RSC Anderlecht kent zijn diepste crisis sinds de jaren 1997 en 1998. Ook toen was Paars-Wit niet bij machte om mee te spelen voor de titel en was het een subtopper in België. Er zijn veel gelijkenissen met de huidige gang van zaken, maar ook enkele verschillen.
Anderlecht eindigde in het seizoen 1997-1998 op een vierde plaats, door op de laatste speeldag in de extra tijd in Beveren alsnog te winnen dankzij een vreemde goal van Gaston Taument. Het was het einde van een dramatisch seizoen, waar het toen maar liefst 27 punten minder telde dan Club Brugge. Anderlecht had die jaren ook een kern die RSCA-onwaardig was: herinnert u zich de namen James Debbah, Florian Urban, Spira Grujic, Samuel Johnson, Dan Petersen en Gaston Taument nog?
Dat seizoen kreeg eerst nog navolging in 1998-1999 (toen RSCA na de crisis opstond met een geweldige remonte) en RSCA stond toen zelfs even laatste… Er werd met 6-0 verloren bij KVC Westerlo, een enorme blamage en ook toen verloor het in eigen huis van Club Brugge. RSCA laatste, dat viel dit seizoen zelfs niet voor. De fans deden toen net hetzelfde als nu: ze trokken naar de hoofdingang en eisten het ontslag van Michel Verschueren, nu was Coucke de pineut. Net als toen: Mister Michel kwam de gemoederen bedaren en sprak met de fans. Hij trotseerde de woedende fans en zondag deed zijn zoon 21 jaar later hetzelfde.
Die jaren kreeg Anderlecht ook te maken met het uitbarsten van het omkoopschandaal. De zwartste pagina in de clubgeschiedenis. De club zat toen in een zware crisis. Nu lezen we vaak dat dergelijke crisis zoals nu de club nog nooit had, maar dat is dus de waarheid geweld aandoen. Er was nog een gelijkenis: in 1996 had Roger Vanden Stock de club in handen gekregen nadat vader Constant afscheid nam als voorzitter. Die wissel verliep dus ook enorm moeilijk, net zoals bij Coucke. Ook financieel had de club toen geen makkelijke periode nadat het door het Bosman-arrest enkele spelers gratis zag vertrekken en de club zeer zware contracten uitdeelde aan Scifo, Zetterberg, Petersen en Taument.
Er zijn wel enkele verschillen. Anderlecht haalde toen telkens Europees voetbal, al was de Belgische top toen minder breed. De concurrenten waren toen Harelbeke en Lommel SK en nu zijn dat AA Gent en Royal Antwerp FC, twee clubs die zich tot de G6 mogen rekenen. Het Belgische voetbal is in de breedte sterker geworden, wat het moeilijker maakt voor Anderlecht.
Nog een verschil: Pär Zetterberg. Hij trok Anderlecht in die moeilijke jaren over de streep en zorgde er bijna op zijn eentje voor dat RSCA nog aan de subtop kon meespelen. Dergelijke speler mist Anderlecht. Een schip zonder kapitein en daardoor dwaalt het maar rond zonder te weten waar het uitkomt. Schipbreuk is alvast in zicht…
Claudio Reulens