Na een aarzelende start van zijn trainerscarrière heeft Vincent Kompany dit seizoen de criticasters naar zijn hand gezet. Ook over Het Kanaal blijven ze de evolutie van Kompany nauwlettend opvolgen want The Telegraph schrijft dat de trainer van Anderlecht een potentiële opvolger van Pep Guardiola zou kunnen worden, indien de Spanjaard Manchester City zou verlaten.
WAT NA PEP?
Wat gebeurt er met Manchester City als Pep Guardiola de club zou verlaten? Voorlopig is die vraag absoluut niet aan de orde. De Catalaanse coach heeft nog een contract tot en met eind volgend seizoen en hij is zinnens om die termijn minstens uit te doen. “Ik ben hier zo gelukkig. Ik zou hier voor altijd willen blijven. Er is geen betere plaats om te zijn dan hier. Als ik zou willen, dan verleng ik mijn contract met nog tien jaar. Het is nu het moment niet om te spreken over andere zaken”, zei Guardiola vorige week nog.
De kans is dus reëel dat Pep Guardiola volgend seizoen nog steeds de hoofdcoach is van Manchester City én dat hij zijn aflopend contract verlengt. Maar uiteraard duurt niets eeuwig en Guardiola moet nog altijd een echte ‘challenge’ voelen. In die optiek vraagt de Catalaan in de komende zomermercato alvast een verfrissing in de spelersgroep. The Telegraph wijdt alvast een groot stuk aan de hypothetische opvolger van Guardiola, op de korte en lange termijn. De Engelse kwaliteitskrant stelt zich de vraag hoe Manchester City het zal aanpakken indien de beste manager uit de clubgeschiedenis er zou vertrekken.
DE VEREISTEN
Toen Manchester City in 2016 een nieuwe hoofdcoach zocht, en uiteindelijk uitkwam bij Pep Guardiola, had de clubleiding daarvoor contact met enkele andere kandidaten. Mauricio Pochettino bijvoorbeeld, de Argentijn die toen zonder werk zat. Maar ook Brendan Rodgers (Leicester City) en Julian Nagelsmann, toen RB Leipzig en nu Bayern München, waren destijds sterke kandidaten. Ondertussen zouden er wel een handvol andere topkandidaten zijn indien de wegen van Guardiola en Manchester City zouden scheiden.
Inmiddels is er zes jaar gepasseerd en hebben er aanzienlijke veranderingen en evoluties plaatsgevonden op het voetballandschap en in de Europese trainersgilde. Daardoor zijn er vandaag betere kandidaten beschikbaar dan Mauricio Pochettino, Brendan Rodgers en Julian Nagelsmann. De toekomstige opvolger van Pep Guardiola moet sowieso een coach zijn die de filosofie van de club goed snapt en iemand die de kleedkamer meteen in handen neemt, begeestert en motiveert. Daarnaast moet de toekomstige trainer van Manchester City uiteraard ook tactisch sterk zijn.
DE KANDIDATEN
The Telegraph schuift daarom enkele plausibele namen naar voren die deze capaciteiten bezitten. Patrick Vieira bijvoorbeeld, de ex-middenvelder van Manchester City, die dit seizoen uitstekend werk levert als trainer bij Crystal Palace. Vieira wordt vandaag al gevolgd door verschillende Europese topclubs en de algemene verwachting is dat de Fransman weldra een grote stap vooruit zal zetten in zijn trainerscarrière. Ook Mikel Arteta, momenteel bij Arsenal en de ex-assistent van Pep Guardiola bij City, zou een goede kandidaat zijn, maar ook Luis Enrique (Spanje).
De Engelse kwaliteitskrant meent ook dat Vincent Kompany een goede optie zou zijn. Bij Anderlecht levert hij alvast uitstekend werk, zeker gelet op de beperkte financiële middelen bij de Belgische landskampioen. Kompany wordt er beschouwd als een echt clubicoon en hij wordt binnenskamers net als bij de achterban van Manchester City nog steeds op handen gedragen. Dat hij destijds niet de beste relatie onderhield met Ferran Soriano, CEO van de de club, hoeft zelfs geen onoverkomelijk probleem te zijn.
TOPCOACH IN WORDING
Vincent Kompany is een grote naam bij Manchester City en bij uitbreiding ook in de Premier League, waardoor hij meteen zijn invloed kan laten gelden binnen de club en in de kleedkamer. Daarnaast zette hij bij Anderlecht al heel wat stappen in zijn evolutieproces waarbij vooral zijn tactische benadering als trainer naar een hoger niveau werd getild. In zijn beginperiode bij Sporting probeerde hij zich te veel te spiegelen aan de speelwijze van Pep Guardiola bij Manchester City, waarbij hij vooral totale dominantie, mét inverted wingbacks, probeerde na te streven.
Vincent Kompany was in zijn beginperiode bij Anderlecht te flexibel in de personeelsinvulling van zijn team, spelers in een goede vorm haalde hij een week later bijvoorbeeld uit zijn ploeg, maar op tactisch vlak vaak te rigide. De raadgevingen van kenners en analisten naar Kompany waren dan ook duidelijk. Hij moest maar eens afstappen van zijn strakke principes. Een flexibeler spelconcept opzetten. Misschien eens proberen vanuit de omschakeling in plaats van het balbezit. Meer realisme dan idealisme graag.
En dat doet Vincent Kompany dit seizoen. Met verve trouwens. Hier en daar wordt Anderlecht zelfs nog steeds beschouwd als een outsider om de titel te winnen dit jaar én daarnaast krijgt Kompany opvallend veel lof van collega-coaches, spelers, bestuurslui, analisten en media. “Er zit veel progressie in de ploeg en dat is de verdienste van Kompany & zijn staf", verklaarde CEO Peter Verbeke bijvoorbeeld aan De Tribune. Kompany stapte af van zijn droombeeld om Anderlecht te laten voetballen zoals Manchester City, maar hij begreep dat hij pragmatischer te werk moest gaan. En dat loonde. Straks misschien ook met een eerste prijs?