We lijken op weg naar een zeer opmerkelijke wending in de toekomst van het Belgische voetbal. Het lijkt er alsmaar meer op dat de play-offs zullen verdwijnen uit de Jupiler Pro League en dat we in plaats daarvan terugkeren naar een klassieke competitie met achttien teams zonder play-offs.
Het lijkt de enige manier te zijn waarop de topclubs, die absoluut minder wedstrijden willen spelen, erin konden slagen om de kleine clubs te overtuigen om aan het huidige format te sleutelen. Op die manier lijken heel wat clubs die nu nog in gevaar verkeren, plots niet meer voor degradatie te moeten vrezen.
Tweedeklassers overtuigd met centen
Uiteraard moesten echter ook de tweedeklassers overtuigd worden van het plan om zeker aan een tweederdemeerderheid te raken. Het Laatste Nieuws weet dat zij vooral gepaaid werden met meer centen.
De Challenger Pro League moet dan wel een 'halve' promovendus inleveren omdat de barrages verdwijnen, maar ze krijgen wel een groter deel van het tv-geld. Daarnaast krijgen ze ook nog een extra som door de aanwezigheid van de beloftenploegen in 1B.
Topclubs slaan slag met U23-teams
Daarmee wisten ook de topclubs een slag te slaan. Elk U23-team in 1B betaalt 1 miljoen euro startgeld, maar dat bedrag dreigde volgend seizoen gehalveerd te worden ten opzichte van het oorspronkelijke scenario. Vorig seizoen degradeerde SL16 al en nu staat ook Jong Genk er slecht voor.
Nu werd echter afgesproken dat er voortaan sowieso vier beloftenelftallen in 1B zullen spelen. Daarmee zijn de tweedeklassers verzekerd van 4 miljoen en doen ook de topclubs een goede zaak. Daardoor zou Jong Genk plots geen degradatie meer moeten vrezen en volgend seizoen ook het gezelschap krijgen van Jong AA Gent. Zij kunnen pas degraderen als er een ander beloftenelftal promotie vanuit eerste nationale verzekerd heeft.