Coachbom bij Anderlecht: dit had niemand zien aankomen

door
Coachbom bij Anderlecht: dit had niemand zien aankomen

David Hubert heeft in korte tijd grote indruk gemaakt als interim-coach van Anderlecht. Na het ontslag van Brian Riemer werd hij aanvankelijk gezien als tijdelijke oplossing, maar zijn sterke prestaties – waaronder zeges in Europa en een overtuigende 3-0 winst tegen Standard – zetten de club aan het denken. Hoewel Anderlecht aanvankelijk vasthield aan de zoektocht naar een ervaren trainer, wordt Hubert door zijn aanpak steeds meer gezien als een serieuze kandidaat om permanent hoofdcoach te worden.

Zijn tactische inzichten en vermogen om de ploeg verticaal, aanvallend voetbal te laten spelen, sluiten goed aan bij het Anderlecht-DNA. Analisten zoals Marc Degryse en Johan Boskamp, zien in Hubert een coach met potentie. Zelfs de supporters beginnen zijn naam te scanderen. De komende dagen beslissen Jesper Fredberg en Wouter Vandenhaute of Hubert aanblijft als hoofdtrainer, of dat Anderlecht toch voor een meer ervaren optie kiest.

Duidelijkheid vanaf dag één: “Geen sprake van dat Hubert T1 blijft”

Na het ontslag van Brian Riemer is David Hubert (36) aangesteld als interim-trainer van Anderlecht. De T1 van de U18 wordt tijdelijk ingezet, terwijl de club zoekt naar de juiste opvolger.

Het besluit om afscheid te nemen van Riemer kreeg brede steun binnen het bestuur en van de aandeelhouders. Met Hubert zien ze een jonge, veelbelovende coach die klaarstaat om het team tijdelijk te leiden.

Hubert, die vlot Nederlands, Frans en Engels spreekt, is bijzonder populair binnen de club. Afgelopen seizoen maakte hij indruk als assistent-coach van de RSCA Futures, waar hij zowel zijn people management als tactische inzichten liet zien.

Toch blijft Anderlecht helder over zijn rol: Hubert is een tijdelijke oplossing. “Op papier is er geen sprake van dat het avontuur van de U18-coach in het ergste geval langer dan een paar weken aan het hoofd van de club zal blijven staan”, stelde La Dernière Heure vanaf dag één.

“Het is onmogelijk om Hubert om hoofdtrainer van Anderlecht te zien worden. Dat is niet het project.”

In de zoektocht naar een definitieve T1 komen meer ervaren namen naar voren, zoals Thomas Letsch, Mark van Bommel, Kasper Hjulmand, Karel Geraerts, Kjetil Knutsen en Vladimir Ivic.

Hubert scoort punten: klaarstomen voor in de toekomst

Anderlecht heeft niet zomaar de onervaren David Hubert aangesteld als tijdelijke coach van de eerste ploeg. De club wil hem bewust laten proeven van het hoogste niveau, omdat er binnen de club veel vertrouwen is in zijn kwaliteiten.

Hubert staat voor aanvallend, dominant voetbal vanuit een goed georganiseerde structuur. Tijdens persconferenties komt hij sterk over: rustig, beheerst en to the point, terwijl hij moeiteloos schakelt tussen Nederlands en Frans.

Daarnaast is Hubert nog ongeslagen als interim-coach en heeft hij indruk gemaakt door zes op zes te pakken in Europa tegen Ferencváros en Real Sociedad. Deze prestaties laten zien dat hij in de toekomst niet zomaar terug zal keren naar de U18.

De directie van Anderlecht is tevreden met zijn werk sinds zijn aanstelling, en het lijkt steeds waarschijnlijker dat hij na de komst van een nieuwe hoofdcoach een rol zal blijven spelen in de staf van het eerste elftal.

Hoewel Hubert niet veel heeft veranderd bij Anderlecht, kiest hij wel voor een benadering die beter aansluit bij het DNA van de club. Het team speelt verticaal, Kasper Dolberg krijgt betere ondersteuning, en de controlerende middenvelders worden aangemoedigd om vaker aan te infiltreren.

De verdediging staat hoger en de flanken tonen meer diepgang. “Hubert ziet het spelletje wel. En hij begrijpt het DNA van Anderlecht”, concludeerde Het Laatste Nieuws treffend.

