‘Club Brugge op alarmniveau: winterknaller in gevaar’

door
‘Club Brugge op alarmniveau: winterknaller in gevaar’

Maxim De Cuyper werd vorige zomer het hof gemaakt door clubs als Wolfsburg, Bremen en Galatasaray. Toch verlengde hij zijn contract tot 2028 bij Club Brugge, met het doel om zich te blijven ontwikkelen en via Champions League-voetbal mogelijk een stap naar een topclub te zetten. “Misschien vertrekt hij deze winter al wel, als ze uitgeschakeld zijn”, zei sporteconoom Trudo Dejonghe in HUMO.

Hoewel hij in de eerste Champions League-wedstrijd tegen Borussia Dortmund indruk maakte, viel hij in de Jupiler Pro League terug in oude defensieve fouten. De Cuyper's defensieve fouten zouden wel eens een wintertransfer in gevaar kunnen brengen, en waren net de reden waarom Domenico Tedesco lange tijd terughoudend was om hem een kans te geven bij de Rode Duivels.

Op naar grotere club dan Galatasaray

Het was de zomer van Maxim De Cuyper. De flankverdediger van Club Brugge behoorde tot de 25 Rode Duivels voor het EK, waarbij de debutant als de grootste verrassing in de selectie gold. Domenico Tedesco koos hem boven Olivier Deman, die zijn basisplaats bij Werder Bremen verloor.

Hoewel hij door media en analisten in de ploeg werd gepusht, speelde De Cuyper uiteindelijk geen seconde in Duitsland. Toch blijft De Cuyper een hot topic in het Belgische voetbal.

In augustus heeft Club Brugge hem weten te overtuigen van een verlengd verblijf. De West-Vlaming tekende bij tot 2028 en blijft deze zomer sowieso bij Club. Dit terwijl er sinds vorig jaar veel en vaak concrete interesse was voor de linksachter, weliswaar zonder dat de gewenste bedragen op tafel kwamen.

De handtekening van De Cuyper onder zijn nieuwe contract tot 2028 impliceerde dat hij minstens nog één seizoen bij Club Brugge blijft, ondanks interesse vanuit vele hoeken. Wolfsburg, Bremen, PSG, Marseille zijn een paar clubs die genoemd werden.

Vooral het Turkse Galatasaray was concreet om De Cuyper in te lijven, maar dat bleek geen optie. Club wist de kersverse Rode Duivel en EK-ganger te overtuigen van een extra seizoen bij Club én Champions League-voetbal.

Een podium dat er moet voor zorgen dat de verdediger volgende zomer eerder de stap kan zetten naar grote Europese clubs dan naar een Galatasaray.

Club Brugge zal nog meer geld voor hem vangen: deze winter al?

In een interview met Het Laatste Nieuws gaf Maxim De Cuyper aan dat er veel gesprekken zijn geweest in de zomermercato, en dat hij over bepaalde clubs heeft moeten nadenken. “Ik heb getwijfeld”, zei de linkspoot.

Uiteindelijk heeft De Cuyper samen met zijn ouders en makelaar beslist om bij Club Brugge te blijven. Het was op dat moment de beste keuze die hij op sportief vlak kon maken. De Cuyper wil nog een jaar presteren en bevestigen, met het platform van de Champions League als voornaamste reden om bij te tekenen.

Na de loting, waarbij onder meer Manchester City, Borussia Dortmund, AC Milan, Juventus en Aston Villa uit de pot kwamen, was De Cuyper blij dat hij in Brugge is gebleven.

Sporteconoom Trudo Dejonghe zag het als een win-win situatie voor de speler en club. “Club zal nog meer geld voor hem vangen, en De Cuyper zal bij een nog betere club een nog hoger loon kunnen verdienen – misschien vertrekt hij deze winter al wel, als ze uitgeschakeld zijn”, zei Dejonghe in HUMO.

