Eind februari besliste de Pro League om vanaf het seizoen 2026/27 het format in de Jupiler Pro League te veranderen. De play-offs worden na dik vijftien jaar afgevoerd en er wordt teruggekeerd naar een klassieke competitie met achttien clubs. Er kwam heel wat kritiek op die beslissing.
Vooral het gemarchandeer om bepaalde clubs over de streep te trekken werd door de verliezers van de hervorming niet gewaardeerd. Het woord 'koehandel' werd vaak in de mond genomen, met als voornaamste voorbeeld de verankering van vier U23-teams in 1B.
Dat leek toch vooral een handigheidje om KRC Genk mee op de kar te krijgen. De Limburgers toonden zich altijd een felle verdediger van de play-offs, maar lieten gezien de dreigende degradatie van Jong Genk hun principes varen.
Croonen verdedigt Genkse stem
Peter Croonen verdedigt zich echter. "Het was een democratische beslissing. Elke stem telt, dus het is niet zo dat enkel de stem van KRC Genk de doorslag heeft gegeven. Iedereen heeft zijn rol gespeeld en heeft dan in eer en geweten gestemd", aldus de voorzitter in Het Laatste Nieuws.
Hij vindt dat er ingegrepen moést worden. "Ja, we zijn voor play-offs. Maar we zijn ook voor een minder druk speelschema en de integratie van U23-ploegen met quota", stelt hij. "Minder wedstrijddagen vereist een nieuw format."
Verankering U23 goede zaak voor Belgisch voetbal
Croonen wijst erop dat het voorstel zonder play-offs het enige was dat de vereiste tweederdemeerderheid kon halen. En ook de verankering van de U23-ploegen is volgens hem een goede zaak voor het Belgische voetbal.
"Wij investeren elk jaar 10 miljoen euro in onze academie en U23. 10 miljoen! Zonder de zekerheid op profvoetbal bij de U23 kunnen wij zulke bedragen niet blijven investeren", klinkt het. "Het aantal spelers die opgeleid werden in de grotere academies maar nu uitkomen voor andere Belgische clubs, neemt toe. Niet elke speler groeit door naar de A-kern, maar wordt wel een betere speler bij de U23."