In een populaire kuststad als Oostende kan uiteraard ook geen voetbalploeg ontbreken en dus wordt VG Oostende begin 20ste eeuw geboren. De club kent echter niet meteen grote successen en blijft jarenlang schommelen in de lagere divisies. Ondertussen wordt ook AS Oostende opgericht. Die club presteert aanzienlijk beter. Ze wordt een vaste waarde in de tweede divisie en promoveert zelfs meermaals naar het hoogste niveau.
In 1981 volgt echter een sleutelmoment. VG en AS besluiten namelijk om te fusioneren en zo komt er één grote club in de badstad: KV Oostende. De fusieploeg gaat van start in de derde klasse en strijdt in haar eerste jaren steevast mee aan de top, maar de promotie volgt pas begin jaren ‘90. Amper één jaar later is ook het ticket voor de eerste klasse binnen. En in het eerste seizoen op het hoogste niveau wordt meteen beslag gelegd op de zevende plaats.
Die prestaties krijgen evenwel geen gepast vervolg. KVO blijft vervolgens schommelen tussen de eerste en tweede divisie, begin 20ste eeuw zakt men zelfs even terug naar de derde klasse. In 2013 wordt de ommekeer echter ingezet. Nadat ex-speler Fred Vanderbiest het roer overneemt als trainer, kan Oostende opnieuw promoveren naar het hoogste niveau.
Vervolgens gaat het snel voor de kustploeg. Zo komt KV Oostende in handen van de steenrijke Marc Coucke. Die pompt meteen de nodige miljoenen in de club, zowel in de faciliteiten als in de spelerskern. De investeringen van Coucke werpen meteen hun vruchten af. Oostende werpt zich op als één van de subtoppers in de Belgische eerste klasse en dwingt zowaar Europees voetbal af.
Maar wanneer Coucke in 2017 besluit om zijn miljoenen in Anderlecht te gaan pompen, blijkt hoe afhankelijk KVO is van de zakenman. Er breekt een financieel moeilijke periode aan, toch kan de club zich handhaven in de eerste klasse. Twee jaar na het vertrek van Coucke wordt dan weer een helpende hand vanuit het buitenland toegestoken.
Zo komt KV Oostende in handen van het Amerikaanse investeringsvehikel Pacific Media Group. Onder impuls van deze investeerders wordt een nieuwe structuur neergezet en daar kan men sportief de vruchten van plukken. Zo wordt in 2021 zelfs beslag gelegd op een vijfde plaats in reguliere competitie. Het zal een heuse uitdaging worden om die successen op termijn te evenaren, laat staan te verbeteren. Maar KVO beschikt over voldoende troeven om daar toch in te slagen.