Met de komst van Mathias ‘Zanka’ Jorgensen heeft Anderlecht een ervaren versterking voor de defensie binnengehaald. Na een mislukte periode bij PSV Eindhoven en avonturen bij clubs als Huddersfield en Fenerbahçe, bewees Jorgensen zijn waarde bij FC Kopenhagen en Brentford. Jesper Fredberg zag in hem een ideale aanvulling: een leidersfiguur met uitstekende voetballende kwaliteiten.
Jorgensen, bekend om zijn technische vaardigheid en zelfverzekerde opbouw, zal ongetwijfeld bijdragen aan Anderlecht's defensie. Hij is een constante presence op het veld en een communicatieve leider in de kleedkamer. Zijn agressieve spel kan tegenstanders frustreren en soms zelfs leiden tot rode kaarten voor de tegenstanders. Hoewel hij af en toe een blunder begaat, zoals het uitlokken van contact door last-minute terugspelen naar de doelman, wegen zijn positieve eigenschappen door.
Brentford helpt Anderlecht aan Jorgensen
Met een defensie bestaande uit Kilian Sardella, Thomas Foket, Jan-Carlo Simic, Jan Vertonghen, Ludwig Augustinsson en Moussa N'Diaye, was het deze zomermercato van primordiaal belang om een extra verdediger aan te trekken.
De jonge talenten Nunzio Engwanda en Amando Lapage zijn nog niet klaar voor de eerste ploeg en moeten zich verder ontwikkelen bij RSCA Futures. Daarom richtte Jesper Fredberg zich op de transfermarkt, op zoek naar ervaren versterking.
Onder andere Chris Mepham van Bournemouth stond op de radar. De zoektocht naar een centrale verdediger kwam donderdag ten einde met de komst van Mathias 'Zanka' Jorgensen van Brentford FC.
Welcome on board, Zanka. ★★★ Mathias Jørgensen (34) signs with Sporting. Read more via https://t.co/j3lsUxfXm4 pic.twitter.com/FZOhrwpIqX
— RSC Anderlecht (@rscanderlecht) August 15, 2024
De 34-jarige verdediger leek aanvankelijk op weg naar FC Kopenhagen, waar hij een tweejarig contract zou tekenen. De deal met Kopenhagen hing echter af van het feit of Brentford een vervanger kon vastleggen.
Toen dit niet gebeurde, opende Brentford de deur voor andere opties, waardoor Fredberg een unieke kans kreeg. Fredberg had slechts 24 uur om een akkoord te bereiken met zowel Brentford als Jorgensen, en hij greep deze kans met beide handen aan.
Uiteindelijk slaagde hij erin Jorgensen zonder transfersom aan te trekken, een onverwachte buitenkans op de transfermarkt. Dat Brentford besloot om het resterende eenjarige contract van Jorgensen uit te betalen en hem gratis te laten vertrekken, maakte de deal des te aantrekkelijker.
Stuntelende Jorgensen flopt volledig bij PSV Eindhoven
Mathias ‘Zanka’ Jorgensen begon zijn loopbaan bij FC Kopenhagen, waar hij onder de hoede van Brian Riemer (destijds jeugdtrainer/assistent) uitgroeide tot een van de meest veelbelovende spelers in Scandinavië.
In 2012 haalde PSV Eindhoven de jonge Deen naar Nederland, maar zijn eerste buitenlandse avontuur verliep teleurstellend. De naweeën van een knieblessure speelde hem parten, en hij kon nooit zijn potentieel waarmaken bij PSV.
Zoals De Telegraaf in 2013 opmerkte: “Als je Jörgensen ziet stuntelen in Jong PSV, is het een raadsel hoe de boomlange Deen ooit in Eindhoven verzeild is geraakt.” Zijn tijd bij PSV eindigde dan ook in een mislukking.
Read more on https://t.co/j3lsUxgvbC. pic.twitter.com/5GgHxlWyIm
— RSC Anderlecht (@rscanderlecht) August 15, 2024
Het was pas bij zijn terugkeer naar Kopenhagen dat Zanka weer het niveau bereikte dat van hem verwacht werd. Hij ontwikkelde zich tot een elegante en kalme verdediger, geliefd om zijn voetballend vermogen en zijn sterke positiespel.
