Een groot deel van de achterban bij RSC Anderlecht verstuurde afgelopen vrijdag andermaal een open brief waarin het definitieve vertrek van 'niet-uitvoerend' voorzitter Wouter Vandenhaute wordt geëist. En blijkbaar heerst er ook intern heel wat wantrouwen.
Zo komt HUMO op dinsdag met een onthutsende situatieschets. Het weekblad sprak met verschillende goed geplaatste getuigen zoals (ex-)werknemers van Paars-Wit en op basis van die gesprekken komt allesbehalve een fraai beeld naar buiten van Vandenhaute. Ook diens voormalige rechterhand, de inmiddels ontslagen CEO Peter Verbeke, wordt niet gespaard. Zo zou hij regelmatig met driftbuien af te rekenen krijgen. "Ik heb mensen zien huilen. Volwassen mannen, vernederd door Verbeke. Zoals die roept en tiert: onvoorstelbaar. ‘Le petit nazi’ noemden ze hem. Of ‘les deux psychopathes’, als het over hem en Vandenhaute ging", getuigt een ex-werknemer.
Vandenhaute wordt dan weer omschreven als bemoeiziek en zelfvoldaan, iemand die niet te beroerd is om een mes in de rug te steken. Hij, en in mindere mate Verbeke, zou grotendeels aan de basis hebben gelegen van de breuk met Vincent Kompany. Zo was de huidige succescoach van Burnley de bemoeienissen beu en vond hij dat het bestuur niet realistisch was in hun doelstellingen. Het geschil met jeugd-coördinator Jean Kindermans moet eveneens in die richting gezocht worden. Daarnaast zou Vandenhaute zich mengen in het sportieve beleid. Zo drukte hij bijvoorbeeld de transfer van Jan Vertonghen erdoor, tegen het advies van verschillende personen in.
De komst van Vertonghen blijkt tot dusver wel een sportief succes, maar had wel een stevig prijskaartje. En dat geldt blijkbaar ook voor Vandenhaute zelf. Hoewel hij als investeerder zelf de nodige miljoenen pompte in de club, factureerde hij als voorzitter jaarlijks zo'n 500.000 euro volgens HUMO. En dat via een bedrijf op naam van zijn vrouw en sportjournaliste Catherine Van Eylen. Ook tijdens bepaalde etentjes met pakweg Kompany en Verbeke zou er flink gefactureerd worden aan de club, die nochtans op praktisch alles moet besparen. Overigens vroeg het weekblad aan Vandenhaute om wederwoord, maar die wou enkel 'off the record' reageren.
ANDERLECHT REAGEERT WÉL
Anderlecht heeft ondertussen wél gereageerd op het spraakmakende stuk in HUMO. De club neemt er afstand van en drukt ook haar verontwaardiging uit. "RSC Anderlecht wenst zich te distantiëren van het eenzijdig beeld dat op basis van selectieve en anonieme bronnen wordt geschetst van het beleid", klinkt het op de clubwebstek. "Het artikel bevat onwaarheden en de club is verontwaardigd over het gebruik van termen als nazi en psychopaten. Het beeld van een club die op drift is en van een hoofdeigenaar die de club wil verkopen staat haaks op de realiteit van vandaag. Het huidig management draagt transparant bestuur hoog in het vaandel en wenst met de nodige rust en sereniteit verder te bouwen aan de toekomst." Het laatste lijkt zo nog niet gezegd over deze zaak ...