Het stinkt bij de Rode Duivels: haakt De Bruyne af?

door
Het stinkt bij de Rode Duivels: haakt De Bruyne af?

Kevin De Bruyne heeft na de nederlaag tegen Frankrijk fel uitgehaald naar zijn ploegmaats. Hoewel hij de ploeg op sleeptouw nam, kon hij zijn frustratie niet langer verbergen. Zijn kritiek richtte zich vooral op het gebrek aan inzet bij sommige spelers. De Bruyne's harde woorden hebben geleid tot veel onrust binnen de Rode Duivels. Analisten als Marc Degryse en Toby Alderweireld geven hem deels gelijk, maar wijzen erop dat een kapitein zijn ploeg altijd moet verdedigen.

Nu de interlandperiode voorbij is, rijst de vraag of De Bruyne nog lang Rode Duivel zal blijven. Het conflict blijft onderhuids sudderen, en de toekomst van De Bruyne bij de nationale ploeg is onzeker.

“De Bruyne doet bijna alles, zelfs de vuilnisbakken buiten zetten”

Hij werkt als een paard en is een toonbeeld van inzet. Tijdens het EK 2024 legde Kevin De Bruyne maar liefst 33,8 kilometer af, enkel Timothy Castagne deed toen beter bij de Rode Duivels.

“De Bruyne doet bijna alles, zelfs de vuilnisbakken buitenzetten,” merkte Frank Raes op in Gazet van Antwerpen. Als sterspeler van Manchester City is De Bruyne gewend aan succes, maar wanneer het spel stroef loopt, laat hij zijn frustratie duidelijk merken.

Die frustratie werd tijdens het EK al pijnlijk zichtbaar. De Rode Duivels speelden verdedigend met weinig lef en liepen constant achter de feiten aan, waardoor De Bruyne regelmatig zijn ploeggenoten moest aansturen

“Bij City zie je hem nooit zo fel wijzen en sturen. Hij moet gewoon voetballen en de ballen neerleggen voor de lopende mensen. Maar waar zijn die? Je ziet ook heel veel onvrede bij de spelers”, stelde Suleyman Ozturk in Voetbal International.

Even werd gevreesd dat De Bruyne zou stoppen bij de nationale ploeg, maar vorige week verklaarde hij dat het een gemakkelijke beslissing was om Rode Duivel te blijven.

De Bruyne huivert: Tedesco is niet (meer) de zondebok

Na het mislukte EK 2024 nam bondscoach Domenico Tedesco verantwoordelijkheid voor het behoudende spel en beloofde een frisse aanpak met focus op verticaliteit, intensiteit en lef.

De Nations League-duels tegen Israël en Frankrijk zouden de eerste test zijn voor deze hernieuwde speelstijl. Tedesco hield woord, maar de uitvoering door de Rode Duivels liet te wensen over, en dat deed Kevin De Bruyne zichtbaar huiveren.

Nadat Israël scoorde, riep De Bruyne gefrustreerd: "Just like the Euros" – een verwijzing naar het teleurstellende EK in Duitsland, dat nog steeds in zijn hoofd speelt. Hoewel het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel, bleef de spanning voelbaar.

Tegen Israël zag je al tekenen van De Bruyne’s onvrede, maar dit keer kon niemand Tedesco niet als zondebok aanwijzen. De bom barstte pas echt in de confrontatie met Frankrijk.

De bom barst: De Bruyne viseert ploegmaats

Net zoals in de wedstrijd tegen Israël, startten de Rode Duivels met goede intenties tegen Frankrijk. Domenico Tedesco wilde hoog druk zetten, lef tonen en vol voor de overwinning gaan.

De Duivels speelden aanvankelijk met drive en ambitie in Lyon, maar het kwaliteitsverschil met de Franse ploeg bleek uiteindelijk te groot. “De wet van de sterkste. Niet meer, niet minder”, stelde Ludo Vandewalle, chef voetbal van Het Nieuwsblad vast. “Deze Franse generatie is veel beter dan de Belgische.”

