Club Brugge verkeert in een defensieve chaos na zeven tegengoals in de afgelopen twee wedstrijden tegen Borussia Dortmund en AA Gent. Wat voorheen als een stabiele defensie werd beschouwd, blijkt nu een grote kwetsbaarheid te hebben. Het lijkt niet alleen om pech te gaan.
Met al tien tegendoelpunten in de Jupiler Pro League staat Club Brugge momenteel als achtste in de ranglijst. Dit seizoen incasseren ze gemiddeld 1,44 tegendoelpunten per wedstrijd, wat 30% meer is dan vorig seizoen in dezelfde periode. De toename van 27% in expected goals against wijst op een structurele defensieve zwakte die niet eenvoudig te verklaren is met pech alleen.
Defensieve chaos bij Club Brugge
Club Brugge kreeg de afgelopen twee wedstrijden maar liefst zeven doelpunten tegen: drie van Borussia Dortmund en vier van AA Gent. “Wat als stabiel en degelijk omschreven werd, toonde zich plots los zand”, stelde Het Laatste Nieuws vast.
Tegen AA Gent (2-4) begon de defensie van Club uit het niets de fouten op te stapelen. Het was de eerste keer sinds 2018, toen tegen Standard, dat Club Brugge in eigen huis vier tegendoelpunten incasseerde in de competitie.
“Plots begonnen sommige jongens andere dingen te doen”, verklaarde Nicky Hayen na de wedstrijd tegen Gent, verwijzend naar de defensieve chaos. Joel Ordoñez en Raphael Onyedika, die nog sterk speelden tegen Dortmund, vielen tegen Gent ver onder hun normale niveau.
“Eén op één werden ze zomaar voorbijgelopen. Ze weken teveel - wat dat betreft kon de ganse ploeg beter doen”, stelde Yves Vanderhaeghe vast in Het Laatste Nieuws. Hugo Broos voegde daaraan toe dat de defensieve kwetsbaarheid vooral te wijten is aan een gebrek aan agressiviteit.
Brute pech? Of is er meer aan de hand?
Club Brugge speelde sterke wedstrijden tegen zowel Borussia Dortmund als AA Gent, maar twee keer verliezen met zeven tegendoelpunten binnen een halve week wijst op meer dan enkel pech.
Alleen bij de 0-2 tegen Gent speelde pech een rol; de andere drie goals waren vermijdbaar. “Er werd niet goed genoeg verdedigd”, was ook de conclusie van Nicky Hayen. Simon Mignolet werd te vaak aan zijn lot overgelaten, met zeven tegendoelpunten in amper 70 minuten als gevolg.
“Sommige posities worden niet ingenomen bij een bepaalde loopactie, waardoor iemand anders dan weer moet compenseren”, probeerde Hayen de vele tegendoelpunten te verklaren.
Marc Degryse was het daarmee eens: “Als je de vier goals bekijkt, gaan daar telkens verdedigende fouten aan vooraf.” Vooral bij het tweede doelpunt liet De Cuyper Fadiga te makkelijk doorlopen, waarschijnlijk in de veronderstelling dat hij zou vastlopen.
“Seys speelde met heel veel energie, maar de andere drie mogen hun vinger opsteken”, aldus Degryse in Het Laatste Nieuws.
Structurele defensieve kwetsbaarheid: tegengoals +30%!
Club Brugge heeft in de Jupiler Pro League al tien tegendoelpunten geïncasseerd, waarmee de ploeg momenteel slechts de achtste beste van het land is. Wanneer we de 0-3 nederlaag tegen Borussia Dortmund meerekenen, komt het gemiddelde aantal tegendoelpunten dit seizoen uit op 1,44 per wedstrijd.
Dit staat in schril contrast met het gemiddelde aantal gescoorde doelpunten van 1,56. De ploeg van Nicky Hayen heeft dus weinig marge om te compenseren. Als we dit vergelijken met de eerste negen wedstrijden van vorig seizoen, wordt het nog interessanter.
We hebben de wedstrijden tegen de laagvliegers Aarhus GF en KA Akureyri buiten beschouwing gelaten, waarin Club Brugge een indrukwekkend saldo van 13-3 boekte in vier wedstrijden.
Tegen meer gerenommeerde tegenstanders viel het gemiddelde van 1,11 tegendoelpunten per wedstrijd vorig seizoen in de eerste negen wedstrijden. Dit seizoen is dat aantal echter gestegen met maar liefst 30% naar 1,44.
Ook de expected goals against zijn toegenomen met 27%, wat wijst op een structurele defensieve kwetsbaarheid in plaats van enkel een dosis ongeluk.