Gyrano Kerk werd vorig seizoen aangetrokken op voorspraak van Marc Overmars, maar ook dit seizoen weet de Nederlandse aanvaller opnieuw niet te overtuigen.
Door zijn wisselvallige prestaties en gebrek aan impact krijgt Kerk minder speeltijd en zijn vorm is zelfs nog meer gezakt in vergelijking met vorig seizoen. Hoewel hij belangrijke goals scoorde, blijft zijn spel inconsistent en ondermaats.
Eén van de zeldzame Overmars-transfers die niet kan overtuigen
Met Gyrano Kerk trok Antwerp FC vorig seizoen een mooi profiel aan: dribbelen en sprinten is zijn specialiteit. Ondanks zijn vele troeven bleef de Nederlander grotendeels onder de verwachtingen op de Bosuil.
Hoewel Kerk enkele belangrijke doelpunten wist te scoren, viel het sportieve oordeel eerder aan de negatieve kant uit.
De aanvaller werd geacht meer te kunnen leveren gezien zijn ervaring en adelbrieven, en vooral het feit dat hij op voorspraak van Marc Overmars naar de club werd gehaald.
Die kende zijn landgenoot nog van vroeger bij Utrecht FC, waar hij op een bepaald moment één van de beste spelers van de Eredivisie was, en hij bracht hem voor een half seizoen op uitleenbasis van Lokomotiv Moskou.
Kerk was in het afgelopen kampioenenjaar zelfs één van de zeldzame transfers van Overmars die niet helemaal konden overtuigen. Het Laatste Nieuws vatte het vorige seizoen van Gyrano Kerk bij Antwerp FC treffend samen. “Bleek in het spel te vaak een schim, maar was wel goed voor een paar (belangrijke) goals en assists.”
“Hij is vaak onzichtbaar, maar compenseert dat met zijn vermogen om schijnbaar uit het niets beslissend te zijn”, beoordeelde Het Nieuwsblad in dezelfde trant.
Antwerp FC verrast: Gyrano Kerk mag blijven
Het was dus een verrassende zet van Antwerp FC vorige zomer toen de club besloot om door te gaan met Gyrano Kerk. Het lukte RAFC snel om een nieuwe overeenkomst te sluiten met de aanvaller, die zelf ook graag in Antwerpen wilde blijven.
Dit kwam deels door de oorlog in Rusland en Oekraïne, waardoor spelers opnieuw elders mochten spelen zonder toestemming van hun club.
De huurovereenkomst van Kerk werd verlengd omdat de speler zelf zijn vrijgave regelde bij Lokomotiv Moskou, waardoor Antwerp geen huur- of transfersom hoefde te betalen, maar alleen zijn salaris.
Lokomotiv Moskou vroeg oorspronkelijk een huurprijs van meer dan 600.000 euro, maar Antwerp weigerde dit te betalen, zoals Sven Jaecques, de algemeen directeur van Antwerp, aan De Tijd verklaarde:
“Wij huren Kerk niet van Lokomotiv. Dat kon en kan niet voor Belgische clubs. We kunnen geen transactie doen met een Russische club, zeker niet als die eigendom is van de staat, en zelfs niet gratis.”
Kerk overtuigt weeral niet: “De kathedraal scoort beter dan de Kerk”
Dit seizoen blijft Gyrano Kerk duidelijk op zoek naar zijn topvorm. Zijn inconsistentie en een zekere nonchalance zijn kenmerkend voor zijn spel, maar Kerk is ook een type speler dat met enkele individuele acties een wedstrijd kan beslissen.
Ondanks zijn wisselvallige prestaties valt niet te ontkennen dat Kerk heel belangrijke goals voor de ploeg heeft gescoord.
Zo was hij bijvoorbeeld beslissend in de titelwedstrijd tegen KRC Genk vorig seizoen en zorgde hij met zijn doelpunt tegen AEK Athene ervoor dat Antwerp FC zich voor het eerst in de clubgeschiedenis kon plaatsen voor de groepsfase van de Champions League.
Met beide doelpunten heeft Kerk zijn naam voor altijd in de geschiedenisboeken van de oudste club van het land gegraveerd. Maar toch blijven er twijfels bestaan over de Nederlander.
Als hij de ruimte niet krijgt, dan heeft hij het erg moeilijk om zijn wil op te leggen. Kerk verloochent zelden zijn stijl, hij pakt graag uit met hakballetjes en frivoliteiten, maar hij creëert weinig dreiging voor zichzelf en kansen voor zijn ploegmaats.
“In Antwerpen scoort de kathedraal beter dan de Kerk”, schreef Het Laatste Nieuws gevat.
Bankzitter Kerk haalt dit seizoen een nóg lager niveau
Gyrano Kerk vertoont soms flitsen met gevatte acties, snelle dribbels en explosieve versnellingen, maar over het algemeen blijft zijn impact te wensen overlaten.
Hoewel hij een van zijn beste wedstrijden voor Antwerp speelde in de Champions League tegen FC Barcelona, was hij tegen Shakhtar Donetsk veruit een van de zwakste schakels en werd hij zelfs tijdens de rust gewisseld. Het Laatste Nieuws beoordeelde zijn prestatie met een magere 3 op 10.
Het ontbreekt Kerk niet aan inzet, maar zijn acties en passing zijn vaak onzuiver of niet efficiënt genoeg. Hij lijkt zelfs een lager niveau te halen dan vorig seizoen.
“Kerk is dan weer een schim geworden van de - op cruciale momenten - belangrijke winger die hij in het kampioenenjaar was”, stelt Patrick Goots in Gazet van Antwerpen. De Nederlander vindt zichzelf ook steeds vaker op de reservebank terug. In de laatste 15 competitiewedstrijden heeft hij slechts 4 keer in de basis gestaan.