Menig Nederlander heeft zich aan het begin van het jaar allerlei goede voornemens voorgesteld. Eén veel voorkomende daarvan is afvallen, maar na drie maanden zien velen nog niet het gewenste resultaat. Tijd om de grootste fouten tijdens het afvallen op een rijtje te zetten. Zo ontdek je wellicht waar je de fout in gaat.
Laten we het nog maar even goed duidelijk maken. De onderstaande punten die we vermelden zijn dingen die je vooral NIET moet doen tijdens het afvallen. Het zijn valkuilen en fouten die veelal gemaakt worden, maar je alleen maar tegen gaan werken. Tijd om te beginnen.
1. Calorieën eten
Iedereen heeft calorieën nodig. Eten is de brandstof die je lichaam nodig heeft en de calorieën die daarbij horen zijn er nu eenmaal. Dat je ze binnenkrijgt is dan ook niet slecht. Waar je op moet letten is dat je meer calorieën verbrandt dan dat je binnenkrijgt. Het betekent echter niet dat je ineens heel veel minder moet gaan eten om maar zo weinig mogelijk calorieën binnen te krijgen.
Dat heeft een averechts effect, want je lichaam begint dan juist spiermassa af te breken en je stofwisseling aan te passen. Beide zijn niet goed voor je. In plaats daarvan moet je letten op de calorieën die je eet en ervoor zorgen dat je gezonde voeding binnenkrijgt die juist de stofwisseling bevordert en snel omgezet wordt in energie.
2. Niet trainen
Wie denkt dat afvallen simpelweg een kwestie is van minder eten, komt al snel bedrogen uit. Minder calorieën binnenkrijgen dan je lichaam nodig heeft, kan zeker helpen. Het is echter pas de eerste stap tijdens het afvallen om daadwerkelijk gezond gewicht te verliezen. Daarvoor moet je toch ook daadwerkelijk gaan trainen.
Dat hoeft niet per se in de vorm van krachttraining te zijn, al is dit wel de snelste manier om vet te verbranden. Cardiotraining kan ook goed helpen. Door zowel minder te eten en te sporten strijd je als het ware op twee manieren om vet te verbranden en bereik je dus sneller je gewenste doel.
3. Te weinig eiwitten
Een grote valkuil in veel diëten is dat je de verkeerde calorieën binnenkrijgt. Een dieet met weinig eiwitten is simpelweg geen goed dieet. Eiwitten zorgen er namelijk voor dat je minder hongergevoelens krijgt, want door eiwitten ga je snel vol zitten. Dat is alleen maar goed, want daardoor ben je niet geneigd om te snoepen.
Neem bijvoorbeeld magere kwark. Van een bakje van het zogeheten witte goud zit je al snel vol en dat terwijl je niet eens zoveel calorieën binnen krijgt. Daarbij helpt het eiwitrijke eten ook nog eens bij het herstellen van spieren en het groeien van de spiermassa. Dat is alleen maar goed, want zoals hierboven al aangegeven werd, is sporten alleen maar een extra goede manier om het afvallen te bevorderen.
4. Suiker drinken
Natuurlijk is het blijven drinken van suikerhoudende drankjes ook een enorme valkuil. Het is één van de grootste fouten tijdens het afvallen die je kunt maken. In zowel frisdrank als een vruchtensapje vind je enorm veel suiker. Dat is precies wat je niet binnen wil krijgen als je probeert af te vallen. Drink daarom juist alleen nog maar water, zelfs wanneer je snakt naar iets met suiker. Dat is veel beter voor je.
5. Focus op de weegschaal
We sluiten af met de grootste valkuil voor iedereen die aan een dieet begint. Je alleen maar focussen op de weegschaal is niet goed voor je. Dat maakt je alleen maar ongelukkig. Alleen maar kijken naar wat je weegt, helpt namelijk niet met het krijgen van een compleet beeld. Een weegschaal laat namelijk niet alle meetwaarden zien. Zo zie je niet wat je vetpercentage is, wat de vochtverhouding van je lichaam is of hoeveel spiermassa je hebt.
Een ander gegeven is het feit dat je gewicht op één dag bijna twee kilo kan verschillen. Het heeft dus helemaal geen zin om dagelijks op de weegschaal te staan. Wat veel belangrijker is, is om je gewicht op een vast punt in de week te meten en dan hoogstens twee keer per week.
Op die manier kun je over de maanden je voortgang bijhouden, waarbij het aan te raden valt om te kiezen voor een weegschaal die ook vetmassa kan meten. Zo krijg je ook een beter inzicht in de andere waarden die misschien nog wel belangrijker zijn dan puur en alleen het totale gewicht.