Hubert zal geen hoofdcoach blijven, maar naam maakt de Brusselaar wel

Volgens Het Nieuwsblad scoort David Hubert weliswaar punten, maar hij zal niet de nieuwe hoofdtrainer van Anderlecht worden. Hoewel hij bezig is met zijn Pro Licence-cursus, wat zijn ambities als hoofdcoach bemoeilijkt, blijft Anderlecht vasthouden aan de zoektocht naar een ervaren coach met een bewezen staat van dienst.

De Belgische recordkampioen wil stabiliteit brengen na jaren van wisselende resultaten, en een doorgewinterde trainer wordt daarbij essentieel geacht. Analisten zoals Imke Courtois zijn het daarover eens.

In De Zondag zei ze: “Maar al komt Hubert bij mij bekwaam en integer over, ongeacht de resultaten die hij in deze herfst nog neerzet: Anderlecht, waar enige lijn al jaren ontbreekt, heeft een ervaren coach nodig.”

Hubert maakt echter indruk door de manier waarop hij de club vertegenwoordigt. Marc Degryse vindt zelfs dat hij perfect zou passen als assistent-coach onder de nieuwe hoofdtrainer.

“Hubert toont dat hij een goede assistent zou zijn van de nieuwe hoofdcoach. Hij kent de club, nu ook de groep, en intussen kan Anderlecht Hubert verder klaarstomen om in de toekomst eerste trainer te zijn”, zei Degryse in Het Laatste Nieuws.

“Neen, hij zal geen hoofdcoach blijven, maar naam maakt de Brusselaar wel”, aldus Het Nieuwsblad.

Hubert solliciteert voor T1-functie: Hij gaat de strijd aan als Anderlecht-coach

In slechts twee weken tijd heeft David Hubert indruk gemaakt bij Anderlecht, zowel op tactisch vlak als in zijn omgang met de spelersgroep. Na de onverwachte overwinning tegen Real Sociedad klinken in de pers steeds meer stemmen om Hubert definitief te benoemen als hoofdcoach.

Onder zijn leiding zet Anderlecht wedstrijd na wedstrijd stappen in de juiste richting, wat de club tijd geeft om de opvolging van Brian Riemer te heroverwegen. Volgens Het Laatste Nieuws is een van de redenen dat Anderlecht nog niet in vergevorderde onderhandelingen zit met een nieuwe coach, het sterke werk dat Hubert als interim-leider levert.

“Hubert solliciteert zo uitdrukkelijk om de ad-interim-verbintenis om te zetten in een overeenkomst voor lange termijn”, schreef HLN. De club zal zijn prestaties na de Clasico tegen Standard grondig evalueren om een definitieve beslissing te nemen. Het staat echter vast dat Hubert punten heeft gescoord.

Zoals Le Soir aangaf: "Hij zal de strijd aangaan om de volgende coach van Sporting te worden." Johan Boskamp zei in Het Belang van Limburg dat als Hubert zondag zou winnen van Standard, dat het er toch goed begint uit te zien voor hem.

“Ik heb genoten van hun eerste helft tegen Real Sociedad. En dat was héél lang geleden. Ik zag spelplezier en de meeste ballen gingen vooruit. Dat was een glimp van de manier waarop Anderlecht altijd hoort te voetballen.”

Aad de Mos, in De Zondag, ziet de oplossing al binnen handbereik en verwijst naar het voorbeeld van Nicky Hayen bij Club Brugge. "Ik lees wat de spelers zeggen en krijg een goed gevoel bij Hubert. Het zou terecht zijn als hij de nieuwe trainer van Anderlecht wordt. Je hebt het in je vingers, of niet."

Zondag heeft Anderlecht met 3-0 gewonnen van Standard en volgens Sudinfo groeit de gedachte om het avontuur van Hubert verder te zetten. “Met vrijwel elk optreden scoort hij punten en zet hij zijn beslissers aan het denken”, aldus de Franstalige krant, die Hubert een geloofwaardige kandidaat vindt om de echte opvolger van Riemer te worden.

In de tweede helft tegen de Rouches werd zijn naam door de supporters gescandeerd. Jesper Fredberg en Wouter Vandenhaute beslissen de komende dagen of hij al dan niet aanblijft als hoofdcoach.