Ondanks de inzet, ontbrak het bij verschillende Rode Duivels aan de juiste mentaliteit om Les Bleus echt onder druk te zetten. Dit was een doorn in het oog van Kevin De Bruyne. Na de wedstrijd toonden beelden op RTL een verhitte discussie tussen De Bruyne en aftredend sportief directeur Frank Vercauteren.

Op een bepaald moment stapte De Bruyne weg en was duidelijk te horen: "Ik stop. Ik stop." De nederlaag tegen Frankrijk kwam hard aan bij de aanvoerder, vooral door de manier waarop de ploeg presteerde.

Na afloop was De Bruyne onverbiddelijk: “Als je de top niet aankunt, ben je niet goed genoeg. En nog. Dan moet je alles geven op het veld. Zelfs dat hebben sommigen niet gedaan.” Hij benadrukte dat het geen tactisch probleem was, waardoor hij Tedesco buiten schot hield, maar eerder een gebrek aan individuele verantwoordelijkheid.

“Het gaat over de manier van spelen en mensen die hun taak niet uitvoeren. Ik kan aanvaarden dat we niet zo goed zijn. Maar andere dingen zijn onaanvaardbaar.”

“Het stinkt bij de nationale ploeg”

Kevin De Bruyne heeft hard uitgehaald naar zijn ploegmaats bij de Rode Duivels, en de vraag is of dit nog te herstellen valt binnen de groep. Analist Marc Degryse merkte op dat De Bruyne ver ging met zijn kritiek, maar ook dat hij een punt heeft.

“Als er een tekort is aan kwaliteit moet je tenminste tonen dat je wíl. Maar hij moet ook begrijpen dat zijn ploegmaats op hun limiet zitten”, aldus Degryse in Deviltime. “De Bruyne moet eigenlijk zijn collega’s verdedigen. Maar dat heeft hij nu allesbehalve gedaan.”

Toby Alderweireld sloot zich bij die mening aan en benadrukte dat een kapitein altijd de ploeg moet verdedigen naar de buitenwereld toe. “Wat er nu is gebeurd, dat zullen de andere Duivels zeker lastig vinden,” voegde hij toe. Nu de interlandperiode voorbij is en de spelers terugkeren naar hun clubs, blijft de situatie onderhuids broeien.

Opvallend was dat na de wedstrijd enkel Amadou Onana met de pers sprak, terwijl andere belangrijke spelers zoals De Bruyne, Thomas Meunier, Koen Casteels en Jeremy Doku dit ontweken. Ook technisch directeur Franky Vercauteren hield zich afzijdig en zei: “Ik mag wel iets zeggen, maar ik wil niet.”

Volgens een medewerker van de KBVB kunnen de spelers niet gedwongen worden om de pers te woord te staan, simpelweg omdat ze niet wilden. Zoals Het Nieuwsblad het stelde: “Het stinkt bij de nationale ploeg.”

Wat nu? Stopt De Bruyne bij de Rode Duivels?

De toekomst van Kevin De Bruyne bij de Rode Duivels hangt in de lucht na zijn openlijke kritiek op zijn ploegmaats. “Hoe moet het nu verder met de aanvoerder?” vraagt Ludo Vandewalle zich af in Het Nieuwsblad.

Ook Kristof Liberloo, chef sport van Het Belang van Limburg, twijfelt of De Bruyne nog lang Rode Duivel zal blijven: “We durven er momenteel geen eurocent op verwedden dat de ex-Genkie het op deze manier nog erg lang zal volhouden.”

Het Nieuwsblad noemde de situatie zelfs “een bom” en hoopt dat De Bruyne over een maand nog steeds beschikbaar is voor de volgende interland tegen Italië.

Frank Raes benadrukt in Gazet van Antwerpen dat De Bruyne wederom de ploeg op sleeptouw nam en een voorbeeld was, maar dat hij nu toch "de boel wat heeft opgeblazen." Hij verwacht dat dit incident het tweeluik van de interlands zal overschaduwen.

Philippe Albert in Le Soir gaf De Bruyne gelijk over zijn frustraties, gezien het gebrek aan betrokkenheid van sommige spelers. Hij waarschuwde echter ook dat als De Bruyne besluit te stoppen als aanvoerder, België in serieuze problemen zal komen.

