Antwerp FC leed vorig boekjaar een monsterlijk verlies van 46,4 miljoen euro, een stijging van 15%. De kosten, vooral spelerslonen, zijn explosief gestegen, terwijl inkomsten deze kostenstijging niet kunnen volgen.
Het eigen vermogen keldert van +1,3 naar -45 miljoen euro, waarmee de spaarpot helemaal is weggeveegd. Dit heeft Paul Gheysens opnieuw gedwongen tot een zoveelste kapitaalverhoging. Maar zo kan en mag het niet meer verder.
Monsterverlies Antwerp: van 31,5 naar 46,4 miljoen euro (+15%)
Throwback naar februari vorig jaar: Antwerp FC leed een verlies van maar liefst 31,5 miljoen euro in het vorige boekjaar, waarmee het de slechtste leerling van de klas was. En dat was nog zonder de zware contracten van topspelers Vincent Janssen en Toby Alderweireld in de boeken opgenomen.
Deze bloedrode cijfers brachten heel wat vragen met zich mee over de toekomst van de club. Om de continuïteit te garanderen, moest Paul Gheysens persoonlijk ingrijpen en zijn eigen kapitaal inbrengen om de verliezen op te vangen: elke kapitaalverhoging vertegenwoordigde een omzetting van schuld naar kapitaal.
Het goede nieuws was dat Antwerp naar eigen zeggen eindelijk de kentering begon te zien, dankzij een goed transferbeleid en investeringen in een moderne jeugdinfrastructuur.
Fast forward naar februari 2024: De nieuwe jaarrekening van Antwerp is gepubliceerd bij de Nationale Bank, en de cijfers zijn opnieuw zorgwekkend. Het nettoverlies is gestegen tot 46,4 miljoen euro, bijna 15% meer dan het voorgaande jaar.
Opbrengsten kunnen kosten niet volgen: torenhoge salarissen
Zowel de opbrengsten als de kosten bij Antwerp zijn stevig toegenomen in het vorige boekjaar. De inkomsten zijn gegroeid van 49 miljoen naar 69 miljoen euro, terwijl de kosten zijn gestegen van 80 miljoen euro naar 112 miljoen euro.
Hoewel de club lof verdient voor het realiseren van de toenemende opbrengsten, blijkt dat de kostenstijging deze stijging duidelijk niet heeft kunnen volgen.
Het totale verlies van 46,4 miljoen euro kan grotendeels worden toegeschreven aan de enorme stijging van de kosten, die ongeveer 40% hoger zijn dan het voorgaande boekjaar.
Deze stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door de torenhoge spelerslonen, inclusief bonussen en premies, die zijn gestegen van 38 miljoen euro naar 58 miljoen euro - bijna een toename van 53%.
Op dit moment besteedt Antwerp ongeveer 150% (!) van de omzet aan salarissen voor spelers en personeel, wat een ongezonde en onhoudbare situatie is.
De gestegen opbrengsten zijn met name afkomstig van sponsoring, partnerships, catering, televisiegelden, merchandising en het transferbeleid.
De spaarpot van Antwerp FC is weg geveegd: van +1,3 naar -45 miljoen euro
Het nieuwe recordverlies van Antwerp FC heeft Paul Gheysens opnieuw gedwongen om de club een levenslijn toe te gooien eind december 2023. Het eigen vermogen van de club is van een positief saldo van 1,3 miljoen euro gekelderd naar een zorgwekkend tekort van 45 miljoen euro.
“Door het nieuwe verlies is het eigen vermogen - zeg maar de spaarpot - weg geveegd”, analyseerde De Tijd. Om Antwerp uit de rode cijfers te halen en weer een positief eigen vermogen te garanderen, voerde Gheysens eind december 2023 een nieuwe kapitaalverhoging van 47 miljoen euro door.
Hiervan werd 11 miljoen euro omgezet van schuld naar kapitaal, terwijl een extra injectie van 36 miljoen euro gepland stond, waarvan uiteindelijk 9 miljoen euro gestort werd.
Het resterende niet-gestorte kapitaal bleek voorlopig niet nodig te zijn dankzij de verkoop van Arthur Vermeeren aan Atlético Madrid.
De praktijk van het kunstmatig opsmukken van cijfers door middel van kapitaalverhogingen is verre van gezond en duurzaam op de lange termijn. Gheysens heeft nu al acht jaar lang in totaal ongeveer 200 miljoen euro in de club geïnvesteerd.
UEFA houdt Antwerp in de gaten: zo kan en mag het niet verder
De voortdurende kapitaalinjecties van Paul Gheysens kunnen niet oneindig doorgaan. “Paul Gheysens, zo kan het niet verder. Zo mág het ook niet verder”, stelde Ludo Vandewalle, chef voetbal van Het Nieuwsblad.
Antwerp FC staat al geruime tijd onder scherp toezicht van de Europese voetbalbond UEFA, die de club in juli een boete van 2 miljoen euro oplegde wegens het niet naleven van de regels van Financial Fair Play (FFP).
Om aan deze eisen te voldoen, heeft Antwerp een 'settlement agreement' gesloten met de UEFA, met als doel om tegen 2026 volledig te voldoen aan de FFP-regels en naar een break-even te streven.
“Ik ben zover gegaan als ik mocht”, zei Paul Gheysens na de laatste kapitaalverhoging eind december 2023. “Ik heb gedaan wat moest om de licentie te halen (binnen de toegelaten grenzen van de Financial Fair Play, red.).”
De financiële bodem is stilaan bereikt
Antwerp FC is van mening dat de financiële bodem nu wel zo ongeveer bereikt moet zijn.
De inkomsten zullen aanzienlijk toenemen dankzij de deelname aan de Champions League, en bovendien zullen de uitgaande transfers van Gaston Avila (naar Ajax vorig jaar) en Arthur Vermeeren (naar Atlético Madrid deze winter) nog worden opgenomen in de cijfers.
In een officieel statement heeft Antwerp gecommuniceerd dat het de bedoeling is om minder afhankelijk te worden van Paul Gheysens en de club geleidelijk aan te laten evolueren naar een zelfbedruipend model.
“Met de sportieve successen en gerealiseerde transfers zijn ook de juiste stappen gezet op vlak van Financial Fairplay en Sustainability”, zo luidt het. Maar zo’n proces kost natuurlijk tijd en brengt moeilijkheden met zich mee.
Stadiondossier kost Antwerp 25 miljoen euro per seizoen
Het complexe stadiondossier vormt een grote operationele handicap voor Antwerp FC en beperkt de mogelijkheden voor verdere groei in commerciële opbrengsten.
De club speelt haar thuiswedstrijden in een stadion dat slechts halfvol is, omdat de voortgang van verdere renovaties wordt gehinderd door een dispuut tussen voorzitter Paul Gheysens en de grondeigenaar, Tania Mintjens.
Het ontbreken van een akkoord tussen beide partijen over de grond is de voornaamste reden waarom de tribunes momenteel verwaarloosd blijven en Antwerp aanzienlijke financiële kansen misloopt.
“Als ik het allemaal had geweten, was ik ergens anders beginnen bouwen. Dan had het er nu al gestaan”, sakkerde de voorzitter vorig jaar in Het Nieuwsblad. “Ik kende de historiek spijtig genoeg onvoldoende. Maar het kost ons veel geld. Zo’n 25 miljoen euro per seizoen. Dat doet pijn.”