KRC Genk ligt al maandenlang op titelkoers en de concurrentie kreeg maar geen vat op de frivole en aanvallende ploeg van Wouter Vrancken. Maar in de laatste vier wedstrijden stokt de Limburgse machine wat: Genk pakte amper vijf punten op twaalf. De vermeende titelstress is niet de oorzaak van deze (kleine) dip. Het gemis van Paul Onuachu des te meer, maar dat is nog steeds taboe in de Cegeka Arena.
SLECHTSTE REEKS VAN HET SEIZOEN
Wouter Vrancken was erg ontgoocheld door de geleverde prestatie tegen KV Mechelen vorige week vrijdag. Het 2-2 gelijkspel resulteerde in een erg magere balans van amper vijf punten op twaalf en de coach hekelde vooral een gebrek aan mentaliteit. Vrancken laakte het feit dat bepaalde spelers terug wandelden tijdens omschakelingsmomenten, terwijl het gebrek aan werkethiek en mentaliteit een doorn in zijn oog betekende. “Hier gaan we het de volgende dagen nog over hebben”, waarschuwde hij zijn spelers alvast na de wedstrijd tegen Malinwa.
Het tussenrapport van vijf punten op twaalf is de zwakste reeks in het huidige seizoen van KRC Genk en de tijd zal uitwijzen of dit een kleine dip is ofwel een zware terugval. Het is alleszins geen toeval dat de oorzaak van deze tegenvallende reeks samenvalt met het vertrek van Paul Onuachu. De Nigeriaanse prijsschutter werd voor zijn vertrek bij Genk reeds als onmisbaar geacht, maar na zijn transfer naar Southampton blijkt het hoe zwaar afhankelijk de ploeg is van hem. En dat werd op voorhand nochtans voorspeld door verschillende media en analisten.
ZOALS POZUELO?
Marc Degryse zag het aankomen dat het vertrek van Paul Onuachu voor twijfel zou zorgen bij KRC Genk. “Vrancken zal dat niet zeggen, maar je mag daar niet blind voor zijn”, aldus Degryse in Het Laatste Nieuws. “Tot aan die play-offs kan het toch nog vervelend worden voor Genk. Union heeft toch minder last met het vertrek van Vanzeir, terwijl het verlies van Onuachu Genk punten kan kosten.” En dat blijkt in de realiteit dus zo te zijn met een mager tussentijds rapport van amper vijf punten op twaalf, en dat zonder Onuachu in de ploeg.
In de Cegeka Arena besefte men uiteraard dat het vertrek van Paul Onuachu een groot verlies betekent in de jacht op de landstitel, maar KRC Genk bleef altijd hoopvol op een goed seizoensvervolg zonder hun Nigeriaanse topaanvaller. Dimitri de Condé weigerde bijvoorbeeld te geloven dat Genk niet zonder Onuachu kan. “Dat is enorm kort door de bocht”, zei de Head of Football aan Het Laatste Nieuws. De Condé had zelfs een déjà vu naar het vorige kampioenenjaar, toen sterkhouder Alejandro Pozuelo de club in de wintermercato verliet.
ONUACHU-TABOE
“Ook toen stonden we aan de leiding en luidde het dat na het vertrek van Pozo onze titelkansen weg waren. Onze ploeg heeft toen het tegendeel bewezen en ook nu is iedereen extra geprikkeld. Omdat we willen bewijzen dat we als ploeg niet van één speler afhankelijk zijn”, aldus Dimitri de Condé. Bij Genk probeert men dan ook zo weinig mogelijk te spreken over het enorme sportieve verlies van Paul Onuachu op deadline day in de voorbije wintermercato. Het is zelfs een item dat blijkbaar erg gevoelig ligt bij de club en niet in het minst bij Wouter Vrancken.
De coach van KRC Genk reageerde eerder al erg kregelig toen hij op een persconferentie gevraagd werd naar de impact op zijn ploeg door het zware verlies van Paul Onuachu. “Misschien hadden Lucumi, Dessers, Ito, Bongonda en Thorstvedt ons ook wel kunnen helpen. Ik focus op de spelers die er zijn”, aldus een zichtbaar geïrriteerde Vrancken. Maar de spelers die er zijn, kunnen momenteel niet de schoenen vullen van Onuachu. Ally Samatta is bijvoorbeeld al veel langer niet meer de spits die hij ooit geweest was.
TOLU (NOG) GEEN ONUACHU
Daarom haalde KRC Genk met Tolu Arokodare een nieuwe spits in de voorbije wintermercato. Het profiel van de 22-jarige Nigeriaan vertoont veel gelijkenissen met dat van Paul Onuachu, maar een exacte kopie is hij ook niet meteen. Arokodare is bovendien nog niet helemaal aangepast en toegesneden op de fysieke en tactische vereisten van het gameplan van Wouter Vrancken. Daarom is het voor de Limburgers hopen dat Arokodare snel zijn draai vindt, iets wat momenteel (nog) niet het geval is.
Tegen KV Mechelen was de juiste afstemming tussen Tolu Arokodare en zijn ploegmaats er niet, en was het zoeken voor hem en de rest van het team. Wouter Vrancken gaf na de wedstrijd eerlijk aan dat de nieuwe spits het moeilijk had, maar hij gaat hem uiteraard niet na één wedstrijd afbranden. Maar mede daarom leverde de Genkse aanvalslinie vorig weekend wel een ondermaatse prestatie af. Zo was Arokodare de minst efficiënte speler op het veld in al zijn aangegane acties, met de andere Genk-aanvallers Yira Sor, Joseph Paintsil en Ally Samatta in zijn zog.