Na een sterk debuutseizoen bij AA Gent werd verwacht dat Archie Brown deze zomer een knaltransfer zou maken, maar een vertrek bleef uit. De 22-jarige Engelse flankverdediger met Jamaicaanse roots heeft dit seizoen grote moeite om zijn eerdere niveau te evenaren. Hij stapelt verkeerde keuzes op, met matige passes en veelvuldig balverlies, wat leidt tot nieuwe twijfels over zijn potentieel.
AA Gent vroeg de jackpot: leuren met Brown
In januari lieten verschillende Premier League- en Championship clubs, zoals Everton, Burnley en Leeds United, en enkele Bundesliga-teams hun interesse blijken in Archie Brown. Het bleek de voorbode voor een gigantische interesse in de zomermercato.
Volgens The Guardian stond de Engelsman met Jamaicaanse roots afgelopen zomer op de radar van een indrukwekkend aantal topclubs, waaronder Chelsea, Crystal Palace, Aston Villa, West Ham, Brentford, Fulham, Juventus, Lazio, AS Roma, AC Milan, OGC Nice, Olympique Lyon en Fenerbahçe.
AA Gent streefde oorspronkelijk naar een transferbedrag van 17 miljoen euro voor hun talentvolle verdediger, aldus de Britse krant. Volgens Sacha Tavolieri hadden de Buffalo’s de vraagprijs uiteindelijk vastgesteld op 12 miljoen euro, een forse verdriedubbeling van de aankoopprijs van vorig jaar.
Gent toonde zich bereid om Brown te verkopen, vooral na de komst van zijn vervanger Tiago Araujo van Estoril. Tavolieri merkte verder op dat Brown zelfs actief werd aangeboden aan clubs als Fenerbahçe, wat de serieuze intenties van zowel de speler als de club om een transfer te realiseren onderstreepte.
Na een jaar in Gent grossiert Brown in de verkeerde keuzes
Na een sterk debuutseizoen in het blauw-witte shirt werd verwacht dat Archie Brown deze zomer zou vertrekken, maar de veelbesproken en langverwachte transfer bleef uit. De 22-jarige Engelsman met Jamaicaanse roots lijkt sindsdien moeite te hebben om zijn niveau van vorig jaar te herhalen.
Onder de nieuwe coach Wouter Vrancken speelt Brown in een andere rol dan voorheen. Waar hij onder Hein Vanhaezebrouck als wingback uitblonk, wordt hij nu meer als linksback ingezet, een positie waar hij zich zichtbaar minder comfortabel in voelt. “Dat wringt. Vooral in zijn eigen hoofd”, stelde Het Laatste Nieuws vast.
Dit seizoen grossiert Brown in de verkeerde keuzes. Zijn passes en voorzetten komen niet aan, en hoewel er vaak meer in de wedstrijden zit, benut hij zijn potentieel onvoldoende. “Of hoe hij na een jaar in Gent nog steeds zijn potentieel onvoldoende benut”, schreef Het Nieuwsblad.
Zijn optreden tegen Club Brugge vorig weekend illustreerde deze pijnlijke neerwaartse spiraal: voortdurend balverlies, wat stilaan een blijvend probleem lijkt van de Brit. “Weinig overtuiging, weinig gif. Zoals wel vaker”, beoordeelde Het Laatste Nieuws.
Potentieel werd vorig jaar al door veel clubs in vraag gesteld
Archie Brown blijft een mysterie. Hij heeft het vermogen om dreiging te brengen met zijn sprintersbenen, diepgang, rushes en dribbels aan de linkerkant. Vorig seizoen zaaide hij met zijn snelheid geregeld vernieling op zijn flank.
Brown is een combinatie van power en speelsheid, die paniek zaait bij de tegenstander en hen in de vernieling loopt. Hij was een sneltrein op de flank met zijn dynamische en atletische speelstijl.
Het Belang van Limburg vroeg aan Jarne Steuckers (Sint-Truiden) wie zijn moeilijkste tegenstander was vorig seizoen. “Archie Brown van AA Gent. Atletisch, fysiek sterk, een goeie wingback. En nog jong”, zei de aanvaller. Jelle Bataille (Antwerp FC) vond hem de vervelendste tegenstander. “Een reus, razendsnel en hij klaagt en zaagt constant.”
“Archie Brown leek het in zich te hebben een sensatie in de Jupiler Pro League te worden, maar intussen wordt duidelijk waarom zijn potentieel door veel clubs in vraag wordt gesteld”, analyseerde De Standaard genadeloos.