Denemarken is één van de tegenstanders van Nederland op het EK. Het meest zuidelijke Scandinavische land heeft vijvenhalf miljoen inwoners. Na handbal is voetbal de grootste sport onder de Denen. In de hoogste competitie van Denemarken spelen twaalf clubs elk seizoen hun wedstrijden.
De bondscoach
Morten Olsen is tijdens het EK de coach van het Deense elftal. Als speler was hij een centrale verdediger die zijn carrière begon bij Vordingborg IF. Vier jaar later, in 1972, ging hij in het buitenland bij
Club Brugge voetballen. Hij was een vaste waarde voor de Belgen en na vier seizoenen verkaste hij naar RWDM, om op 31-jarige leeftijd nog de overstap naar RSC
Anderlecht te maken. Bij Anderlecht werd hij driemaal landskampioen en in 1983 won hij de UEFA-Cup. Hij beëindigde zijn spelersloopbaan als veertigjarige routinier bij het Duitse FC Köln. Daar kwam hij als trainer ook weer terug, na eerst ervaring opgedaan te hebben bij Brøndby IF in zijn eigen land. In 1997 maakte hij de overstap naar Nederland. Hij leidde Ajax naar de dubbel en behaalde de kwartfinale van het UEFA-Cuptoernooi. Het seizoen erna werd hij ontslagen na conflicten binnen de selectie. Sinds 200 staat hij aan het roer bij het nationale elftal van Denemarken.
De vedette
Een belangrijke schakel in de Deense ploeg is de ervaren verdediger Daniel Agger. In 2004 begon hij in eigen land professioneel te voetballen bij Brøndby IF. De toen 20-jarige Agger werkte zich op tot een belangrijke kracht binnen het elftal en had een groot aandeel in het landskampioenschap van de club in 2005. Zijn goede spel was ook opgevallen bij bondscoach Olsen en in het jaar dat hij met Brøndby de titel pakte, werd hij voor het eerst opgeroepen voor de nationale ploeg. Hij verkaste in 2006 naar het Engelse Liverpool. Het begin verliep moeizaam in Engeland. De aanvoerder van Denemarken kampte met een aantal blessures, waardoor hij weinig speelminuten maakte. Nu is de lange verdediger uit Hvidovre niet meer weg te denken uit de basis van
The Reds.
De selectie
De selectie van Denemarken kent vier spelers die in de
Eredivisie actief zijn, een aantal oude bekenden op de Nederlandse velden en een gloednieuwe FC Twente-aanwinst. Het Franse FC Evian Gaillard is hofleverancier van de Denen, met maar liefst een speler in elke linie.
Doel: Stephan Andersen (Évian TG), Anders Lindegaard (Manchester United), Thomas Sørensen (Stoke City).
Verdediging: Lars Jacobsen (FC Kopenhagen), Michael Silberbauer (BSC Young Boys), Simon Poulsen (AZ), Daniel Wass (Évian TG), Simon Kjær (AS Roma), Daniel Agger (Liverpool), Andreas Bjelland en Jores Okore (beiden FC Nordsjælland).
Middenveld: William Kvist (VfB Stuttgart), Christian Poulsen (Évian TG), Lasse Schøne (NEC), Niki Zimling (Club Brugge), Jakob Poulsen (FC Midtjylland), Christian Eriksen (Ajax), Thomas Kahlenberg (Évian TG).
Aanval: Dennis Rommedahl (Brøndby IF), Tobias Mikkelsen (FC Nordsjælland), Michael Krohn-Dehli (Brøndby IF), Nicklas Bendtner (Sunderland) en Nicklas Pedersen (FC Groningen).
EK-historie
Denemarken maakte in 1984 haar debuut op een EK-eindronde. Hier waren de Scandinaviërs gelijk erg succesvol. De halve finale werd bereikt, waarin ze door strafschoppen werden uitgeschakeld tegen Spanje. Het volgende EK was minder succesvol voor de Denen, maar ze revancheerden zich in 1992 uitstekend door zich te kronen tot Europees Kampioen. In de halve finale speelden ze tegen Nederland en strafschoppen moesten de beslissing geven. Marco van Basten miste namens
Oranje, waardoor Denemarken doorging en in de finale met 2-0 van Duitsland won. In 2004 werd de kwartfinale bereikt van het toernooi, maar in 2008 ontbrak de ploeg van Olsen op de eindronde.
Voorbereiding op EK
Denemarken beëindigde de kwalificatieronde knap bovenaan, in een groep waar ook Portugal in zat. De Denen begonnen moeizaam aan de kwalificatiewedstrijden. De eerste ontmoeting was tegen IJsland en pas in de blessuretijd werd er een overwinning afgedwongen. Portugal bleek te sterk voor de mannen van Olsen, maar ze herpakten zich weer met een degelijke overwinning op Cyprus. De Noren werden in eigen huis op een gelijkspel gehouden, dankzij een doelpunt van oud-Ajacied Dennis Rommedahl. De tweede wedstrijd tegen IJsland werd gewonnen en kende doelpunten van Eredivisionisten Lasse Schøne en Christian Eriksen. Tegen Noorwegen was Nicklas Bendtner heel belangrijk met twee treffers. Het tweede duel tegen Cyprus werd eenvoudig gewonnen. Het slotduel tegen de grote concurrent Portugal werd ook gewonnen, waardoor de Deense ploeg bovenaan eindigde in de groep van de kwalificatie.
Verwachting voor dit EK
Denemarken heeft bewezen grote landen aan te kunnen, door Portugal te verslaan in de kwalificatieronde. De landen komen elkaar weer tegen in de groepsfase van het EK, waar ook tegen Duitsland en Nederland gespeeld zal worden.
Danish Dynamite zal er alles aan willen doen om de eerste ronde te overleven, al lijkt het op papier onmogelijk. Met coach Olsen aan het roer hopen ze de succesvolle jaren tachtig opnieuw te kunnen herbeleven. Toen speelde de bondscoach een uitermate belangrijke rol in de nationale ploeg. Mocht Denemarken de groepsfase overleven dan lijken er kansen in de kwartfinale. Daarin kan geloot worden tegen Polen, Griekenland, Rusland of Tsjechië.