Amadou Diawara is niet langer speler van Anderlecht. De club zette de Guineeër maandenlang op een zijspoor en wilde hem zelfs gratis laten gaan om zijn loon te besparen. Een transfer kwam er niet, en uiteindelijk werd zijn contract in onderling overleg ontbonden. De middenvelder, ooit gehaald als balafpakker met grote fysieke capaciteiten, kon nooit overtuigen en werd als een financiële last gezien. CEO Sports Jesper Fredberg probeerde hem al meerdere mercato’s te lozen, maar Diawara weigerde telkens in te boeten op zijn salaris. Nu is Anderlecht definitief van hem verlost.
Anderlecht wanhopig: hij mocht zelfs gratis weg
Anderlecht rekende niet meer op Amadou Diawara. In de voorbije maanden moest de Guinese middenvelder zijn conditie onderhouden bij de jeugd en kwam hij niet in aanmerking voor de eerste ploeg.
Eind november besloot David Hubert echter om Diawara verrassend genoeg terug in de A-kern te plaatsen. “Hij maakt deel uit van de kern en krijgt dezelfde kansen als alle andere spelers.”
Toch bleef het de bedoeling om Diawara in de wintermercato van de hand te doen. Gratis zelfs al het moest. Volgens La Dernière Heure wilde Anderlecht absoluut voorkomen dat ze zijn laatste halfjaar aan salaris moesten uitbetalen.
De besparingen op zijn loon zouden naar verluidt aanzienlijk zijn en oplopen tot enkele miljoenen euro’s.
Geen nieuwe club: contract in onderling overleg beëindigd
Amadou Diawara deed in de voorbije weken wel wedstrijdritme op bij de RSCA Futures, en hij kreeg er zelfs de aanvoerdersband, met het doel om zich in de kijker te spelen bij andere clubs.
Begin januari werd de middenvelder genoemd bij Ferencvaros, maar een transfer kwam er niet van. Na het sluiten van de wintermercato maakte Anderlecht bekend dat het contract van de Guinese speler in onderling overleg werd beëindigd.
"Omdat RSCA en de speler niet langer speeltijd binnen de club genieten, zijn ze overeengekomen om hun samenwerking te beëindigen, zodat hij een nieuwe kans kan grijpen ", zo liet de club weten.
Dit seizoen speelde hij nog geen enkele minuut voor de A-ploeg en kwam hij vier keer in actie voor de Futures. Voor de directie van Anderlecht is dit vertrek bijzonder goed nieuws, vooral op financieel gebied.
Diawara was een last voor het budget en het was een enorme kost om hem bij de club onder contract te laten staan zonder enige sportieve return.
Diawara is een krachtpatser die een risicopatiënt bleek
Amadou Diawara werd op papier aangetrokken als onvermoeibare middenvelder die een grote balrecuperatie en agressiviteit voorziet, de kunst om te intercepteren bezit en ondanks zijn slanke lichaamsbouw toch grote fysieke capaciteiten uitdraagt.
Een krachtpatser die de rol van 'breker' voor de verdediging op zich kon nemen. De waarheid bevindt zich echter altijd op het veld, en daar slaagde Diawara er zelden in om te overtuigen in het Anderlecht-shirt.
De Guineeër was een grote risicopatiënt in het balbezit en de defensieve positionering, straalde amper leiderschap en métier uit, en had het moeilijk onder druk. Ook het experiment om hem als centrale verdediger in te zetten, bleek geen groot succes.
Fredberg maakte er een erezaak van om Diawara te lozen
Amadou Diawara had zijn toekomst bij Anderlecht al geruime tijd verspeeld. Zijn teleurstellende prestaties op het veld stonden niet in verhouding tot zijn status als een van de best betaalde spelers binnen de club.
Diawara had zijn status als international die al speelde voor topclubs zoals Napoli en AS Roma, dat destijds 21 miljoen euro voor hem betaalde, nooit kunnen bevestigen in het paars-witte shirt.
Jesper Fredberg maakte er dan ook een erezaak van om de middenvelder tijdens de voorbije mercato’s te lozen en hij hoopte zich te ontdoen van het zware contract, maar dat lukte de toenmalige CEO Sports nooit.
Het Laatste Nieuws omschreef Diawara als een overbetaalde (pseudo)vedette en in elke mercato werd hij naar de exit geduwd. De Guineeër ambieerde zelf ook meer speeltijd, en in de voorbije transferperiodes was er interesse van verschillende clubs, maar tot een transfer kwam het nooit.
Fredberg bereikte meermaals een akkoord op clubniveau, maar het was telkens Diawara die niet bereid was om zijn royaal salaris bij Anderlecht op te geven.