Next steps voor De Cuyper

Vorig seizoen was Maxim De Cuyper een van de revelaties bij Club Brugge, samen met Igor Thiago, en speelde hij een sleutelrol in het kampioenenjaar. Dit seizoen ligt de lat echter hoger. De Cuyper moet niet alleen zijn defensieve spel aanscherpen, maar ook uitgroeien tot een leider binnen de ploeg.

Met grote namen als Simon Mignolet, Hans Vanaken en Brandon Mechele aan zijn zijde, wordt van hem verwacht dat hij zowel op als naast het veld de rol van voortrekker op zich neemt. Zijn status als kampioenenmaker en Rode Duivel zou hem hierin moeten helpen.

Op sportief vlak moet De Cuyper zijn slordigheden en positionele fouten in de verdediging aanpakken. Hoewel hij op aanvallend vlak uitblinkt, werd zijn defensieve kwetsbaarheid in het verleden vaak als een zwakte beschouwd.

De Standaard merkte op dat zijn tekortkomingen in de verdediging lange tijd de reden waren waarom hij lange tijd geen kans kreeg bij de Rode Duivels. “De Cuyper doet het wel prima, maar dan toch vooral aanvallend, terwijl hij een verdediger heet te zijn”, stelde de krant vast.

Ondanks zijn indrukwekkende offensieve bijdragen, bleef hij vaak vatbaar voor defensieve fouten, wat hem tot een onzekerheid maakte achterin. Le Vif benadrukte dat dit precies het risico is dat bondscoach Domenico Tedesco niet wilde nemen, vooral niet aan de linkerkant van het veld, waar Jérémy Doku het verschil maakte.

René Vandereycken uitte vorig seizoen zelfs zijn twijfels over De Cuyper’s defensieve kwaliteiten en vond dat hij nog niet het niveau had voor Club Brugge. Dit seizoen is voor De Cuyper dus hét moment om die kritiek te weerleggen en zich te bewijzen als allround verdediger én leider bij Club Brugge.

De Cuyper hervalt in defensieve fouten

Na een moeizame start van het seizoen, mede door een gebrekkige voorbereiding na het EK, begon Maxim De Cuyper eindelijk zijn goede vorm terug te vinden. Hij liet zien klaar te zijn voor de next steps in zijn ontwikkeling.

Hein Vanhaezebrouck merkte op in Het Nieuwsblad dat De Cuyper duidelijk aan het groeien is, en bondscoach Domenico Tedesco ziet in hem een potentiële basisspeler bij de Rode Duivels.

Zijn sterke prestatie in de eerste Champions League-wedstrijd tegen Borussia Dortmund onderstreepte deze ontwikkeling. “Heeft alles om het te maken op dit niveau,” schreef Het Nieuwsblad na zijn glansoptreden tegen BVB.

Toch verloopt het niet altijd vlekkeloos. In recente wedstrijden in de Jupiler Pro League bleef De Cuyper zich betrappen op defensieve fouten, iets dat hij juist achter zich moest laten.

Samen met Brandon Mechele ging hij in de fout tegen AA Gent, waar Andri Gudjohnsen en Noah Fadiga ongehinderd konden doorlopen richting twee van de vier tegendoelpunten.

Ook tegen Sporting Charleroi liet hij zich aftroeven door Antoine Bernier, wat leidde tot een kostbaar tegendoelpunt. Analist Marc Degryse was scherp in zijn oordeel: “Het beeld van De Cuyper was dat van de voorbije wedstrijden.”

Hij vond dat coach Nicky Hayen moest ingrijpen als De Cuyper zich niet zou herpakken in de komende wedstrijd tegen Sturm Graz.

POLL: Wordt De Cuyper onhoudbaar voor Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Grote zorgen voor Anderlecht: sterkhouder out voor Sociedad
Grote zorgen voor Anderlecht: sterkhouder out voor Sociedad

RSC Anderlecht speelt morgenavond om 18u45 in Spanje tegen Real Sociedad. Interim-trainer David ...

