De Jupiler Pro League is nog altijd maar acht speeldagen ver, maar de grootste degradatiekandidaat lijkt al bekend. Zo bengelt Beerschot VA troosteloos onderaan het klassement. En het valt te betwijfelen of die scheve situatie wel rechtgetrokken kan worden.
In 2018 kwam Beerschot in handen van de Saudische prins Abdullah bin Mosaad. Die had met zijn investeringsgroep 'United World' ook al aandelen bij onder meer Sheffield United. Maar wie gehoopt had dat de Antwerpse club zou kunnen teren op enorme financiële middelen uit Saudi-Arabië, kwam bedrogen uit.
United World hield zijn investeringen binnen de club immers zeer beperkt. Bovendien werd de hoofdeigenaar een groot gebrek aan betrokkenheid verweten. In 2022 degradeerde de club dan ook uit de Jupiler Pro League. Twee jaar later promoveerden de Antwerpenaren echter terug naar het hoogste niveau.
Verloren zaak
Die promotie kwam evenwel als een verrassing, de club leek hier ook niet op voorbereid. Bovendien zorgde de moeizame werking met United World ook voor vertrekkers. Onder meer voorzitter Francis Vrancken, CEO Frédéric Van den Steen en TD Gyorgy Csepregi besloten de poort van het Olympische Stadion achter zich dicht te trekken.
Hun opvolgers moesten vervolgens met zeer beperkte middelen een selectie kneden die in staat moet zijn om te overleven in de JPL. Maar daar blijken ze niet in geslaagd. Met 1 op 24 staat Beerschot afgetekend laatste en er is weinig hoop op beterschap. "Beerschot, dat is retour tweede klasse", stelt Frank Raes bij Sporza.
Selectie veel te zwak
Om het behoud alsnog te vrijwaren, lijkt er gewoonweg te weinig kwaliteit en relevante ervaring aanwezig binnen de spelersgroep. "Het is echt armoe troef. Ik heb mensen gesproken die al meer dan 60 jaar naar Beerschot gaan kijken. Zij zeggen dat dit de zwakste ploeg is die ze ooit hebben gezien. Ik denk niet dat ze zich op een of andere miraculeuze wijze nog gaan kunnen redden", aldus GvA-journalist Koen Frans.