Voormalig ploeggenoot Steve De Ridder, die samen met Jorgensen bij Kopenhagen speelde, ziet in hem een waardevolle aanwinst voor Anderlecht.
“Hij is misschien niet de snelste verdediger, maar hij compenseert dat met zijn intelligentie. Zanka is goed aan de bal, sterk in de lucht en beheerst zijn positiespel uitstekend,” aldus De Ridder in Het Laatste Nieuws.
De krant vergelijkt Zanka dan ook met een type Jan Vertonghen, een ervaren verdediger met vergelijkbare kwaliteiten.
‘Top quality’ verdediger
Na zijn succesvolle terugkeer bij FC Kopenhagen vervolgde Mathias 'Zanka' Jorgensen zijn carrière met avonturen door heel Europa. Hij verdedigde de kleuren van clubs als Huddersfield, Fenerbahçe, Fortuna Düsseldorf en Brentford.
Hoewel Jorgensen niet overal even succesvol was, deed hij waardevolle ervaring op in verschillende topcompetities. Zijn voormalige coach bij Brentford, Thomas Frank, prees hem als een ‘top quality verdediger' en benadrukte zijn uitgebreide ervaring, zowel in clubverband als bij de Deense nationale ploeg.
Straight at it. 🟣⚪️ @mzanka pic.twitter.com/gMUUU4Y8h6
— RSC Anderlecht (@rscanderlecht) August 15, 2024
Frank roemde Jorgensen's defensieve kracht, uitstekende positionering en zijn vaardigheid aan de bal. Jesper Fredberg deelt een soortgelijke visie bij de aankondiging van Jorgensen's komst naar het Lotto Park.
Op de clubwebsite verklaarde Fredberg: “Door Zanka aan te trekken, voegen we een ervaren centrale verdediger toe aan de selectie. Hij brengt leiderschap met zich mee, is agressief, sterk in de duels en beschikt over goede vaardigheden met het hoofd, zowel aanvallend als verdedigend.”
‘Irriterende’ Zanka frustreert tegenstanders en begaat soms een blunder
Mathias ‘Zanka’ Jorgensen is een slanke, technisch begaafde centrale verdediger die uitblinkt in het voetballend vermogen en de opbouw van achteruit. Hij speelt met zelfvertrouwen aan de bal en vervult vaak de rol van de voetballende helft binnen een defensief duo, vergelijkbaar met hoe Zeno Debast dat vorig seizoen deed.
Zanka is ook een geboren communicator; dat geeft hij ook zelf toe. Hij praat op het trainingsveld, tijdens de maaltijden, in de bus van en naar wedstrijden. Hij is een aanwezigheid in de kleedkamer en, belangrijker nog, ook op het veld.
Gedurende 90 minuten houdt hij niet op. Hij zit constant op de hielen van de tegenstander, letterlijk en figuurlijk. Dat kan beide spelers in de problemen brengen, waarbij rode kaarten niet ver weg zijn voor gefrustreerde spitsen die proberen van hem weg te komen.
Zanka in the zone. 🟣⚪️ https://t.co/j3lsUxfXm4 pic.twitter.com/XjKgIrlNKK
— RSC Anderlecht (@rscanderlecht) August 15, 2024
Zanka is iemand die je aan je zijde wilt hebben - en iemand die je graag wilt verslaan als hij dat niet is. Maar hij is ook gevoelig voor de occasionele blunder/fout, wat zijn eigen supporters kan frustreren.
Hij wacht graag tot het laatste moment voordat hij de bal terug speelt naar zijn doelman, een trucje dat hij gebruikt om een spits te lokken en dan bij de scheidsrechter te klagen wanneer het onvermijdelijke contact plaatsvindt.
Die fouten - en die zullen er een paar zijn in de Jupiler Pro - zijn zeldzaam en Zanka's algemene zelfvertrouwen aan de bal weegt veel zwaarder dan die blunders.