinamo-speler Domagoj Vida naar Lyon-spits Bafétimbi Gomis wakkerde de speculaties over vals spel verder aan.
De vraag is: maakt Ajax, als matchfixing bewezen wordt, aanspraak op de miljoenen die het misliep als gevolg van uitschakeling? Helaas voor de Amsterdammers is de feitelijke situatie en de juridische werkelijkheid niet altijd hetzelfde. Westhoff zei: "Strafrechtelijk is het duidelijk, matchfixing is strafbaar. Daarvoor zijn mensen al eerder veroordeeld. Maar het toekennen van een schadevergoeding in een civiele procedure is bij mijn weten nog niet eerder gebeurd. Dat is onontgonnen terrein." Door het strafrecht wordt bepaald waar burgers en bedrijven zich aan moeten houden. Voor de geschillen tussen burgers en bedrijven onderling is er het civiele recht. Westhoff: "Mocht Ajax iemand aansprakelijk willen stellen, moet de club kunnen bewijzen dat er sprake is van een onrechtmatige daad en dat die daad de oorzaak is van de geleden schade. In hoeverre valt te bewijzen dat doelpunten zijn gefixt? Misschien had de keeper z'n dag niet. Wellicht is er een andere verklaring voor die knipoog. Hoewel het er dik bovenop lag, blijft het een moeilijk verhaal."
Bij matchfixing gaat het om spelers die eigen wedstrijden voor geld manipuleren. Achterhalen hoe de lijntjes lopen is lastig, want de weddenschappen worden door tussenpersonen geplaatst. Westhoff: "En als bewezen wordt dat iemand onrechtmatig heeft gehandeld, zal de rechter het breder trekken. Hoe groot is de invloed van een speler in zo'n uitslag? Dat maakt het moeilijker." In het gunstigste geval wordt de meneer van de knipoog veroordeeld en acht de rechter bewezen dat Ajax door zijn handelen inkomsten derft. Dan is nog maar de vraag of de voetballer het geld kan opbrengen.