Zie ook:
Topoverleg bij Anderlecht: Hubert spreekt over toekomst
Topoverleg bij Anderlecht: Hubert spreekt over toekomst
Nieuwe Anderlecht-coach gekend? Coosemans reageert
Nieuwe Anderlecht-coach gekend? Coosemans reageert

POLL: Hubert moet definitief T1 worden

Meest recent

Union al bij al tevreden: "Die zeges komen wel"
Union al bij al tevreden: "Die zeges komen wel"

Union lijkt dit seizoen een abonnement te hebben op gelijke spelen. Donderdag bleef het nog op 0-0 ...

3
3
Hayen is hard voor Club Brugge: "Dat is gewoon te weinig"
Hayen is hard voor Club Brugge: "Dat is gewoon te weinig"

Club Brugge heeft zondag al voor de derde keer op een rij niet kunnen winnen in de Jupiler Pro ...

184
184
AA Gent laat tweede plaats liggen tegen sterk STVV
AA Gent laat tweede plaats liggen tegen sterk STVV

In de slotwedstrijd van de tiende speeldag heeft AA Gent nagelaten om zich weer naast Antwerp op de ...

51
51
Muslic: "Dat krijg je met de jongste kern van België"
Muslic: "Dat krijg je met de jongste kern van België"

Cercle Brugge draait een zeer moeilijk seizoen in de Jupiler Pro League. De Vereniging verloor ...

117
117
Matig Club Brugge bijt tanden stuk op stevig Union SG
Matig Club Brugge bijt tanden stuk op stevig Union SG

Om 18u30 vatte dé topper van deze speeldag aan. Club Brugge ontving in eigen huis Union SG, ...

197
197
Leko: "We verdienden te winnen van Anderlecht"
Leko: "We verdienden te winnen van Anderlecht"

Standard verloor met 3-0 van eeuwige rivaal RSC Anderlecht. De Rouches toonden te weinig kwaliteit ...

668
668
Dolberg geeft héél duidelijk signaal aan Fredberg & co
Dolberg geeft héél duidelijk signaal aan Fredberg & co

Bij RSC Anderlecht kenden ze een topweek. Er werd gestunt in Europa bij Real Sociedad en tegen ...

557
557
Kompany baalt weer bij Bayern, Spurs verliezen de pedalen
Kompany baalt weer bij Bayern, Spurs verliezen de pedalen

In de Bundesliga en de Premier League stonden er om 17u30 twee duels op het programma. Tottenham ...

116
116
De Mos over trainerskeuze Anderlecht: "Goed gevoel bij hem"
De Mos over trainerskeuze Anderlecht: "Goed gevoel bij hem"

RSC Anderlecht is officieel nog steeds op zoek naar een nieuwe trainer om de ontslagen Brian Riemer ...

356
356
De Roeck verrast na ruime zege: "Heel moeilijke match"
De Roeck verrast na ruime zege: "Heel moeilijke match"

Antwerp FC heeft een uitstekend tweede luik van het seizoen achter de rug. Zondag werd alweer de ...

234
234
Topoverleg bij Anderlecht: Hubert spreekt over toekomst
Topoverleg bij Anderlecht: Hubert spreekt over toekomst

Bij RSC Anderlecht komen enkele belangrijke dagen aan. De Brusselaars willen bij de start van de ...

291
291
Openda matchwinnaar, loepzuivere hattrick Lewandowski
Openda matchwinnaar, loepzuivere hattrick Lewandowski

Loïs Openda zakt komende week met het nodige vertrouwen af naar de nationale ploeg. De spits ...

96
96
Essevee zet knalreeks verder in CPL en nadert op leider RWDM
Essevee zet knalreeks verder in CPL en nadert op leider RWDM

Zulte Waregem is aan een prima reeks bezig in de Challenger Pro League. Het team van nieuwbakken ...

117
117
Titeldroom? Meesterlijk Antwerp ruikt aan koppositie
Titeldroom? Meesterlijk Antwerp ruikt aan koppositie

Tot wat is dit Antwerp in staat? The Great Old verkeert de laatste weken in een prima vorm en nam ...

349
349
Pakkend beeld: Lukaku pinkt traantje weg na Anderlecht-ovatie
Pakkend beeld: Lukaku pinkt traantje weg na Anderlecht-ovatie

RSC Anderlecht heeft zijn tweede seizoensluik op fraaie wijze kunnen afsluiten en won zondagmiddag ...

205
205

Meer sportnieuws