De play-offs gaan komend weekend van start, maar dat zal de voorlaatste keer zijn. Vanaf het seizoen 2026/27 keert de Jupiler Pro League terug naar een competitie met achttien clubs zonder play-offs, zo beslisten de clubs een tijdje geleden.
Na een dikke vijftien jaar komt er zo een einde aan het tijdperk van de play-offs. Dat werd beslist als een compromis tussen de grote en kleine clubs, die zo elk hun verzuchtingen gehoord zien. De topclubs wilden minder wedstrijden, de kleinere clubs wilden af van de Relegation Play-Off.
Het was een compromis waarmee iedereen kon leven, maar vrijwel niemand echt enthousiast van werd. Volgens Pieter Nieuwenhuis, de man die in 2010 aan de basis lag van de invoering van de play-offs, vindt de beslissing echter een regelrechte ramp.
Belgische clubs nemen slechtst mogelijke beslissing
In Het Laatste Nieuws oppert hij dat de stijging van België op de Europese ranglijst en de stijging van de transfersommen die onze clubs incasseren grotendeels te verklaren zijn door de play-offs. Op dat vlak scoorde België de voorbije jaren immers beter dan vergelijkbare landen.
"Het is doodzonde. Er lagen verschillende opties op tafel. Wel: dit is de slechtst mogelijke oplossing", waarschuwt de Nederlander. Hij vreest dat de komende jaren de positieve tendens in het Belgische voetbal omgekeerd zal worden.
Inkomsten en niveau zullen dalen
Nieuwenhuis waarschuwt dat de terugkeer naar een nationale competitie er wellicht voor zal zorgen dat de toeschouwersaantallen en inkomsten uit het televisiecontract zullen dalen, terwijl de Europese prestaties ook minder zullen worden. Daardoor zullen Belgische clubs ook weer hun spelers minder duur kunnen verkopen.
"Ik verbaas me over de stelligheid waarmee sommige van uw clubbestuurders hebben gepleit voor een competitie van achttien boven een opzet met play-offs. Ik zit nu 25 jaar in het vak. Dat gaat in tegen alles wat ik in al die tijd heb geleerd en heb ervaren", besluit hij.