Vorige week donderdag was het Coming Out Day. De Nederlandse voetbalbond, KNVB, deed daar enthousiast aan mee. De bond werd op 8 december 1889 opgericht en 123 jaar later vinden ze het dan eindelijk tijd om aandacht te schenken aan homoseksualiteit in het voetbal. Voorzitter Michael van Praag presenteerde een actieplan homoacceptatie aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Alleen klinkt zo'n actieplan mooier dan het is.
Het plan van de KNVB bestaat uit elf punten, een prachtig aantal voor een sport waar elf spelers voor nodig zijn. Maar het ziet er naar uit of er te geforceerd is gezocht naar elf actiepunten om het te koppelen aan de voetbalsport. Vier van de elf punten komen namelijk op hetzelfde neer. Het thema discriminatie en homoacceptatie in het bijzonder moet volgens het plan worden opgenomen in het opleidingsmateriaal van de KNVB, de certificeringscriteria van de jeugdopleidingen, in het sportbrede programma 'Naar een veiliger sportklimaat' en in de programma's van bestaande bijeenkomsten binnen amateurverenigingen en betaaldvoetbalorganisaties. Zo zijn vier punten al ingevuld, die net zo goed onder één noemer konden vallen. En 'homoacceptatie in het bijzonder' is mijns inziens een makkelijke toevoeging om dat net even belangrijker te laten lijken, maar discriminatie op basis van kleur lijkt mij even belangrijk om aandacht aan te schenken.
Dan zijn er ook nog twee punten in het actieplan die verklappen dat de KNVB zelf ook nog niet heel goed weet wat ze met het onderwerp willen doen. Het lijkt alsof ze hun eigen hachje willen redden door een mooi plan te maken voor homoacceptatie, maar wat willen ze er precies mee bereiken? Daar moeten ze gezien punt vier en tien nog een antwoord op vinden. De voetbalbond wil een workshop ontwikkelen en aanbieden ter bevordering van homoacceptatie. Hoe moet ik dat voor me zien? Je nodigt een homoseksuele voetballer uit en laat hem trucs doen en zegt: "Ook homo's kunnen voetballen". Kort door de bocht en veel te simpel. Daarnaast wil de KNVB gaan onderzoeken hoe het thema verder verankerd kan worden binnen het voetbal. Ze zijn dus duidelijk nog op zoek en kunnen nog niet met een goed doordacht plan komen als bond.
Nu hebben we al zes van de elf punten besproken en er is nog niets naar voren gekomen dat wat mij betreft duidelijk laat zien wat de KNVB aan homodiscriminatie gaat doen. Verder staat in het plan dat ze vertrouwenspersonen willen gaan aanstellen in alle KNVB-districtkantoren en in Zeist, amateurverenigingen willen helpen met gedragsregels opstellen en de 'richtlijn bestrijding verbaal geweld' aanscherpen. Het klinkt allemaal prachtig en dat de voetbalbond hier aan wil werken is heel mooi, maar iets op papier zetten is makkelijker dan het uitvoeren. Tot slot is er het actiepunt op de voortgang en resultaten te monitoren, evalueren en eventueel aanscherpen en bijsturen. Met andere woorden: Er staat nog een heleboel te gebeuren.
Wie goed heeft meegeteld mist nog één punt. Actiepunt zes is om het thema homoacceptatie onderdeel te maken van overlegorganen met supportersverenigingen en supporterscoördinatioren. En dat is waar het volgens mij allemaal moet beginnen. Zij zijn het uiteindelijk die een homoseksuele speler kunnen maken of breken. Jack van Gelder ziet het allemaal heel positief tegemoet. In Studio Voetbal zei hij dat het publiek waarschijnlijk één keer homo zal roepen tegen een speler die uit de kast is gekomen en dat het daarna klaar is. Dan denkt Jack wel heel kort door de bocht, want zodra die speler slecht gaan presteren heeft het publiek een makkelijk stokpaardje. Er komt dus extra druk op de speler te liggen, want in het voetbal ben je even snel een held als een homo.
Dat de KNVB denkt aan homoacceptatie na al die jaren is al een goed begin, maar er staat nog een heleboel te gebeuren. In het actieplan staan prachtige citaten van voetballers in de
Eredivisie die het allemaal prima vinden als ze een homoseksuele ploeggenoot zouden hebben. En het merendeel van de supporters zal er vast ook geen moeite mee hebben als het een homo is die goed tegen een bal kan trappen. Alleen ze moeten niet vergeten dat homo's ook gewoon mensen zijn en dus fouten zullen maken. En die worden niet gemaakt omdat hij homo is.