AA Gent voert een nieuw beleid op de transfermarkt: er wordt bewust meer ingezet op kwaliteit dan op kwantiteit. “Een keuze om op die manier weer iets dichter bij de top aan te leunen. Met jongens van mindere kwaliteit raak je wellicht weer net niet bij de top vier”, keurde Hein Vanhaezebrouck die nieuwe aanpak goed. En gelet op de nieuwste aanwinsten van de Buffalo’s, pakt die transferpolitiek al bijzonder goed uit.
HAALAND EN ODEGAARD
AA Gent betaalde vorige week anderhalf miljoen euro voor Hong Hyun-Seok, de creatieve middenvelder die werd opgepikt bij LASK Linz. In Oostenrijk was men vol lof over de Zuid-Koreaan, vooral over diens voetballend vermogen, actieradius en techniek, kwaliteiten die hij vorig weekend in de wedstrijd tegen KV Oostende met een heerlijke omhaal meteen demonstreerde. “Het was al straf dat hij na amper twee trainingen meteen in de basis stond bij AA Gent. Om dan direct uit te pakken met zo'n schitterende omhaal... Wauw. Alles draait bij zo een actie”, was Marc Degryse lyrisch in Het Laatste Nieuws over de 23-jarige aanwinst van AA Gent.
En de Buffalo’s blijven maar gaan. Dinsdag werd de komst van Jens Petter Hauge bekendgemaakt, de aanvaller wordt voor één seizoen gehuurd van Eintracht Frankfurt. De 22-jarige Noor is een echte ster in zijn thuisland, waar hij qua potentieel in één adem genoemd wordt met topvoetballers en landgenoten Erling Haaland (Manchester City) en Martin Odegaard (Arsenal). Hauge is van nature een flankaanvaller, maar vorig seizoen speelde hij ook op de tien of zelfs als spits. Gent kon geen aankoopoptie bedingen in het huurcontract, want die zou wellicht onbetaalbaar geweest zijn.
HAUGE & DE KETELAERE
Eintracht Frankfurt huurde Jens Petter Hauge vorig seizoen van AC Milan, met een huurvergoeding van 2 miljoen euro en een verplichte aankoopclausule van 10 miljoen euro, maar dat betekent niet dat hij niet slaagde in Italië. De youngster arriveerde in oktober 2020 met een ongelukkige timing in San Siro, want toen had de vermoeide Noor net een gans seizoen achter de rug bij Bodo/Glimt. Daardoor kon Hauge zich niet volledig doorzetten bij Milan, maar was hij met een aankoopprijs van 4,80 miljoen euro en een status als één van de grootste (Noord-)Europese toptalenten wel een interessante investering.
Zoals we wel weten door de recente transfersoap van Charles De Ketelaere, draait AC Milan elke euro twee keer om en voert men een rationeel aan- en verkoopbeleid. Het is dan ook vooral in die optiek dat de opmerkelijke transactie van Jens Petter Hauge moet gezien worden. De Noor werd niet verhuurd en verkocht aan Eintracht Frankfurt omdat hij te slecht was, maar wél omdat de Milanezen snel miljoenen nodig hadden om onder meer de transfer van De Ketelaere af te ronden. Hauge bewees vorig seizoen trouwens dat hij geen meeloper was in de Bundesliga.
JPL-REVELATIE IN WORDING
Na Jesper Grænge Lindstrøm en Filip Kostić was Jens Petter Hauge op basis van verschillende data-parameters één van de betere offensieve spelers in het Deutsche Bank Park. Markus Krösche, technisch directeur bij Eintracht Frankfurt, zei vorig seizoen al dat de 22-jarige een enorm potentieel heeft en veel kwaliteiten, maar toen voegde hij er meteen aan toe dat Hauge tijd zou nodig hebben om zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving. “In Gent kan Jens Petter regelmatig spelen, ook Europees”, bevestigde de TD onlangs de overgang naar AA Gent. “De Belgische competitie is ideaal omdat ze qua intensiteit vergelijkbaar is met de Bundesliga, ook al ligt ze een niveau lager.”
In de Ghelamco Arena moet Jens Petter Hauge zijn status als toptalent bewijzen, en zijn komst is alvast een erg mooie realisatie van AA Gent. Door de komst van Hauge, maar ook die van Hong Hyun-Seok, voegen de Buffalo’s daad bij het woord over hun nieuwe transferpolitiek, waarbij kwaliteit belangrijker is dan kwaliteit. Want als de Noor zijn niveau haalt, dan is de kans bijzonder groot dat hij één van de absolute revelaties in de Jupiler Pro League wordt. Hauge is een flexibele aanvaller, die goed kan dribbelen en hij beschikt over een groot scorend vermogen. Daarnaast is zijn tweebenigheid een interessante meerwaarde, dribbelen en schieten met links of rechts speelt geen enkele rol voor hem.
EUROPESE TOPKWALITEIT
Een andere belangrijke asset van Jens Petter Hauge is zijn groot zelfvertrouwen en winnaarsmentaliteit, hoewel hij pas 22 jaar is. Die mentale sterke pikte hij op van zijn goede vriend en ploegmaat bij de nationale ploeg Erling Haaland. Bondscoach Ståle Solbakken verklaarde vorig seizoen ook dat Hauge een even grote ster kan worden als Haaland en Martin Odegaard. “Hij heeft zeker het potentieel”, zei Solbakken aan TV2. “Maar Haaland is natuurlijk een fenomeen. Het zou oneerlijk zijn om Hauge met hem te vergelijken. Maar ik kan wel zeggen dat Hauge een speler van Europese topkwaliteit kan worden, één van de beste spelers op zijn positie.”