Antwerp FC speelde zondagmiddag zeker geen slechte partij, maar verloor uiteindelijk wel met 1-0 op het veld van Club Brugge. En die topper krijgt mogelijk nog een duur staartje voor de Great Old. Zo lieten enkele vermeende supporters zich van hun allerslechtste kant zien.
Ondanks de comotie van de voorbije weken rond sfeergroep 'North Fanatics', heerste zondagmiddag een aangename sfeer op het Jan Breydel-stadion. In de thuisvakken werden hier en daar enkele spandoeken ontrold als steunbetuiging aan de opgedoekte supportersgroep. Ook deden enkele pamfletten de ronde waarin het ontslag van CEO Bob Madou werd gevraagd.
Maar voorts was er van strubbelingen of onenigheid binnen de Brugse achterban weinig tot geen sprake. Integendeel. Jammer genoeg was het dit keer de bezoekende achterban die het te bont maakte. Zo werd in de slotfase met aangestoken vuurpijlen richting Club-spits Gustaf Nilsson gegooid. Eén daarvan belandde slechts op een metertje van zijn hoofd.
Sanctie voor daders
Achteraf bleek evenwel dat er nog meer aan de hand was. Zo raakte bekend dat er bij de bewuste fase ook twee vuurpijlen vanuit het bezoekende vak richting het vak van de Club Brugge-aanhang werden afgevuurd. Daarbij zouden minstens twee Brugse supporters verwondingen hebben opgelopen.
Dat incident blijft evenwel niet zonder gevolgen. Volgens Het Laatste Nieuws zal de 'match delegate' zijn verslag van de feiten overmaken aan de bevoegde instanties. Zij zullen de daders vervolgens trachten te identificeren en bestraffen. Daarbij zijn stadionverboden mogelijk tot 10 jaar. Bij geval van recidivisme kan het zelfs oplopen tot 25 jaar.
Matchen zonder publiek?
Daarnaast moet ook Antwerp een sanctie vrezen. Minstens een geldboete, maar ook één of meerdere matchen achter gesloten deuren zijn mogelijk. Daarbij wordt cruciaal of in het verslag staat dat ref Lothar D'hondt bij de bewuste fase de match effectief liet stilleggen. In dat geval kan de straf oplopen tot drie wedstrijden zonder publiek.
Bij de Pro League tilt men alvast zwaar aan de feiten. "Dit gedrag kan niet door de beugel. De veiligheid van de supporters en spelers kwam in het gedrang en dat moet bestraft worden. Wie zoiets doet, is niet welkom in onze stadions", reageert CEO Lorin Parys tegenover HLN.