POLL: Heeft De Bruyne gelijk?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Dortmund is niet gerust: Sahin komt met grote lof voor Club
Dortmund is niet gerust: Sahin komt met grote lof voor Club

Club Brugge trapt woensdag zijn campagne in de Champions League op gang met een topaffiche. Het ...

7
7
'Bestuur Anderlecht neemt standpunt in over ontslag Riemer'
'Bestuur Anderlecht neemt standpunt in over ontslag Riemer'

Anderlecht wil dinsdagavond de koppositie heroveren, maar daarvoor zal het wel moeten winnen van KRC ...

52
52
<strong>Gigantische cashboost: Club Brugge grijpt kans op 50 miljoen</strong>
Gigantische cashboost: Club Brugge grijpt kans op 50 miljoen

De vernieuwde Champions League brengt meer wedstrijden en geld met zich mee. In plaats van de ...

51
51
Rode Duivel afgemaakt in CL: "Kerel overschat zichzelf enorm"
Rode Duivel afgemaakt in CL: "Kerel overschat zichzelf enorm"

Om 18u45 werden de eerste twee wedstrijden van de vernieuwde Champions League afgetrapt. Halfweg ...

48
48
Tielemans bezorgt Aston Villa droomstart in CL-debuut
Tielemans bezorgt Aston Villa droomstart in CL-debuut

De Champions League werd om 18u45 helemaal op gang getrapt en daarbij komen meteen de nodige Belgen ...

21
21
Riemer grijpt zwaar in bij Anderlecht, Genk zonder Karetsas
Riemer grijpt zwaar in bij Anderlecht, Genk zonder Karetsas

Dinsdagavond wordt er niet alleen gevoetbald in de Champions League, maar ook in de Jupiler Pro ...

212
212
Riemer verdedigt vel tegenover morrende Anderlecht-aanhang
Riemer verdedigt vel tegenover morrende Anderlecht-aanhang

Anderlecht speelt straks tegen KRC Genk voor de koppositie in het klassement, maar toch heerst er ...

120
120
Antwerp ontloopt zware sanctie na Nilsson-incident
Antwerp ontloopt zware sanctie na Nilsson-incident

Ongeveer een maand geleden gingen de poppen aan het dansen in Jan Breydel, waar enkele 'fans' van ...

253
253
<strong>Machtsspel bij KRC Genk: Van Crombrugge in groot gevaar</strong>
Machtsspel bij KRC Genk: Van Crombrugge in groot gevaar

Toen Maarten Vandevoordt naar RB Leipzig vertrok, leek Hendrik Van Crombrugge de onbetwiste nummer ...

226
226
Fredberg bijt van zich af en dient Coucke van antwoord
Fredberg bijt van zich af en dient Coucke van antwoord

Voorlopig is het nog wachten op details over de Raad van Bestuur die zopas op het programma stond in ...

260
260
Hayen dumpt opvallende naam uit CL-selectie Club Brugge
Hayen dumpt opvallende naam uit CL-selectie Club Brugge

Woensdag begint Club Brugge aan een nieuwe campagne in de Champions League. Voor het bezoek van ...

405
405
Fredberg speelt open kaart over dossiers Praet & Eriksen
Fredberg speelt open kaart over dossiers Praet & Eriksen

Hoogspanning in het Lotto Park, waar in aanloop naar de topper tegen KRC Genk een uurtje geleden de ...

350
350
Opvallend: één Belg bij beste scheidsrechters aller tijden
Opvallend: één Belg bij beste scheidsrechters aller tijden

De scheidsrechters op de Belgische velden krijgen enorm veel kritiek. Het is ook al een hele tijd ...

97
97
Vanaken ontdekt oplossing Club: “Daar Dortmund op pakken”
Vanaken ontdekt oplossing Club: “Daar Dortmund op pakken”

Club Brugge bekampt in de Champions League Borussia Dortmund. In het Jan Breydelstadion ontvangt ...

150
150
Is dit de grootste misser ooit? Zelfs eigen coach lacht speler uit
Is dit de grootste misser ooit? Zelfs eigen coach lacht speler uit

Ebou Adams is een nobele onbekende in de voetbalwereld, maar gaat nu wel viraal. De middenvelder van ...

94
94