42
42
'KRC Genk baalt: sterkhouder tijdje buiten strijd'
'KRC Genk baalt: sterkhouder tijdje buiten strijd'

KRC Genk is bijzonder goed aan het seizoen begonnen met een 22 op 27. De lof is zeer groot en dat is ...

53
53
'Sergio Ramos stunt met bijzonder verrassende transfer'
'Sergio Ramos stunt met bijzonder verrassende transfer'

Sergio Ramos is nog steeds op zoek naar een nieuwe club. De ervaren Spaanse verdediger denkt ...

31
31
Geen België meer voor Thorsten Fink: "Mijn laatste club hier"
Geen België meer voor Thorsten Fink: "Mijn laatste club hier"

We haalden het vorig jaar al aan: Thorsten Fink is de beste trainer in België. Hij leverde toen ...

136
136
Nederlandse analisten fileren Bakayoko na pijnlijke avond
Nederlandse analisten fileren Bakayoko na pijnlijke avond

PSV is er ook tijdens de tweede speeldag niet in geslaagd om te winnen in de Champions League. De ...

30
30
Club gewaarschuwd: "De grootste fout die het kan maken"
Club gewaarschuwd: "De grootste fout die het kan maken"

In de Champions League gaat Club Brugge woensdagavond op bezoek bij Sturm Graz. In principe heeft ...

99
99
Geopereerde René van der Gijp komt met slecht nieuws: "Ik moet hopen"
Geopereerde René van der Gijp komt met slecht nieuws: "Ik moet hopen"

René van der Gijp blijft één van de bekendste voetbalanalisten van Nederland. ...

46
46
Eerste prijs Anderlecht: verrassende winnaar 'Gouden Schoen vd Maand'
Eerste prijs Anderlecht: verrassende winnaar 'Gouden Schoen vd Maand'

De Jupiler Pro League is inmiddels alweer negen speeldagen ver. Verschillende spelers wisten in de ...

268
268
<strong>‘Club Brugge op alarmniveau: winterknaller in gevaar’</strong>
‘Club Brugge op alarmniveau: winterknaller in gevaar’

Maxim De Cuyper werd vorige zomer het hof gemaakt door clubs als Wolfsburg, Bremen en Galatasaray. ...

135
135
Over en uit voor Kuyt? Beerschot neemt beslissing
Over en uit voor Kuyt? Beerschot neemt beslissing

Het gaat van kwaad naar erger met Beerschot VA. Na de forfait-nederlaag in de derby tegen Antwerp ...

177
177
Engelse pers haalt straffe woorden boven voor Trossard
Engelse pers haalt straffe woorden boven voor Trossard

In de Champions League heeft Arsenal FC dinsdagavond indruk gemaakt. De Gunners hielden de drie ...

316
316
Nederlanders slachten Debast: "Hoe kan hij Belgisch international zijn?"
Nederlanders slachten Debast: "Hoe kan hij Belgisch international zijn?"

In de Champions League hebben enkele Belgen een zure avond achter de rug. Arne Engels, die een ...

461
461
Must-win voor Club: Hayen maakt duidelijke keuzes in basiself
Must-win voor Club: Hayen maakt duidelijke keuzes in basiself

In de League Phase van de Champions League staat Club Brugge woensdagavond al onder behoorlijke ...

242
242
Rode Duivel helemaal de mist in: "Hij kan er geen hout van!"
Rode Duivel helemaal de mist in: "Hij kan er geen hout van!"

Er kwamen dinsdagavond h&eacute;&eacute;l wat Belgen in actie in de Champions League en een aantal ...

100
100
Dierckx schetst onfris beeld: faillissement Deinze dreigt
Dierckx schetst onfris beeld: faillissement Deinze dreigt

Het Belgische voetbalseizoen is nog maar dik twee maanden ver, maar nu al dreigt het zwaar verstoord ...

308
308