Niet alleen op de groene mat, ook voor de groene tafel loopt het momenteel niet helemaal naar wens voor Club Brugge. Terwijl de landskampioen angstvallig wacht op een nieuw verdict over de stadionplannen oordeelde de rechtbank in een ander dossier zopas in het nadeel van Blauw-Zwart.
Een tijdje geleden spande Club een rechtszaak aan tegen een ex-consultant, die in 2015 een tool moest ontwikkelen die zich onder meer richtte op het verzamelen en analyseren van commerciële, technische, operationele of financiële informatie. Op eigen initatief hield hij tijdens zijn dienstverlening ook sportieve data bij over spelers.
Antwerp vs. Club
Kort nadat de overeenkomst werd opgezegd bleek evenwel dat de man een handelsactiviteit hadden opgestart rond de objectieve kwantificering en analyse van sportdata. Niet zomaar een bedrijf, want die diensten werden geleverd aan niemand minder dan Antwerp. Een rechtstreekse concurrent dus van zijn voormalige werkgever.
Club betichtte hem er vervolgens van om interne informatie en gegevens over onder andere Brandon Mechele en Ruud Vormer te hebben overhandigd aan de Great Old, maar volgens de rechtbank van eerste aanleg bleek er geen reden om hem te veroordelen voor interne hacking, heling van gegevens of misbruik van vertrouwen.
Vormer & Mechele
In beroep wordt dat verdict nu ook bevestigd door het hof in Gent, dat concludeert dat er in het strafdossier geen bewijzen dat hij na de beëindiging van zijn dienstverband nog toegang had tot het informaticasysteem van Club. Bepaalde inbreuken op de wet verwerking persoonsgegevens werden daarentegen wél gegrond verklaard.
Voor het hof staat het per slot van rekening wél vast dat er persoonlijke spelersfiches van Vormer en Mechele op een laptop werden overgezet die de beschuldigde had gekregen van ... het stamnummer één. De twee (ex-)voetballers van Blauw-Zwart kregen daarom allebei een morele schadevergoeding toegekend van de rechtbank.