KRC Genk vreest een winters vertrek van Sander Berge. De stijlrijke Noor wordt nochtans zowat elke transferperiode gelinkt aan een vertrek, maar deze keer lijkt het er ook effectief van te komen. De landskampioen haalde zowaar al een rechtstreekse vervanger binnen voor de 21-jarige Berge. Kristian Thorstvedt luidt de naam, een 20-jarige Noor. En er vallen wel nog meer gelijkenissen te constateren.
KRC Genk omschrijft de kwaliteiten van Thorstvedt als een grote, sierlijke middenvelder, die als één van de grootste beloften geldt van het Noorse voetbal. Over wie hebben we zo'n positieve geluiden nog gehoord? Net zoals die verhalen over Berge wel degelijk bleken te kloppen, lijkt dat ook zo te zijn in het geval van Thorstvedt.
NOORSE TOPTALENTEN
In Noorwegen beschrijft men de draaischijf van Viking Stavanger als één van de beste tien middenvelders van de plaatselijke Eliteserien. Op 20-jarige leeftijd haalde hij wel nog geen enkele A-cap voor de Noorse nationale ploeg. Terwijl Berge daarentegen al jaren een vaste klant is, na zijn internationale debuut op pas 19-jarige leeftijd.
Naast hun Noorse nationaliteit en gelijkaardige leeftijd hebben Thorstvedt en Berge nog meerdere raakvlakken. Zoals hun speelstijl en profiel. Berge (1 meter 90) meet één centimeter meer dan Thorstvedt, en hij kan daar ook bijna tien kilogram meer tegenover zetten dan de nieuwbakken Genk-aanwinst.
TIEN KILO VERSCHIL
Berge kan dus letterlijk meer gewicht in de schaal werpen dan Thorstvedt, en dat doet hij ook met verve. Dankzij onder meer een grotere massa slaagt Berge erin om meer duels succesvol af te ronden dan de tien kilogram lichtere Thorstvedt. Berge is zo'n dertien procent beter in dat onderdeel dan Thorstvedt.
Bovendien doet Berge in de luchtduels ook een stuk beter dan Thorstvedt, ook al is er slechts een verschil van één centimeter in grootte. Daarnaast wordt de Jupiler Pro League toch wat gewichtiger ingeschat dan de Noorse Eliteserien, waardoor Thorstvedt alvast één zaak kent waarin hij zich zal mogen verbeteren.
BERGE, HEERSER VAN DE BAL
Thorstvedt speelde bij Viking meestal op de positie van rechter centrale middenvelder, terwijl Berge iets lager op het Genkse middenveld opereert. Over het algemeen gezien toont Berge zich een meer complete en betrouwbare pion dan Thorstvedt – ook logisch door de kwaliteiten en ruimere internationale ervaring van Berge.
Berge lijdt bijvoorbeeld een pak minder balverlies per wedstrijd én hij recupereert vaker de bal op de helft van de tegenstander dan Thorstvedt. Bovendien behoort Berge nog steeds tot de absolute top in België als het aankomt op een accurate passing.
THORSTVEDT KENT WERKPUNT
En die kwaliteit is belangrijk in het Genkse voetbal, dat in België het vierde grootste aandeel balbezit heeft. Berge is daar een onmisbare factor in, maar liefst 90% van al zijn passes komen succesvol aan bij een ploegmaat. Ter vergelijking, de algemene gemiddelde passing bij Genk is 'slechts' 84% accuraat.
Voor Thorstvedt zal de passing ook een groot werkpunt zijn, want accurate passing is niet meteen zijn sterkste punt. 82% van zijn passes komen effectief aan bij een ploegmaat, zelfs naar de normen van de Eliteserien is dat niet echt top.
GOALS VOOR GENK
Berge heeft bij KRC Genk een meer ondersteunende rol, maar hij is steeds van primordiaal belang voor de balcirculatie binnen het team. Thorstvedt mocht zich bij Viking Stavanger meer offensief uitleven, en ook iets hogerop het veld. Die aanvallende drang bij Thorstvedt is duidelijk merkbaar bij het zien van de seizoensstatistieken.
Berge lukte in het kalenderjaar 2019 slechts vijf doelpunten, terwijl Thorstvedt zestien goals kon scoren. Volgens de moeilijkheidsgraad van de verkregen doelkansen moest Thorstvedt slechts elf doelpunten gemaakt hebben. Genk heeft er dus een serieuze optie bij voor doel ...
BERGE TRAPJE HOGER
In Noorwegen hoorde Thorstvedt tot de top tien van de beste centrale middenvelders. Het mag dan ook geen verrassing heten dat ook RB Salzburg aasde op hem, maar Genk haalde aldus hun slag thuis.
De 20-jarige middenvelder heeft een goeie lange pass in de voeten, waarmee hij een slaagpercentage haalt van 65%, en dat is goed voor een plaats in de top vijf van de actieve middenvelders in Noorwegen. Berge haalt in België wel nog een hoger rendement met meer dan 70%.
Thorstvedt kan ook gemakkelijk zijn mannetje passeren. Bij zo'n 6 op 10 dribbels weet hij zijn rechtstreekse tegenstander effectief uit te schakelen. Daarmee haalt de Noorse belofte-international de top tien van de middenvelders in de Eliteserien. En zo'n profiel zullen ze bij Genk wel nodig hebben indien Berge vertrekt uit de Luminus Arena, de stijlrijke metronoom passeerde 7 op 10 keer succesvol zijn opponent.
IETS MET APPELEN EN PEREN
Verschillende media berichtten voor en na de komst van Kristian Thorstvedt dat KRC Genk hun opvolger voor Sander Berge beet had. Maar na hun nationaliteit, positie, leeftijd, grootte en uiterlijk – beide heren hebben een engelengezicht – houden de vergelijkingen op.
Berge vervult een totaal andere rol bij Genk dan Thorstvedt deed bij Viking Stavanger. Hij heeft ook niet de pure kwaliteiten om een exacte kopie van Berge te worden. En dat is overigens ook niet nodig. Thorstvedt heeft zijn eigen capaciteiten die Genk ongetwijfeld een voordeel zullen beiden.
Hoe dan ook. Thorstvedt geniet een grote reputatie in Noorwegen, en hij behoort bovendien tot de beste tien centrale middenvelders van de Eliteserien. Met een prijskaartje van anderhalf miljoen euro kan Genk nu ook niet echt sukkelen. Kijk maar naar de talrijke miljoenen die betaald werden voor Benjamin Nygren, Théo Bongonda en Ianis Hagi. En als ook RB Salzburg hem in het vizier had, dan kan dat alleen maar een goed teken zijn voor Genk.
POLL: Goede aankoop van Genk?