Club Brugge kreeg maandag van de Vlaamse overheid opnieuw groen licht om een nieuwe voetbaltempel te bouwen op de Olympiasite, waarmee er een belangrijke stap werd gezet in het eindeloos aanslepende stadiondossier. Toch lijkt de eerste steen nog lang niet gelegd. Tenslotte dreigen de omwonenden nog maar eens dwars te liggen.
Nochtans werd er in de nieuwe omgevingsvergunning rekening gehouden met de bezwaren van de buurtbewoners, die al meermaals protest aantekenden tegen de plannen van Blauw-Zwart. Vooral op het gebied van mobiliteit en verkeershinder hoopten alle betrokken partijen dat de tegemoetkomingen zouden volstaan om iedereen tevreden te stellen.
Klachten van buurtbewoners
Dat lijkt evenwel ijdele hoop, want in Krant van West-Vlaanderen blijken de tegenstanders nog steeds niet overtuigd. Integendeel. "Het valt mij op dat die vergunning net voor de verkiezingen ondertekend wordt. Dit is pure politieke propaganda!", spuwt professor Nobert Vanhove zijn gal. Hij gelooft dus niet in het zogenaamde "ongeziene mobilteitsplan".
Als spreekbuis van de oppositie heeft ook Toon Van Moerbeke zo zijn bedenkingen bij de volgens hem "onhoudbare regeling" met randparkings en shuttlebussen, waarvan vooral de fans de dupe zouden worden. Bovendien werpen beiden nu in koor tevens een nieuw struikelblok op, met name de exacte locatie die voor het nieuwe stadion wordt voorzien.
Kritiek op Madou
Dat zou zich te dicht bij de bestaande huizen bevinden. Hoewel onder meer het gebruik van nieuwe technieken en materialen voor minder overlast moet zorgen een doorn in Van Moerbeke en co hun oog. "Als ze niet zo dicht bij de huizen bouwen, zullen we niet opnieuw procederen, maar zonder echt overleg met de buurt dienen we bezwaar in" klinkt het.
Ondanks de oproep van de politiek om niet in beroep te gaan is Club dus gewaarschuwd. Nog volgens Van Moerbeke is het alvast "een schande" dat CEO Bob Madou, die geen oor heeft voor hun argumenten, beweert constructieve gesprekken te voeren met de omwonenden. "We vragen enkel goed nabuurschap. Dat betekent het stadion verplaatsen."
Waarschuwing voor Club
"Die eis is mordicus geweigerd. We geven een voorzet, Club moet die enkel binnen koppen. Overleg is de snelste weg naar een oplossing. Club heeft nu de keuze: ga in op ons verzoek en gebruik je gezond verstand, anders zien we ons verplicht om ons juridisch te verzetten. We hebben al drie keer gewonnen voor de rechtbank", besluit Van Moerbeke.
Eventueel beroep zou niet opschortend werken, wat betekent dat Club in theorie morgen al kan beginnen bouwen. Alleen zullen investeerders wellicht niet happig zijn om geld in het project te pompen zolang de vergunning kan worden aangevochten. Afwachten dus of het stadiondossier nog maar eens vertraging oploopt. Wordt ongetwijfeld nog vervolgd.